Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

PSoft

IdézMajd...írok róla, mi az elképzelésem.

Nos, asztalfűtés.
A tervem, a következő...

Meghagyom az alaplapi fűtés vezérlést úgy, hogy dugok a stekkerébe egy "levegőbe lógó" termisztort.
Az asztalfűtés most meglevő termisztorát és magát a fűtést, átfordítom ebbe a független hőfokszabályzóba. A szabályzó pontos típusa IR32Z 00000.
Ezen a szabályzón van egy digitális, programozható bemenet, amivel engedélyezni, illetve tiltani tudom a szabályzó működését.
Ezt a bemenetet fogja kapcsolni/engedélyezni az alaplapi fűtőkör.

Így el tudom érni azt, hogy az alaplapra dugott, de levegőben levő termisztor bekapcsolja a fűtést és mivel nem lesz alaplap szinten jelentős hőfokváltozás, folyamatosan engedélyezi fogja a kimenetét ki/be kapcsolgatások nélkül.

A független hőfokszabályzó pedig, a folyamatos engedélyező jel hatására...tenni fogja a dolgát a saját termisztorával.

Így megmarad az asztalfűtés szoftverből ki/be kapcsolásának a lehetősége is, kivéve ugye, a két asztalhőfok(első réteg/többi réteg) szoftveres(G-kódos) váltásának a lehetőségét.

Lát valaki valamilyen hibát az elgondolásban?

keri

Szerintem be lehet konfigurálni, hogy ne foglalkozzon a hőmérővel, csak kapcsoljon.
A te megoldásoddal az a baj, hogy van hőmegfutás védelem és az le fog tiltani.

PSoft

Biztos be lehet úgy a Marlin-ban konfigolni, hogy csak kapcsoljon, de...

IdézA te megoldásoddal az a baj, hogy van hőmegfutás védelem és az le fog tiltani.

Ezt, fejtsd ki bővebben.
Az alaplapi fűtéskőrben mitől lesz hőmegfutás, ha állandó 20-22-25 C°-on áll a saját termisztora?

Max. valami időkorlát lehet, de az meg miért is lenne az asztalfűtésnél, hiszen...hideg asztalra is lehet folymatosan, napokig nyomtatni.
A biztonsági, vagy max. hőmérséklet elérése és tiltás az ok. de az, levegőben lógó termisztorral...megint csak nem fog bekövetkezni.

Oppsssz...
Ezen még gondolkodom is!
Van annak a beépíteni kívánt szabályzónak egy programozható, max. hőmérséklet riasztás funkciója, azt még...beintegrálom a rendszerbe.

PSoft

Jól érted, akkor is csíkoz, ha csak a vezérlést kapcsolgatom manuálisan.

A másik próba...
Ha a program azt hiszi hogy hűl az asztal, akkor nem csíkoz, hisz bekapcsolt a kimenete...várja a hőfok emelkedését.

Akkor van változás a rétegvastagságban, amikor állapotváltozás van az asztalfűtés kimenetén.
Ki és bekapcsoláskor.
Köztes változás nincs a rétegeknél, ugrás szerűen változik talán, az...adagolás mennyisége.? [#nemtudom]

B.Zoltán

Az adagolás mennyisége tud ilyen ugrás szerű változást, mint nekem a Cura csinált a fogaskeréknél.

Valamit nem értek még mindig, ha majdnem kihűlt az asztalod, mert kikapcsoltad a fűtést az első réteg után, és adsz neki az alaplaptól teljesen függetlenül feszültséget, hogy fűtsön, és nem a programon keresztül, akkor is csíkoz, vagy nem?

Ha alaplaptól függetlenül kapcsolva csíkoz, akkor nem program mégsem.
Vagy hülyeséget beszélek megint?

TBS-TEAM

Jó gondolat.
Legolcsóbb verzióban:
Legkisebb Arduino (kijelzővel) és egy hőfokszabályzó progi rá. (van PID szabájzós is)
Az egyik bemenetén beküldöd a 3D fűtés start jelet ahogy leírtad azzal engedélyezni a fűtést.

József

PSoft

Idéz...ha majdnem kihűlt az asztalod, mert kikapcsoltad a fűtést az első réteg után, és adsz neki az alaplaptól teljesen függetlenül feszültséget, hogy fűtsön, és nem a programon keresztül, akkor is csíkoz, vagy nem?

Természetesen akkor nem csíkoz a felület, hisz az alaplapi fűtésszabályzó nyugalomban van.

Kb. tudom mire gondolsz -svejk is megpendítette- ,beszéltünk is róla, de aztán...elvetettük azt a lehetőséget.

Ilyenkor az ember már sokmindenre gondol, még látszólag képtelennek tűnő dolgokra is.
Köszönöm, hogy próbálsz Te is segíteni, akár az ok, akár a megoldás megtalálásában.

PSoft

Köszi a megerősítést!

A "legolcsóbb verzió" nálam az általam vázolt szabályozó lesz, épp az van kéznél és...semmibe se kerül.(t)
Én az asztalfűtésnél, nem igazán látom a PID szükségességét.
Nem "baktériumtenyészet" lesz temperálva azon az asztalon. [#nyes]

B.Zoltán

Köszönöm a válaszod, nem értetlenkedni akartam, csak biztos akartam lenni, hogy nem értek félre semmit.
Így minden világos.

Akkor ki kell hagynod az alaplapi szabályzást, ahogy írtad egy külső szabályzó beiktatásával.

Bencze András

Nem értettél vagy nem magyarul írtam. A nyomtatás megkezdése előtt leszeded az ssr-ről a fűrésvezérlés jelet. Hagyod hogy a levegőbe kapcsolgasson abszolút 0 terheléssel. Ha továbbra is csíkoz a vezérlő a ludas. A külső szabályzó tuti megoldás.

Bencze András

PSoft

Egyébként előbbre, erre a termosztát panelre is gondoltam.
De aztán átgondolva az engedélyezőjeles, praktikusabb/jobban integrálható verziót, az én szabályzóm jobbnak tűnt, így...annál maradok.

TBS-TEAM

Relével kapcsolgatni a fűthető ágyat nem olyan jó megoldás.
A hőmérséklet tartásnál nagyon sok a be ki kapcsolás ami az élettartamukat drasztikusan csökkenti ráadásul egyenáramot kell szaggatni.
József

PSoft

Tényleg nem, de mostmár igen.[#kacsint]

TBS-TEAM

Puding próbája az evés. [#nevetes2]
József