Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

kijy8hc3f

Tisztelt Fórum.
Van e valakinek véleménye arrol, hogy a száltovábbitást az extruder fölé helyezni lehetséges e Ender 3 P nél? Igy állitolag alkalmas lenne rugalmas anyag továbbitására.

Jenő

uph5fcryd

Kösz a segítséget újfent,

"Másik észrevétel, hogy az egymással szembe állított kocsik mind a híd, mind a Z tengelynél bár elegáns megoldásnak tűnik, de nehezíti a gép beállítást és összeszerelést."

Erre én is gondoltam, mert úgy tűnik,  ha nem párhuzamos, akkor szorulás van...
Talán a box-al fogom kezdeni, merőlegesség és párhuzamosság, aztán jöhetnek a tengelyek, bevallom ebben sincs (mint oly sok másban ) gyakorlatom. Sajnos mindíg csak két lépést látok előre és ez nem jó, de hát ilyen az amatőr...

B.Zoltán

Fölösleges lenne, mert így is alkalmassá tehető rugalmas anyagok továbbítására.

A lényeg az, hogy a recés görgő, és a bovden között ne legyen nagy hézag, mert ott gyűri össze.
Van már erre megszerkesztett csere darab, amit ki kell csak cserélni az enderen, csak most nem tudom hol van.

B.Zoltán

Megtaláltam!
Azt írja, hogy ezzel tud TPU hajlékony szálat nyomtatni.
De egy toll betéttel is kilehet hosszabbítani és maradhat a régi.

B.Zoltán

PSoft

Milyen hosszú az Ender3-nál a bovdenes szakasz?

kijy8hc3f

Köszönöm a tippeket, akkor megoldom a mellékeltek szerint. A bovden kb. 40 cm hosszú.

Jenő

keri

Hogyne. Teljesen jók a direkt extruderek. Egyik nyomtatómon nekem is olyan van.
Nyomtatási minőségben nagyon nem vettem észre különbséget, inkább csak beállításokban különbözik kicsit. Nekem a bowdenes is tud rugalmas anyagot nyomtatni.

keri

Mindenképpen párhuzamosnak kell lennie, akármilyen elrendezésben.
Igazából vannak olyan jól működő CNC gépek, amik olyan elrendezést használnak mint a tied, szóval nem hiba, csak észrevétel hogy én nem így csinálnám, mert behoz pár nehezítést.

Persze, mindig tanul az ember, sok év építgetés után is.

RJancsi

Nekem az a "bajom" a direkt extruderrel, hogy a fejjel együtt még egy motort is mozgatni kell. Az Ender 3 20x20 mm-es alu profilja és a benne futó 3 gumigörgő nem tudom mennyire értékelné ezt a többlet terhet.

keri

Igen, nálam is úgy van az extruder, hogy a recés görgő után közvetlenül ott van a szálvezető, ami leköveti a görgők formáját, nagyon kicsi réssel, így nem tudja kinyomni oldalra.

Ennek a mintájára terveztem a saját extruderem. Ez a konstrukció jó bowdenre és direkt extruderre is.
https://www.thingiverse.com/thing:587461

keri

Mondjuk nekem valóban nem görgős megoldásom van [#rolleyes]
De a 8mm-es hurkapálcika tengelyeken sem jelent problémát.
Mondjuk tény az is hogy nem nyomtatok 120mm/sec sebességgel, sőt 60-assal is ritkán.
A minőségre megyek rá oda meg lassú nyomtatás kell hogy erősen összeolvadjanak a rétegek, ott meg egyáltalán nem zavaró.

Másik hogy aki a tömeg miatt aggódik, és direkt extrudert szeretne az a legkisebb motort tegye fel, és használjon áttételt.

Ha egyszer eljutok odáig, szeretnék NEMA11-es motorra egy ilyen áttételes extrudert tervezni magamnak, mert teljesítmény igazán nem kell oda, ugyan akkor az áttétellel pontosabb lehetne az extrudálás.

keri

Ja meg ha már rám jött a szófosás.
Valamelyik nap nekem is sikerült egyrétegű nyomtatásnál átlátszó anyaggal produkálni a feltűnően sávos nyomtatást.
Nekem azért lett olyan mert időnként nyomtatási irányt váltott és így másként kente az anyagot.
Persze ez nem ugyan az a hiba mint a váza nyomtatás sávjai, de múltkor láttam valakinél egy pont ilyen sávozást ami kb. 5mm szélességben rétegződött.

RJancsi

Ez akkor működik, ha valaki teljesen maga építi a gépét. Nekem gyári Ender3 van, a program forráskódja nincs meg. Így nem túl sokat tudok variálni a motormérettel/áttétellel, mert nem tudom hozzáigazítani a szoftvert. Ha nem akarom a teljes vezérlést kicserélni legfeljebb mechanikai átalakításban gondolkodhatok, pl. nyomtatok egy új extruder tartót aminél az eredeti motor közvetlenül a fej fölé kerül. Így is bowdenes marad, de a bowden az eredeti 40 cm helyett csak max 1 cm lesz. Az már majdnem direkt. [#papakacsint]

PSoft

Ez is jónak tűnik.
A legkisebb NEMA17-es motorral, vagy akár még kisebbel is.
Hozzá, a hot end...
És a hűtés.