Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

Egyújabbgépépítő

Nem leckét akartam feladni, jelezni szerettem volna hogy szerintem az asztalfűtés nem befolyásolja a minőséget.
A paraméterek:
Asztal 60C°
Hotend 200C°
Sebesség a bal oldali 10mm/S a másik 60mm/S persze ki kell kapcsolni a réteg idő figyelést és a külső réteg sebesség csökkentést.
Rétegvastagság 0.2 mm
Fúvóka 0.4 mm (vagy e-körül)
Csak az X-Y smartstepper a többi a legkisebb MSDD

svejk

Váza mód sebesség:

[#t9p25975#]

B.Zoltán

Ha még az Ender lapot használod, akkor annak tapadni kell.
Ha:
Tiszta, zsír mentes a fólia, amit én mosószeres vízzel tisztára mosok és utána szeszel áttörlöm.
Ha nem fogdossa össze az ember nem kell minden nyomtatás előtt mosni, de szeszel áttörölni nem árt, de ezt is "mindenki másképp csinálja".

A szintezés jó, ami azt is jelenti, hogy kellő távolságra van a fúvóka, mert ha nagy a távolság az első rétegnél, akkor nem tapad le rendesen az asztalhoz.

Én az öreg Curánál 120%-ot használok az első réteg szélességénél (initial layer width).
Nekem PLA, Endernél még nem hajlott fel 60-65 fokos asztalnál.

PSoft

Nem akarlak már benneteket úntatni, de hidd el, hogy valamilyen módon befolyásolja.
Számomra is érthetetlen, -ami ugye semmit nem jelent- de mégis.

Az asztalt mindentől független AC12V-ról fűtve, egy külső hőfokszabályzóval szabályozva...még mindig látszik a csíkozás a nyomat felületén.
A csíkozás, vagy hullámosság "üteme", egyértelműen megegyezik a külső hőfokszabályzó ki/be kapcsolási ütemével.
Semmilyen kapcsolata nincs az asztalfűtésnek az alaplappal, se szoftveresen, se elektromosan, mégis csíkoz.
Ha kikapcsolom az asztalfűtést, megszűnik a felület csíkozása, vagy hullámossága.

De hogy ne csak dumáljak...
A már sokak által únásig [#vigyor2] nyomott 25x25-ös kocka felülete.
Jól látható a képen, hol kapcsoltam ki az asztalfűtést.

s7manbs8

Ezt a jelenséget én is felfedeztem annak idején be is írtam ide tán és asztalfűtés nélkül gyönyörű a felület. Sima.

PSoft

Nyilván, ez a "váza mód" úgy általában messze van az életszerű nyomtatástól.
De ha egyszer ez az egyik egyszerű mód amelyikkel sokminden hiba kideríthető, -általa esetleg javítható is- akkor ezzel is kell tesztelni a rendszert.

s7manbs8

Legjobb tapadás elérése:

ABS anyag feloldva acetonban, ezzel bekened az asztal felületét és soha nem engedi el, annyira erős lesz.

s7manbs8

Kapton szalag van az asztalon, erre kenve az ABS oldatot.

kijy8hc3f

Köszönöm az infót.

A  fóliavágó2. részegységeit akartam nyomtatni, de sajnos  7: 24 perckor be kell fejeznem a nyomtatást mert sajnos valamennyi alak felhajlott, már van olyan is ami mozog és nem is tudom visszatenni a helyére, mert azt sem tudom pontosan hol volt a helye.
Nincs véletlenül valakinek egy kevés ABS anyaga amit ha  acetonban feloldok egy két alkalommal be tudom kenni vele a felületet?
Nekem csak PLA,-m van.

Jenő

Egyújabbgépépítő

Egyfolytában az asztal által felvett áramra koncentráltok.
Azért elgondolkodnék, hogy a léptető motor meghajtók honnan veszik a referencia feszültséget.
Nem biztos hogy ez a probléma de nekem minden tengely külön van választva az alaplaptól.
Esetleg ez is okozhat problémát.

morvfer7

Egyszerre érdemes csak 1 db-ot nyomtatni, de 2-3 darabnál többet soha nem csinálok egy nyomtatással, mert abból mindig gondjaim voltak.
Nálam sima üveglapra megy a nyomtatás, amit bekenek ragasztó stiftel , így nem jön fel a PLA, persze, ha rendesen van beszintezve.

PSoft

Én laikusként úgy gondolom, -vagy godolnám- hogy egy mindentől független tápról, vagy AC trafóról -esetemben mindegy, de talán AC-ról hajtva nem annyira szembetűnő- hajtott asztalfűtés esetén, -amit egy mindentől független hófokszabályzó kapcsolgat- lényegtelen kérdés, hogy a léptetőmotor meghajtók honnan veszik a referencia feszültséget.
De, lehet tévedek.

IdézEgyfolytában az asztal által felvett áramra koncentráltok.

Mert szemmel látható az összefüggés, csak az okát nem tudom.

Egyújabbgépépítő

Megpróbálnám a motormeghajtók 5V tápfeszültségét leválasztani és külön forrásból megtáplálni.

B.Zoltán

Ha még az eredeti Ender asztal fóliát használod, nehogy használj acetonos kenceficét.
8:3 arányú szesz-aceton keverék az, ami még nem csinál kárt a fóliában.

PSoft

Amúgy, nem olyan vészes...
A mostani állapottal már "normál" nyomtatásnál...lehet együtt élni.
No de hát...engem akkor is bosszant! [#szomoru1]