Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

PSoft

IdézAz viszont majdnem biztos, hogy kell nekem egy áttételes extruder...

Készülök a direkt extruderemet levenni az "X" kocsiról és kitenni jobbra a híd végére, vagy fel a váz tetejére.
Ha a híd jobb oldalára teszem, akkor együtt emelkedik/süllyed a híddal, ergo...rövidebb lehet a "bovdenes" szakasz.
A súlyától nem félek, hisz eddig is emelte a "Z".
Ha fölteszem a váz tetejére, akkor hosszabb lesz a "bovdenes" szakasz.

Látni ezt a megoldást is, látni azt a megoldást is.

Hajlok a híd végén jobb oldalon "utazó" extruderre a rövidebb "bovden" miatt, no meg úgy állandóan kb. azonos súly nyomná a híd mindkét oldalát, szemben a mostani eléggé változó súlyelosztással.

Ki, hogy látja, melyik lenne a jobb megoldás?

De visszatérve az idézett mondatodhoz, akkor már lehetne az enyém is áttételes extruder. [#kacsint]
Te, mit tervezel?
Veszel valami "bevált" típust, esetleg...csinálsz, csináltatsz?
Vagy már ki is néztél valami nyomtatható verziót? [#nemtudom]

Itt egy 3:1 áttételű szíjas, duplagörgős, egész jókat ír róla.
Szinte teljesen kész egy példánya nálam, kerekek szíjak hiányoznak csak, hogy kipróbáljam.

B2D extruder.

TBS-TEAM

A Z-re nyugottan ráteheted az nem válltozik olyan dinamikusan mint az X és az Y.
József

svejk

Nem hiszem hogy fogok vele foglalkozni, mert most megint kitaláltam, hogy miért nem is lehet jó az egész. :(

No jó a hullámzás lehet megszűnne, de alapvetően az is baj, hogy mondjuk jön a forró szál balra az szépen letapad az előző rétegre.
De következik a sarok és mi történik?
A még olvadt szálat hirtelen megrántjuk 90 fokkal.
Persze hogy az előző oldal külső sarka meghorpad, itt a másik oldal kezdeténél meg anyagtöbblet lesz. Ez utóbbi talán látszik a belső sarkokban is.

Azt hiszem ezzel így kell élni, no meg lehet is.

svejk

A kottymentesség mennyire is számít itt?
A visszahúzás mértékének a korrigálás kiejtené a kottyanás hibáját ugye?
Folyamatos nyomtatásnál meg nem gond.

svejk

Szerintem elbírna az nyugodtam egy 1:10-es planetary drive--ot.

TBS-TEAM

A co hegesztőgép huzaltoló mechanika irányába fejlődik 2 görgős majd a 4 görgős áttétel növelés a pontosság és a csúszásmentesség érdekében. [#nyes]
Szerintem jó irány
József

TBS-TEAM

Nagy a tömeg az Y és az X és a gyors lassulás hatását látod a sarkokon a szíj rugalmassága miatt.
Növeld a mostani duplájára a fel és lefutási értéket és nyomtass egyet és jó-e vagy még növelni kell az értéket.[#kacsint]
József

B.Zoltán

A bovdenes extrudernél kísérleteim szerint a motor sebesség változásai nagyon késleltetve jelentkeznek esetleg, és ki is egyenlítődnek, mert a bovden mint puffer viselkedik a benne tárolt mechanikai feszültség  miatt.

De sajnos nem tudom összehasonlítani egy direkt exruderessel, mert ilyen mind két nyomtató.
2% eltérés is pár másodperc után lesz látható a nyomaton, persze ez függ a sebességtől is.

PSoft

Amikor kollégámnak teszek fel hasonló módon kérdést és nem tud igazán választ adni, azt szokta mondani...
-Úgy valahogy...

PSoft

No akkor...kettőt vegyél elő a fiókodból. [#kacsint]

2vkx6unz

Mérés nélkül visszatetted a régit[#nemtudom]

Pedig már bizakodtam  ;)

2vkx6unz

Lehet, hogy segít ha a Curában bekapcsolod a relatív extrusiont. Ez kiküszöböli a kerekítési hibák akkumulálódását. Ha esetleg eddig nem így használtad volna...

Ha már szétszedted akkor érdemes lett volna lemérni az analizátorral, hogy a sarkoknál mi történik az extrudálással. Elvileg arra a motorra is vonatkozik a jerk, gyorsulás, sebesség stb. Nyilván a sarkoknál a mennyiséget is csökkentenie kellene, hogy ne legyen túl sok anyag egy helyen. Nyilván az egész függ az irányváltás szögétől.

svejk

Eh, én az ilyeneket rögtön elkótyavetyélem. :(

svejk

Igen, ez viszont totálisan ellentmond a [#t9p26020#]-ban írt elmélkedésemnek.

svejk

Az [#t9p26033#] itt leírt behorpasztáson vajon segítene a még erőteljesebb tárgyhűtés?

Minden esetre azt belátom, hogy ez a pár nap részemről a tévedések vígjátéka volt.
Most már jó lenne okosabban csinálni a dolgokat vagy legalább nem leírni ide minden bugyuta próbálkozásomat. :(