Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

svejk

Tegnap eset még meg voltam győződve hogy nem olyan jellegű hibával állok szembe, ami mérhető lenne az analizátorral.

svejk

Alapvetően megint a tudás hiánya a probléma.

Tehát van a szeletelő ami sok mindent megold és készít egy G kódot.
Ennek az eredménye kézzel fogható, jól nyomon követhető és még érthető is.

De aztán hogy mi történik a Marlin-ben mint mozgásvezérlőben az nekem nem egyértelmű.

Már ott elakadtam hogy a mozgás szekcióban több dologról van szó és nem igazán értem ezeket mikor, milyen logikában kell engedélyezni vagy rem-elni.
Valahogy nem igazán látom a változtatások hatását.

Vagy pl, hogy a G-kódtól függetlenül a Marlin még bele tud avatkozni pl. az extruder mozgásába az X/Y-tól függetlenül?

Szóval sok itt a kérdés... :(

svejk

Nem találom ezt a módot az enyémben (15.04.6)

vjanos

Miért azt használod?
Az a régi széria, valamikor újraírták, átverziózták, most 4.5 a legfrissebb. Szerintem jobb, stabilabb.

Amúgy meg fel a fejjel, ha rendesen kitart a karantén, nyárra profi nyomtatós leszel :D

vjanos

Marlin docs - linear advance

Errefele olvasgass, ha van rá kapacításod.

A leírás szerint alapból az extruder is egy normál tengelyként van kezelve.
Ahogy te is írtad, az extrudálás nem teljesen lineáris rendszer, többlet anyag keletkezhet.

A teszt kockát írja is példának, hogy a sarkain látható a probléma.

Az ő megoldásuk a LIN_ADVANCE, szétválasztják az extrudálást a tengely mozgásoktól, a fejben felépülő olvadt anyag nyomását optimalizálják

zip0ji0se

És ez a verzió tud már magyarul, mert ugye sokszor nem mindegy, hogy minek értelmezed az angol szöveget. Nálunk a leány is meg az asszony is néha vitáznak, hogy most akkor mit is akarhat.
Akik meg nem is tudnak azoknak meg mindegy melyik verzió.

svejk

Nohát![#wow1].. és micsoda tudománya van ennek!

svejk

Őööö.. nekem azt mondták öreg róka nyomtatósok, hogy az a legjobb az újabbakba úgy is elkeveredek. :)
Megyjegyzem a régibe is, mint az előző napok mutatják. :)

svejk

És sikerült, mert valamelyik nap nem ment a magyarítás neked sem.

vjanos

Nagyon magas labda....
A mach3-ra is azt mondják az öreg róka cnc-sek, hogy a legjobb :P

svejk

svejk

Rájöttem nem is jó ez a tesztkocka.

Valami olyan alakot kellene kitalálni amin meg vannak ezek az élek de hasznos dolog.

Mert ebből a kockából már van egy vödörrel. :(

...és még hol van a többi nagyon fontos a nyomtató beállításához.

2vkx6unz

Ugyan én csak a smoothieware-t mértem ami 100KHz-val képes léptetni, de 40mm beállított sebesség mellett ~38,9 és ~41,4 mm/s között ingadozik szinte lépésről lépésre mint ahogy írtam a [#t9p25783#] hozzászólásban is. Ha kisebb léptetési frekit tud akkor ez még nagyobb lehet. De ezt nem tudom megmérni mert nincs ehhez való alaplapom.
Az Ultimakerben meg nincsenek ezek a jelek kivezetve.

svejk

Olyasmi mint a Windows.
Mindig szidjuk az újabb verziókat, de azért gondolom senkinek nem fűlne most a foga mondjuk 3.11-et használni, drivereket telpíteni vagy confyg .sys-t meg autoexec.bat-et írni.

svejk

Biztos lesz még mérés, de most Vjános újabb reménysugarat mutatott amivel a szoftveresek megvédhetik mundérjaikat. :)