Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

svejk

Nézd, én nem értek a mikrovezérlőkhöz.
De kilistáztam Psoft hozzászólásait, az alapján 3 dolog lehetséges:

- vagy Ő nem jól tesztel
- vagy mikrovezérlő/szoftver hiba
- vagy én nem értek ez egész hiba és annak feltárásából semmit

Sajnos ezen utóbbinak elég nagy a sansza már szóvá tettem a múltkor is.

Pedig két dolog tud igazán felidegesíteni az életben, ha nem értek meg valamit és az asszony. :)

keri

Oké, én sem vagyok 100%-ig biztos, csak nekem nagyobb az önbizalmam [#rolleyes][#nyes]

Vezérlési hibát valóban nem zárta ki, és én is lusta voltam még rádugni a szkópra, de a leírtak miatt kicsi esélyt adok erre.

Ugye a jelenség az hogy 1-1 réteg kicsit vastagabb. Bár nem feltűnő mértékben, de átlátszó anyagon ez optikai hibát okoz, ami látható. Két rétegben, vagy nem átlátszó anyagnál egyáltalán nem látszik.

A nemrég linkelt durva hullámosság mástól van. Az mechanikus hiba, hűtési hiba inkább.

2f428kduf

Ilyen jelenség mindig volt, amikor különböző műanyagok találkoztak, és az egyik lágyítószer utálta a másikat. Volt úgy, hogy az egyik teljesen elfolyósodott. Talán itt is ez van.

svejk

A magabiztosság fél siker nekem valóban kevés jutott belőle, azért tartok csak ott ahol vagyok.

Szóval Psoft megfigyelte, hogy:

-  a rétegvastagság változása a fűtés ki-be kapcsolás ütemében megváltozik

- optoval leválasztott külső táplálású fűtésnél is megmarad a hiba, tehát nem táp zavar

- dilatációból és mágneses erőhatásból adódó mechanikus hiba kiórázva, ez a hibalehetőség kilőve

- Ha szoftverben menet közben kikapcsolja a fűtést a hiba megszűnik.

- Ha fizikailag akár a vezérlésnél akár a főáramkörnél megszakítja az áramkört szintén megszűnik a hiba.
No ez talán tévútra vitt párunkat, pedig ugye ilyenkor az történik, hogy mivel nem tud fűtőáram kialakulni ezért a thermisztor folyamatosan hideg,  a mikrovezérlő CSAK bekapcsolja a fűtést de nem KAPCSOLGATJA.

Talán még az segítene a hibafelderítésben. hogy az asztal fűtés értékét a G kódban a legmagasabbra kellene állítani, de a fűtési áramkört külső eszközzel korlátozni kellene, hogy ne kapcsolgassa ki a vezérlő.

Mint tudjátok nem értek a mikrovezérlőkhöz de biztos nem lehet az, hogy valami visszahatás történik belül ha a beállított hőmérséklet közelítésekor átmegy PWM-be a fűtés kimenet?
Nálam ilyenkor több Hz-el kapcsolgat a fűtés.

PSoft

IdézUgye a jelenség az hogy 1-1 réteg kicsit vastagabb. Bár nem feltűnő mértékben, de átlátszó anyagon ez optikai hibát okoz, ami látható. Két rétegben, vagy nem átlátszó anyagnál egyáltalán nem látszik.

Kicsit pontosítanálak...

Nem egy-egy réteg kicsit vastagabb!
Az asztalfűtés ciklusának bekapcsolt szakaszában vékonyabb az összes réteg.
Amint az asztalfűtés kikapcsol, visszaáll a "normál" rétegvastagság, ami 0.4-es fúvókát használva, a nyomaton mérve, 0.41-0.42 mm a nyomat teljes kerületén.

A falat két, vagy több rétegben nyomva, filamenttől függetlenül ugyanúgy megvan a "jelenség", csak nyilván nem látszik annyira mint egy fallal, váza módban és transzparens filamenttel.

Továbbra is azt mondom, hogy alaplapi szinten lehet valami vezérlési probléma az asztalfűtéssel.

No de mindegy is...
Valamelyik nap megcsinálom a lentebb már vázolt Marlintól független hőfokszabályzót és ha úgy jó lesz, -mert úgy jónak kell lennie- [#vigyor2] akkor...lerosszom az egészet, nem terhellek tovább benneteket a hülyeségeimmel. [#vigyor]

Egyébként, szerintem az a "nemrég linkelt" kettő is erre a "hibára" vezethető vissza, de ez csak az én véleményem.

Nég egyszer(utoljára) mutatom...
Ezt produkálja nálam, Marlinból ki-be kapcsolgató asztalfűtéssel.
Semmi mást nem csinálok menet közben, csak kikapcsolom az asztalfűtést, és a következő rétegektől kezdve, gyönyörűen kisimul a felület. Olyan lesz, mint amilyen a "nagykönyvben" le van írva és fotózva.

Szalai György

Figyelek-fülelek, fülelek-figyelek.
Bocsesz a hozánemértő kérdésért, megint csak az unalom szülte.
Muszáj az asztalfűtésnek végig bekapcsolva lennie, akkor is, amikor már a középszférában jár a nyomtatófej?

svejk

Tehát ha be van kapcsolva és még csak statikusan fűt már akkor is elromlok?
Azt hittem csak akkor ha elkezdi a ki-be kapcsolgatást.

Ne hagyd abba és ne sz@rd le, mert akkor minket is lesz@rsz. :(

svejk

Nagy kiterjedésű felületek képesek felpöndörödni különben.

B.Zoltán

Mi is kutakodtunk az interneten a fiammal, sok embernek problémája (volt) ez a sávozás, jöttek mindenféle ötletek, asztal elvetemedik, ráfúj a ventilátor a termisztorra, stb.

De egy-két ember emlegeti a szoftverhibát, és amit linkeltem (a második) az illető akkor jött rá, amikor a FET zárlatos lett, és a fűtésnek leállt a kapcsolgatása.

De általában a problémát a PID szabályzás beiktatásával oldják meg, az eredeti ki-be kapcsolgatás helyett. Ezzel a hiba valószínűleg nem szűnik meg, csak a gyors ki-be kapcsolgatás miatt látható módon már nem jelentkezik a nyomtatáson, meg a bovdenes extruder is jobban kiegyenlíti már.

Lehet, hogy megoldás jelentene egy másik szoftvert (firmware) kipróbálnod, mert pl. én egyik nyomtatóval se látok ilyen hibát, és mind a kettő ki-be kapcsolgatásos asztalfűtéssel megy.
De amit írtál, az lesz a tuti, egy külön szabályzó.

PSoft

Mertem remélni...[#kacsint]

PLA esetén, egyáltalán nem muszáj.
De még az első rétegnél sem feltétlenül kell, ha valamilyen módon gondoskodsz a kellő tapadásról.
Amit svejk ír, a nagyobb felületek sarok felpöndörödése/elválása az alaplemeztől...
Arra is van több módszer, hogy ne történhessen meg.

keri

Gyanakszom még arra, hogy a termisztor A/D konverter referencia feszültségeket, vagy értékét elviszi valahogy, ezért eltolódik a fej hőmérséklet picit.
Ilyet elvileg tudna csinálni procin belül, mert azért ezek nem épp labor minőségű áramkörök, lazán bezavarhat valami analóg oldalon.

keri

Akkor úgy mondom hogy nálam ~1 réteg.
Mivel nekem nagyobb teljesítménnyel fűt, így csak rövid időre van bekapcsolgatva az asztalfűtés.

keri

Már próbálta PSoft, hogy lekapcsolta a fűtést és akkor megszűnt a hiba.
Nem feltétlenül kell bekapcsolva maradnia, 30 fokra lehűlve még mindig nagyon erősen tapad, de alapvetően 50-60fokot érdemes tartani végig.

keri

Esetleg az asztal fűtés jeléről visszavezetni egy feszültség osztón keresztül a fej termisztorára egy kompenzációs feszültséget, hátha kompenzálja a hibát változást.[#fejvakaras]

De szerintem is az lenne jobb, ha a PWM frekvencia jóval nagyobb lenne mind a fej, mind az asztal esetén, így nem látszódna a nyomaton a hiba.

PSoft

Láttam, néztem lentebb a linkeket...köszönöm, hogy másfele is kutakodtál a témában. [#eljen]

Szerintem a problémát az asztal PID szabályzása sem oldaná meg, csak -mint ahogy írod is- csökkentené annak láthatóságát.

Lentebb már én is írtam...
Nálam látható(volt) a nyomat felületén a fej sokkal-sokkal gyakoribb PID-es kapcsolgatásának a nyoma is, de nyilván sokkal-sokkal enyhébb mértékben.

Ennek az apropója, -azt is írtam már előbbre- az egyik alaplapi direkt DC12V-os ventillátor stekkerbe dugott LED-es fejvilágítás volt.
A LED-ek fénye, a fejfűtés PWM-es kapcsolásának ütemében, láthatóan változott.(vajon, miért???) [#nemtudom]

Akkor kezdtem jobban figyelni a nyomat felületét, azért tudom/mondom, hogy ott van(volt) rajta a fejfűtés PWM-es kapcsolgatásának a nyoma is, csak sokkal-sokkal enyhébb formában mint az asztalfűtés esetében..

Ez a jelenség megszűnt, mikor a fejfűtést SSR-en keresztül, külső tápra tettem.
Megszűnt az ugyanabban az alaplapi stekkerben hagyott LED-es világítás pulzálása és megszűnt a nyomat felületén is a fejfűtés PWM kapcsolásának hatása.

Ezt a részt ezzel...ki is pipáltam. [#eljen]
Most, az asztalfűtésem anomáliáját akarom kipipálni.