Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

svejk

Bizony-bizony a G kódból és a step/dir-es meghajtásból adódik, hogy tökéletes eredményt nem is lehet elvárni, csak közelíteni.

Épp úgy mint a CNC forgácsolás terén.

2vkx6unz

Lehet állítani, hogy mindig egy helyen legyen vagy véletlenszerűen elszórja. Én azt tapasztaltam, ha van sarok akkor ode teszi mert kevésbé lesz feltűnő. Ha véletlenszerű akkor kerülhet oldallapra is és ott a felületen is nyoma marad. A váza mód ezért jobb, de annak is vannak korlátai, mert feltétel, hogy egy vonalon be lehessen járni minden részét az alakzatnak.

A mintázatra a mechanikai problémákat kizártad? Ha a szokásos 40mm/motorfordulat az elmozdulás akkor feltehetően nem mechanikai ok, de mi a helyzet az extruderrel Nem lehet hogy kicsit több anyagot nyom?

PSoft

Idéz...mi a helyzet az extruderrel Nem lehet hogy kicsit több anyagot nyom?

Hát, ez az...
Addig nem is érdemes ezekkel a dolgokkal foglalkozni, amig nincs az extruder az épp futó filamenthez beállítva/kalibrálva.

A step/mm értéket legalább 100 mm filament extrudálásával ellenőrizni, de akár 500-1000 mm is lehet a pontosabb beállítás érdekében.
Ha a step/mm már ok, akkor jöhet a második fázis, a flow pontos beállítása, hogy a pld. 0.4-es fúvókával nyomott egy szem fal, tényleg annyi legyen.

Lentebb már linkeltem...

PSoft

De ugye...

Ez, nem "végszó" akart lenni? [#ijedt]

RJancsi

Nem lebecsülve az elmúlt jó pár hozzászólást, de azt hiszem egy fontos dolog felett nem kéne átsiklani.
..."De ujjal, vakteszttel nem lehet kitapintani őket"...
Ha csak látható de nem tapintható "hibáról" van szó én simán "elengedném". Éppúgy, mint ahogy az sem hiba hanem a technológia jellemzője hogy látszanak az egyes rétegek.
Persze én is kíváncsi vagyok, hogy mitől alakulnak ki interferencia vagy moiré sávok egy tárgyon, de alapveteően ez nem befolyásolja a használhatóságát ezért inkább érdekességként mint feltétlen kiküszöbölendő dologként tekintek rá.

svejk

Én is hajlok efelé.

Viszont a függőleges sarkok hullámossága már tényleg hiba, arról nem is beszélve, hogy az X és Y méretem sem egyforma.
(pedig ugyanaz a hajtáslánc és 160 lépés/mm van beállítva mindkét tengelyen, és órával is jó).

De ugye most ez sem cél, ugyanis azért vettem alapvetően elő, hogy Psoft fűtészavarát reprodukáljam.

Ja és azt írja nekem az LCD-re hogy Mendel és nem Marlin.

svejk

" A váza mód ezért jobb"

De ezt hol kell beállítani a Cura-ban?

svejk

Az Expertben a "Spiralize the outer countur" ?

somma

svejk

No, kinyomtam váza módban, a Z szerintem egyenletes, de a srég interferencia csíkok megmaradtak.

Vajon ha másik irányba járna a nyomtatófej akkor átfordulnának a csíkok is?

A Cura-ban megfordítható a nyomtatás iránya?
Most az óramutató járásával ellenkezőleg nyomtat.

vjanos

Forgasd el próbára a kockádat 45 fokkal, h ne legyenek párhuzamosak az oldalai XY-al

svejk

Ott állítólag nem jelentkezik. [#t9p25812#]

PSoft

Váza módban, hogy alakult, vagy változott a 25806-ban mutatott kockádon látható él hullámosság?

A hullámok hogy követik egymást, szimmetrikus a jobb/bal oldal hulláma, vagy asszimetrikusan tolódnak?

svejk

Alig változott, de összességében a váza módban készült szebbnek tűnik.

De csak nem Moiré sávok ezek mert nagyítóval egyértelműen látszik, hogy ahol a srég sávok kiérnek a függőleges élhez az élen is ott jelentkeznek az apró behuppanások és a szomszéd oldalon ott folytatódik.

Mintha 45 fokban rá lenne tekerve a kockára egy 0,5 mm-es szalag ~ 3,3 mm-es távolságra egymástól.

svejk

Márpedig ezt ki lehet valahogy mérni!

De most csak izgat az X-Y mérethelytelenség is (24,98 / 25,18 mm), de az valami szíjbeállítás lesz, mert a motorok ugyanannyit forognak.
Meg van egy apró derékszögelési hiba is.
Az alja két rétegben készül csak nem hődeformáció.