Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

svejk

Miért, a Tiédnek a G-kód készlete is más?

TBS-TEAM

Jól megfertőzted [#eplus2]
József

PSoft

Az ugyan nem, de a szeletelő által a G-kódba írt paraméterek biztos, hogy mások.

vjanos

Azt milyen hajtású gép is ez?
CoreXY, H-bot, vagy sima XY?

PSoft

Ééééén??? [#nemtudom]

svejk

Szerintem mezei X-Y de csak 1 karos.
Majd keresek képet róla.

Devecz Miklós

Valami ilyesmi: [#wave]

svejk

Jééé pont ilyen! :)

Csak már a piros légterelő kifakult.

svejk

No de hát épp az lenne a lényeg, hogy ugyanazokkal a paraméterekkel nyomtassuk ki más-más mechanikán és mosgásvezérlő elektronikán a darabot.

svejk

No újrakezdtem az egészet.

Nyomtam normál és váza módban, illetve elvágólag és 45 fokkal elfordítva, mindegyiken ott vannak azok a srég csíkok. :(

Aztán eszembe jutott , hogy délután Psoft linkje [#t9p25838#] után átállítottam a Flow értékét 91 %-ra mert vastagnak találtam a falat.
Persze később visszaállítottam.

Most generáltam a Cura-val egyet váza módban elvágólag az X-Y tengelyekkel de 91% Flow-al és láss csudát eltűntek a srég csíkok!
Illetve teljesen nem tűntek el, de már alig látszanak és átfordultak a másik irányba kb. 30 fokos lejtéssel.

Itt pedig a két G-kód, összehasonlítva a két file-t Tc-ben látható, hogy csak az extruder értékek változtak meg.

Tehát valami interferencia keletkezik az extruderrel.
Lehet Sanyi ötletét ki kellene próbálni, azaz egy áttételes extruder motort.

svejk

Holnap még megpróbálom más Flow értékekkel és majd beszámolok.

2vkx6unz

Már holnap van... Tesztelted az extrudered pontosságát, kalibráltad? Nekem a számított értékekhaz képest eltérés volt. A klasszikus módszerrel kalibrálva jobb lett az eredményem, de itt is vannak furcsaságok. Az extrudálási sebességtől függően változik a mennyiség. Nem túl nagy mértékben, de változik. Szemre, fülre nincs lépésvesztés vagy megcsúszást sem hallani mégsem azonos a mennyiség.
Szóval próbálj extrudálni mondjuk 100mm szálat 100%-ra állítva a mennyiséger, de előtte tolómérővel jelöld rá a szálra a 100mm-t. Ha megállt és nem pont 100mm az elmozdulás akkor ennek megfelelően kell állítani a mennyiségen Célszerűen a firmware-ben, hogy a 100% rendben legyen. Érdemes az általánosan használt nyomtatási sebesség mellett megtenni ezt.

Érdemes lenne megmérni az extruder step jeleit is. Ha ott is hasonló a helyzet mint az x,y,z tengelyeknél, hogy az átlagsebességhez időnként be kell tennie egy rövidebb impulzust akkor ott kicsive  több anyagot nyom és mivel ezt periodikusn teszi meg ezért alkul ki szabályos minta. Ezért is változhat meg a mennyiséget állítva a mintázat mert akkor a sebesség is változhat és más időzítéssel mennek a step jelek. Mekkora mikrolépés van beállítva az extruderen? direkt extruder esetén erősebb lehet a jelenség mert nem tudjs felvenni a szábevezetés rugalmassága ezt a változó sebességet.

nffab2gnr

Szép napot mindenkinek!
Most,hogy ilyen hirtelen a nyakunkba szakadt ez a maradj otthon verzió,és milyen jó azoknak akiknek van 3D nyomtató és van mivel játszani.[#wink][#wink]
Valamelyik nap a neten olvasom...gondolom nem csak én...,hogy 3D nyomtatóval elkezdtek szájmaszkot gyártani,fenn van a kód is....esetleg valaki nem érez késztetést,hogy megnézze és kipróbálja? Hátha....

svejk

Csúszásban vagyok.

Gondolom nem véletlen rakták a CURA-ba sem a flow változtatásának a lehetőségét, meg nem véletlen számolja 5 tizedesjegy pontosra. Valószínűleg sokat számít.

No ezt a direkt extruder biztosan nem tudja pontosan követni és mint írtad néha korrigál.
Erre írtam tegnap hogy valószínű interferencia lesz belőle.

Ami Psoft linkjén van az sem tuti, hiszen ahogy írtad azon a sebességen kellene mérni amin nyomtatni szoktunk, illetve szálátmérő mérése sem az igazi hiszen nem tudhatjuk mekkora pontosan a fúvóka.
Amit a kínai 0,4-nek monda az kb. 0,4-0,5-ig bármi lehet.

No de ugye az ős probléma, a fűtésvezérlés itt valószínű nem kavar be mint Psoft-nál.

Ma még az X-Y 1 tizedes különbségére is fényt kellene deríteni.

2vkx6unz

Mindenkinek más baja van... Nekem még mechanikai bajaim is vannak nevezetesen több tized mm-t kottyan a fej a megvezetésen a kínai csapágyak miatt... Még nem volt időm elmenni jobbakat venni és mostanában meg nem is tudok.

Ma is munkával kezdetem a napot mert mindenki netezik...

Tegnap még generáltam egy G kódot a kockára váza módban és ma indítok is egy nyomtatást. Hátha én is találok még valamit ;)