Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

svejk

Köszi, akkor már csak a 4.3-ast kell levadászni valahonnan.

svejk

svejk

Még egyszer itt a magyarja

Hátha más is ilyen béna mint én.

vjanos

Van egy erre szakosodott FB csoport is.

Én azért még fenntartásokkal kezelném, pont ma láttam valamelyik kórház közleményét, hogy nem fogadják el a házi védőfelszereléseket. Sajnos most nem találom a linket...

nagysam

Sosem használtam 3D nyomtatót, és nem is értek hozzá.
Nem lehet, hogy az állandó sebességgel haladó fej a sarkoknál a fordulás miatt több időt tölt egy helyben?

Ezért az anyag több meleget kap a sarokban, mint az egyeneseken, vagy mintha íven haladna.
Ezért roggyannak meg a sarok.
Ahogy a tempót növeled, az egyeneseken egyre kevésbé tud összeolvadni, de a sarokban eléri az ideális tempót.
Esetleg?

RJancsi

A facebook-ot kerülöm így az ottani csoportosulások nem jutnak el hozzám. Aki engem hívott nem kórházaknak, hanem potenciálisan veszélyezetett, de az állami elosztásból kimaradó szociális munkásokról, karitatív ételosztókról stb. beszélt.

svejk

Minden rosszban van valami jó, mármint a dug(ul)ásban. :)
De ezt most megpróbálom nem elkiabálni, így majd csak akkor ha végeztem a teszttel.

B.Zoltán

Az eredeti áram 1,4A , a referencia feszültség szerint.
Ezt növeltem kb 2A , és 2,5A-ra.

Ez gyanús, mert , ha jól tudom ez a vezérlő csak 2A tud.
Persze nem fogom járatni ilyen nagy áramon, mert a hűtést is módosítani kellene.
Az is lehet, hogy a 50-60cm vékony motor bekötőhuzal lekorlátozza az áramot alaposan.

Azt tudom, hogy amikor a házi filamentet gyártottam, 10 órákat ment folyamatosan 2 óraállásban, vagyis 2A-rel a motor, és nem emlékszem, hogy túl meleg lett volna.

Bírta mind kettő károsodás nélkül.
A 24V-ra átállást kellene még megpróbálni, mivel az Ender az 24Voltos.

PSoft

Hogy is néz ki egy ilyen...tesztdugás???
Leírhatnád azt is pár mondatban...[#nyes]

zip0ji0se

Jó reggelt!

A Curában, hogy tudom beállítani. hogy egyenként nyomtassa ki a tárgyakat ami az asztalon van. Az enyém nem tudni magyar akármit csinálok vele.

5jpuw48rh

Sziasztok!

Ismét a segítségeteket szeretném kérni.

Van egy MK8 extruderem, bowdenes verzióban használnám. A motor hozzá: NEMA17 – KS42STH34-1504A

A jelenség, amit tapasztalok, hogy ha adagolni akarok kézzel a szoftverből 100mm anyagot, a motor egyszerűen nem bír forogni és lépést veszít. A helyzet nyomtatás közben ugyan ez.

Ellenőriztem, a motor jól van bekötve, terhelés nélkül szépen forog, kézzel alig bírok neki ellentartani.

Ellenőrizem már a fejet, mi több, felraktam egy tiszta új fúvókát torokkal együtt is, hátha az lenne a baj, de a jelenség ugyan az.

Nem tudok mire gondolni, valami nagyobb motor kell a bowdenes verzióhoz?

B.Zoltán

Ha nem elég nagy a motor árama, és nagy gyorsulás van beállítva.
Nekem most csinált ilyet, hogy játszadoztam a motorárammal.

2vkx6unz

A 4.5 Cura verziónak is van magyarítása. Már 4 napja feltöltötték a szabványos helyére a Github-ra. Persze még van vala dolog mert .po formában van és át kell fordítani .mo-ra de már lehet vele dolgozni, lehet javítani is vagy egyedileg testre szabni, ha valakinek az kell.
Nagy Attila követtel el az utolsó fordításokat március 24.-én.
Tetszőleges nyelvre lefordítható az eljárás itt van leírva:
Cura fordítás idegen nyelvre

Itt meg az aktuális verzióhoz a magyar csomag:
Magyar nyelvi csomag.

A telepítéshez el kell olvasni az első linken található anyagot.

B.Zoltán

Írtam előző hozzászólásomban, hogy nem stimmel itt valami az áramerősség beállításnál.
Belenéztem most az adatlapjába az A4988-nak, és ott van egy képlet.

Motoráram = Vref / (8*Rs)

Elém jött, hogy ezt valaki leírta valamikor értelmesen, hogy meg kell nézni a panelon, hogy milyen értékű Rs van benne. Régebbiekben úgy emlékszem, 0.05 volt. Nekem most 0.1 van.

Belesétáltam a YouTube-on egy videóba, ahol az ürge a saját panelján lévő értékkel számolja ki, ráadásul Vref*2.5 képlettel, ezért jöttek ki nekem ezek a nagy értékek tegnap.
Gondoltam is, hogy nem terveznek úgy egy áramkört, hogy a potméterrel be lehessen állítani 4 ampert, holott az áramkör csak 2-t tud. A potméter maximális állása a maximum áramot kell hogy adja.

Nekem tanulság, nem videókat kell nézegetni, hanem a gyári adatlapod kell elővenni.

Ezek alapján a nyomtatón a tegnapi értékeknek a fele van csak. 0.7 A volt az eredeti, és a maximum áram is, amikor 4 órának mondtam a potméter állást, az is csak 1.4 A-ra adódik.

Ezek után már meggondolandó, hogy kap egy kicsit biztonságosabb hűtést, vagy ventilátort, és ezen az áramon használom, mivel még így is alatta vagyok bőven a motor áramának.

B.Zoltán

Értelmesnek tűnő videó, kár hogy nem ezt találtam meg tegnap.
A fordítást be kell kapcsolni.