Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

somma

Én pedig az áram hatására.
 Szerintem "liheg" az asztal felülete a megítés hatására. néhány század már meglátszik a rétegen. Ha jól emlékszem az asztal alulról hőszigetelt. A hőleadó felület felül, megpróbálnám körbetakarni a nyomtatási területet valami hőszigetelő takarással, változik e a ritmusa a hullámzásnak.

(Persze csak okoskodom így messziről a partvonalról.)

Nálam nincs ilyen jelenség, mert nyomdai levilágító kvarclámpa eőtti 4mm-es üveglap az asztal 220V szilikon fűtőlap SSR által kapcsolva.

uph5fcryd

Talán tud valaki segíteni!
Üdvözlet mindenkinek, a kérdésem az lenne, hogyan tudnék eligazodni a sokféle XY mechanikák erdejében? Melyik jó, mire, mik az eőnyök- hátrányok lassan kezdek belekeveredni és nem tudok dönteni!
Tapasztalt mesterek tudtok ajánlani valamit, vagy forrást... gondolom itt a fórumon is volt már erről szó... csak nem találom...
Köszönet és boldog húsvétolást mindenkinek...

PSoft

4mm-es bórszilikát üveglap van nálam is.
Jól emlékszel, alul parafa hőszigeteléssel.
Nem hinném, hogy a "lihegés" mint ahogy Te írod az okozó.
A hőfokszabályzó a mostani beállításban próbálja 1 fokon belül tartani a hőmérsékletet, ami sikerül is neki.
Most az nem kérdés ugye, hogy mennyi az annyi,(55-60-65) de így van.
Szerintem, elég nagy annak a szendvics asztalnak a hőtehetetlensége ahoz, hogy ilyen hibát tudna produkálni.
Ha nézed a fotót, elég "éles" -igen/nem- átmenetek vannak a felületen.

PSoft

Mostanában sokat nyomtattam PLA-t, felfűtött majd kikapcsolt, gyakorlatilag hidegre visszahűlő asztalra is.
A sulis ragasztó stiftet használtam, egy nyomatom se vált fel a visszahűlt, gyakorlatilag 10-15 perc után már szobahőmérsékletűnek mondható üveglapról sem.

Ha van asztalfűtés a nyomtatás teljes idején, mindenféle ragacs nélkül is jól tapad a PLA a tiszta üvegre.

Devecz Miklós

Egy tipp:

Az asztal fűtésének ki-be kapcsolása (felszálló hő) ráhatással van az extruder hőfok érzékelőjére, ami hamis jelet küld az extruder fűtésnek -> ez is okozhatja a hullámosságot.

Ez csak egy vélemény.

svejk

Mi ez a randa térháló a belsejében!!???

Egy hétig az ilyet próbáltam eltüntetni, igazából sikertelenül.

Értem én hogy nem látszik, de ez adja a tartást.

svejk

Áááá.., ez már ki van lőve. :(

PSoft

Az asztal kapcsolási ciklusa, pár tíz mp.

Gyakorlatilag, 1-1.5 fokon belül van az asztal hőmérséklete.
Kizártnak tartom, hogy olyan hőhullámok induljanak meg a fej felé, hogy azok így befolyásolják annak az érzékelőjét.
Meg hát...ott a két tárgyhűtő venti légárama is, amik ugye lefele, az asztal felület irányába nyomják a levegőt.

A fej, szintén parafával szigetelt. A szigetelés alatt, a test furatában a termisztor, hőpasztával szerelve.
Gyakorlatilag a fúvóka vége látszik csak ki a fej hőszigeteléséből.

PSoft

Ezeknek...nem kell "sok" tartás!
Azért pókhálósak :)

PSoft

Egyébként maga a rácsszerkezet összefüggő, a pókhálók meg...+ erősítésnek vannak. [#nyes]

keri

Az első, harmadik és utolsó kép az ugyan az a CoreXY mechanika.
A második az "H" mechanika.
A maradék meg nem tudom, talán cérna hajtás [#rolleyes]

Ha ilyen stabil XY motoros megoldást akarsz, akkor a harmadik és az utolsó kialakítás a jó.
Ezek előnye az egyszerű XY mechanika, meg hogy nem cipeli a motort, de hosszú szíj kell hozzá, amitől némileg rugalmasabb a hajtás, ezért ajánlott acél bowden erősítésű szíjakat használni.
Lehet használni direkt XY hajtást is, nem gond a motor súlya, mert azon a sebességen ahol szépet lehet nyomtatni már nem számít. Különösen nagyobb 200*200mm-nél nagyobb gépek esetén.

skrd92i0u

Igen ez baromi jó. Nekem legalábbis ez a massza jött be a legjobban. Még kihűlt asztalnál is úgy kell felpiszkálnom snicerrel. "ABS juice"

svejk

A pókháló nem érdekel, de a bal alsó sarokban igencsak hiányos a rács.

uph5fcryd

Köszönöm a segítséget!
Egyenlőre itt tartok....

keri

[#taps] Jól néz ki.

Azért külön dicséret illeti a mechanikádat, hogy a lineáris sínt nem önmagában raktad fel. Manapság divat, de nem erre való. Ezzel az egymással szembe csavarozással kellően merev, de majd lehúzásnál mérd meg mennyire lineáris, mert a csavarok el tudják húzni.

Másik észrevétel, hogy az egymással szembe állított kocsik mind a híd, mind a Z tengelynél bár elegáns megoldásnak tűnik, de nehezíti a gép beállítást és összeszerelést.

Jóval egyszerűbb az élet, ha az összetartozó kocsik szerelő felületei egy síkban vannak, mert akkor nem kellenek köztes elemek, hanem egyetlen sík lemezre rászerelhetőek, de ez mechanikailag nem probléma amúgy.