Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

svejk

Mindjárt írok egy nálam történő fejleményről, de előtte meg szeretném kérdezni, hogy ki volt az ilyen jellegű 3D nyomtatók atyja?
Egy személyhez fűződik a dolog?

Gondolom már rég a diliházban van, mert épp ésszel ezeket a beállításokat aligha lehet követni. :(
Apró változtatás és már borul minden.

A másik kérdésem pedig, hogy ki volt előbb a 3D nyomtató vagy a PLA anyag?
Tehát mi minek a hozadéka?

svejk

No szóval az van, hogy lehet én ott,  vagyis itt[#t9p25875#] b@sztam el.

Megörültem, hogy flow értékét csökkentve eltűntek a srég csíkok, de megláttam a fránya függőleges sarkok hullámzását.

A PSoft linkjén levő kalibrálást megcsináltam és az azt vettem 100%-os értéknek.
De ha visszaemlékeztek már ott is felvetettem illetve PSoft is aggályosnak tartotta elfogadni a fúvóka méretét annyinak amennyire írva van.

Most csupán annyit csináltam, hogy ehhez a kalibrált 100%-hoz képest nyomtattam 80%-on ennek a sarkai még rosszabbak lettek a falvastagság 0,34 mm lett és ránézésre is kevés az anyag.

100%-on a falvastagság 0,41 mm a felület jó, de sarkok rogyadoznak.

120%-on a falvastagság 0,49 mm a felület srégen becsíkozódott, de a függőleges sarkok javultak

Itt majdnem megálltam de szerencsére még is továbbmentem.

140%-on a falvastagság 0,54 mm a felület kiváló és a sarkokon tovább csökkent a berogyás de főleg egyenletesebb végig Z irányban.

Vérszemet kapva 160%-on a falvastagság 0.65 mm, a felület mintha hangyafarknyit rosszabb lenne mint 140%-on de a sarkok még stabilabbak.

(nem fényképezek mert a képek nem adják vissza a valóságot)

No de most akkor mi van?
Tényleg nem 0,4 mm-es a fúvókám vagy csak a több anyag hamarabb megszilárdul.
200 fokon nyomtattam mindet de ugye a fúvóka legvége ki tudja hány fok?

Most megpróbálom alacsonyabb hőfokon a fenti flow értékekkel.

svejk

Stornó az előbbi segítsetek törölni!!!

A tegnap elállítottam az extruder step/mm értékét kisebbre és ma elfelejtettem visszaállítani!  [#falbav][#falbav][#falbav][#falbav]

svejk

Annyiban viszont érdekes lehet a dolog a srég csíkozódás kisebb és nagyobb Flow értéknél is eltűnik, tehát csak egy bizonyos érték körül interferál valamivel.

svejk

No az ilyen bakik elkerülésére jó B.Zoltán javaslata, miszerint be kell írni mindent a G-kód elejére és akkor az fog élni.

PSoft

IdézDe azért komolyabb nyomtatásnál jönnek majd ki ezek

Egy kis előzetes...ehez.
[#t9p26063#]
Úgy gondolom, elég összetett a test egy sokirányú teszthez.

A felület nem a legszebb, nem hibátlan, meg még meg sincs "pucolva" de pld...
A csatlakozót úgy hajtottam be a testbe, lötyögés, szorulás mentesen, mintha menetfúróval készült volna az a menet.

Dakota25

Extruder tömege kapcsán:

Évek óta repülőt használok. Egyszer már próbáltam is népszerűsíteni, de nem aratott tetszést.
Feltettem a tárhelyre egy fotót a Delta-megoldásról. Kartézin is kivitelezhető egy segédsínnel.
Lényege, hogy pár centis (nálam 8) csővel kapcsolódik az extruder a fejhez, mégis külön mozog tőle az apró, gyorsan változó irányú mozgásoknál (pl. infill, sarkok), de együtt mozognak a hosszabb elmozdulások esetén.
Tehetetlenségből adódó túllövések, lengések ellen nekem bevált.

vjanos

Lehet csak a fotó csal, de a második képen tökre úgy tűnik, mintha elrepesztette volna a csatlakozó a műanyagot a rétegek mentén :/

PSoft

Nincs repedés, csak..."csal" a fotó.

vjanos

Mekkora mikrolépéssel megy az extruder?
Már azt is elkezdhetnéd variálni :) hátha ott az interferencia oka.

0.2 a réteg egyébként?

Az óccó házi nyomtatók eredeteként talán a RepRap projektet és Dr. Adrian Bowyer-t lehet megjelölni, de ez is azért történhetett, mert akkor tájt járt le és vált hozzáférhetővé egy csomó szabadalom.

vjanos

xsugix

Itt online kalkulálhatod: A4988 Vref kalkuláció [#kacsint]

PSoft

Azt nem írtam, Cura volt a szeletelő.
0.1 réteggel ment, 100% kitöltéssel, kínai ezüst PLA, 210°C, 40 mm/s, az első réteg -60°C- után kikapcsolt, hideg asztalra.

svejk

lásd [#t9p26070#]

svejk

Most meg eldugult a fejem... [#boxer]
Érdekes, hogy egy kevés anyag még jött egy darabig és pont ez a minta látszik srég vonalakként a felületen.

Tehát a G-kódtól függetlenül valami csak basztatja az extruder motorját.
Át kell számolni mire is vezethető ez vissza.