Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Egy kis kísérletezés a 25x25x15 kockával váza módban, hogy vajon miért nyomtat csíkosabban az Ultimaker az Ender3-hoz képest.

Balról az első kocka: lecsökkentettem a motor áramát amennyire csak lehetett, hogy még biztonságosan nyomtasson. A csíkosság látványosan nagyobb lett.

Következő az eredeti, gyári beállítás, a potméterek középállásban voltak.

A harmadiknál az áram megnövelve: ha 12 óra állásnak mondjuk az eredetit, akkor ez 2 óra állásra lett állítva. A nyomtatás észrevehetően javult.

Még nyomtattam egyet 4 óra állással, ami már nincs a képen, ez még jobb lett az előzőnél, és az eredeti beállításnál látványosabb jobb lett. Ez már nagyon megközelíti az Ender felületi minőségét.

Tanulságként a részemre olyasmi jön le, hogy a motornak az árama ezek szerint mindenképpen befolyásolja a nyomtatás minőségét.
Még hátravan egy próba. Ki kellene próbálni a motorokat 24 V-tal, mint az Ender nyomtatóban van, hogy az milyen változást/eredményt hozna.

(A kockák azonos nyomtatási sebességgel készültek, és még nem tudjuk, hogy ha változtattam volna a sebességet, a nyomtatási felület arra hogy reagált volna.)

PSoft

Érdekes, elgondolkodtató eredményeket mutató tesztek. [#eljen]
Újdonsült nyomtatósunk [#66@svejk], "örülni" fog ha holnap olvassa. [#circling]

A motorok "hangja" hogy változott közben, jöttek elő eddig nem tapasztalt rezonanciák a gépen?
A 24V-os "átálláson" már régóta gondolkodom én is.
Előbb-utóbb, meg is lépem.

B.Zoltán

Amikor csökkentettem, akkor nagyon csendes lett.
A növeléskor erősödött, de nem vészesen.

Viszont, most növeltem a sebességet 40mm/s-ig, és az alig észrevehető hullám még jobb, már olyan mint az Ender felülete.

Lehet, hogy 24V-al kisebb árammal is elérhető lenne ez az eredmény.
Egyszer rászánom magamat a változtatása, van 24V-os patronom is.

B.Zoltán

Rezonanciák nem lettek nagyobbak, ha voltak is.
De azért komolyabb nyomtatásnál jönnek majd ki ezek.

svejk

Örül hát. :(    :)

svejk

"De azért komolyabb nyomtatásnál jönnek majd ki ezek."

Ez az én aggodalmam is, hogy cseszhetem ha tökéletesre sikerülni is kinyomtatni a kocka oldal éleit, lehet ezzel más formák egyéb hibái jönnek elő.

Régebben a kis marógép servok beállításaival is napokat töltöttem, méregettem tesztelgettem, pedig ott sokkal kevesebb volt az ismeretlen.
Végül aztán rájöttem, hogy amit beállítok "fülre és szemre" az nem is olyan messze áll a kihozható legjobbtól.

2vkx6unz

Szia,

Neked milyen verziójú Ultimakered van? Az UM2-ben már szoftveresen lehet állítani az áramot nincs mit tekergetni. A a max áram meg 1,2A ha jól emlékszem.

Mennyi volt az eredeti motoráram és mennyi az állítgatások során? Nem tudod ezeket az értékeket megmérni?

gyula91

Sziasztok!

A véleményeteket kérném újra kezdő nyomtatóhoz: mit szóltok a tronyx x1-hez? MOndjuk egy halogén lámpával fűtve a nyomtatási területet? :)

Köszi a segítséget előre is!

B.Zoltán

Ez még Rams 1.4-gyel megy, kínai klón.
Meg kell keresnem a képletet a A4988-hoz, most nem tudom hol találkoztam vele.
A potméteren mért feszültség alapján tudom megmondani az áramot.

Érdemes lenne utána nézni, hogy milyen módba megy ez a meghajtó, esetleg ennek is van valami törés a szinusz hullám alakján.

zip0ji0se

Gyors kérdés. Az amper és a motor melegedés mennyire függ egymástól.

PSoft

Gyors válasz...nagyon. [#kacsint]

svejk

Tudnál segíteni a  Cura 4.5.0 64 bit magyarításban?
Én csak a 3.4.0-hoz tartozó magyarítást találtam meg.
Vagy azzal is megy?

svejk

[#eljen]...pontosabbn négyzetesen.

PSoft

Akkooo..."nagyonnagyon"! [#kacsint]

svejk

Persze itt azért nem csak statikus állapotú ohmos dolog van, így az Ohm bácsi törvényeit sem lehet egy-az egyben alkalmazni.