Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

8j72w5ff0

Sziasztok!
Megtetszett a 3D nyomtatás, viszont a kész nyomtatók vagy gagyik, vagy drágák, így azon gondolkodok, hogy építek egyet. Azért szeretnék építeni, mert a készen kapható olcsóbbak nekem nem igazán tűnnek precíznek, hosszú életűnek, és ráadásul általában még a nyomtatási méretük is kicsi, vagy ha nagyobb, akkor lényegesen drágább. Egy legalább A4-es méret nyomtatására alkalmas gépet szeretnék összerakni. A mechanikai felépítése, az Ultimaker nyomtatóknak tetszik a legjobban, bár azon sem tartom igazán átgondoltnak az egy oldalon alátámasztott tárgyasztalt.
Ugyan hozzákezdtem az információk gyűjtéséhez, de még nem mertem megrendelni az anyagokat, alkatrészeket, mert sok dologgal nem vagyok teljesen képben. Ha esetleg valaki épített már hasonlót, szívesen vennék minden információt, anyagokról, legjobb beszerzési forrásokról, tapasztalatokról.
Üdv,
Laca

xmkwac9

Kezdőknek szerintem tökéletes a 200x200x200 mm-es munkatér. Ha esetleg van konkrét feladat, ami miatt nagyobbra lenne szükséged, akkor is kétszer meggondolnám, hogy nem lehet-e több részből kinyomtatni és összeragasztani/pattintani/csavarozni vagy esetleg összeforrasztani.
Nekem volt lehetőségem nagy nyomtatót építeni (kb. 400x450x300 mm nyomtatási térrel), építettem is, de nem használom ki. Legtöbbször egy favázas Prusa i3 MK2 klónt használok: kicsi, egyszerű, ehhez képest nagyon szépen nyomtat. Ennek is 200x200 mm-es az asztala.

RJancsi

Ha kicsinek tartanám az Ender 3 nyomigámat (220x220x250 mm munkatér), első körben az "Y" tengelyt hosszabbítanám meg. Lényegében csak egy hosszabb 20x40 mm-es gépépítő profil,   hosszabb fogas-szíj és asztal kellene. A Cura-ban átírnám a munkaterület nagyságát és kész. Nem hiszem, hogy "nulláról" építve alkatrész árban és munkaidőben (ami tévedés ha azt hisszük, hogy ingyen van) sokkal olcsóbban jönne ki a házi barkács.

xmkwac9

A nyomtatás sebessége a magyarázat, hogy miért nem érdemes nagy nyomtatót venni:
Egy átlagos nyomtatón egy 100x100x100 mm-es kocka kinyomtatása, 5%-os kitöltéssel, 0.2 mm rétegvastagsággal
kb. 7-8 óra. Ha 20%-ra növeled a kitöltést, 12 óra lesz. Ha 0.1 mm-es rétegvastagságot használsz és 20%-os kitöltést, 1 nap és még 15 óra.
Persze, ezekbe az időkbe nincs beleszámítva a selejtek gyártásának ideje...
Szeletelő, amivel lehet kísérletezgetni:
https://cdn.prusa3d.com/downloads/drivers/prusa3D_win_2_2_9.exe#_ga=2.111372740.1961963080.1583841706-1527435488.1580367214
Kocka (fel kell nagyítani a szeletelőben):
https://www.thingiverse.com/thing:1278865

RJancsi

Azt talán figyelembe lehet venni, hogy egy nagy munkaterületű géppel lehet kicsit is nyomtatni, de ha egy kicsivel akarsz nagy tárgyat, a több darabból összeállítás inhomogén testet eredményez, és az egyes részek külön-külön nyomtatása sem lesz gyorsabb. De a tárgy méretének növelésével talán a rétegvastagság és a fúvóka méret is növelhető, ha nem is arányosan (mit bír az extruder). De egy gép építésénél valamelyik tengely 15-20%-al való megnyújtása a legkisebb többletköltég lehet. Ha túl nagyban gondolkodunk akkor már az asztal és a sinek merevségét is növelni kell, a nagyobb tömeg nagyobb motorokat, nagyobb áramot stb. igényel, ezért sok minden drágul.

keri

Én annak idején építettem 1-2 nyomtatót, saját tervezéssel, de manapság már nem tenném.

Ha rám hallgatsz akkor vegyél készen egyet olcsón.
Igaz hogy gagyik, de alapnak kiváló. Nyomtatni mindegyik tud, és a fejlesztéshez szükséges alkatrészeket saját magán le tudod gyártani, illetve tanulni is jók.
Ha látod a problémákat és arra ráfejlesztesz, akkor jobb nyomtatód lesz mint amit magadnak építesz a semmiből.
Elsőrangú alap az Anycubic, vagy Ender nyomtatók.
De vannak aluprofilos CoreXY kockák is, akár kétoldali asztal mozgatással...bár nekem az egyoldalassal sincs gondom.

200*200*200-as munkatér bőségesen elegendő. Ez a standard, így az összes terv ehhez készült. Az ennél nagyobb már problémákat hoz be, illetve teli nyomtatni sem egyszerű.
Csak célfeladatokra használnak ennél nagyobbat, szóval ne erőltesd.
Első, általános célú nyomtatónak bőségesen megteszi, aztán majd építesz nagyobbat ha mégis rájössz hogy kell a nagyobb munkatér.

keri

Ja és a mozgó asztalos Prusa i3 klónok nagy előnye, hogy az asztal hosszát utólag is tudod növelni, szóval ha ezen gondolkodsz akkor ilyet válassz.

keri

Én tudtam nagyon nyomtatni kis nyomtatón [#vigyor]
A CA ragasztó erősebben fogja a PLA-t mint a PLA sajátmagát.

Rabb Ferenc

Jól néz ki! Mekkora a felszálló tömege?

keri

Elvileg 930gramm, de az enyém 1 kiló felett van.
Igaz az erősebb motort, és akkut raktam bele, mert dög nehéz és valaminek a levegőben kell tartani.
Sajnos még nem volt olyan idő hogy ki tudja próbálni, mert vagy az eső esik, vagy a szél fúj nagyon.

xmkwac9

Készítettem egy videót a 3D nyomtatásról kezdőknek, tehát alapvetően nem Nektek, de ha megnéznétek szakmai szemmel, azt megköszönném!
https://youtu.be/7mR3lmDQqEg
Még tervezek egy-két videót gyártani a témában ("3D nyomtatók típusai, felépítése" illetve "Milyen 3D nyomtatót vegyek?").
Mivel delta nyomtatóm és polárkoordinátás nyomtatóm sincs, egy-két képet szeretnék tőletek kérni ilyen nyomtatókról, amit felhasználhatok majd. Tudom, hogy a net tele van ilyenekkel, de nem akarom más fényképét engedély nélkül felhasználni.
Kritikák és ötletek is jöhetnek.

ebalint

RJancsi

Gratulálok! Hiánypótló mű - magyarul -, kezdőknek. [#taps]

8j72w5ff0

Sziasztok!
Mindenkinek köszönöm a reagálást, függetlenül attól, hogy lebeszélni, vagy támogatni próbálták az építési gondolatomat. Természetesen megfordult a fejemben, hogy vegyek egy készet, és majd legfeljebb azt fejlesztem, azonban arról nem vagyok meggyőződve, hogy ugyanannyiból, nem lehet eleve jobbat kihozni, mint amit készen vennék. Így már egyértelmű, hogy a vett gép fejlesztéssel együtt mindenképp drágább lenne. A méretből nem szeretnék engedni, mivel ahogy RJancsi is írta, a nagyobbal lehet kisebbet nyomtatni, de kicsivel nagyot nem, illetve csak utólagos toldozgatással, tákolással. Egyébként jelenleg is szemezgetek egy kész nyomtatóval, egy Tronxy X5SA -val, viszont nem igazán tetszik a görgős nyomtatófej vezetés, és a baromi hosszú fogasszíjak sem. A görgőkkel az a problémám, hogy elegendő egy kis kosz, por felrakódás, csapágy elkoszolódás és oda a pontosság. Ami persze olcsón cserélhető, na de erre építeni nem igazán kellene. A hosszú fogasszíjaktól meg a nyúlás miatti problémáktól tartok.
Egyébként ennek a gépnek van akörüli ára, mint amennyit nagyjából én is rászánnék, de ha még ezt akarom feljavítani, az mindenképp plusz költség.
Szóval továbbra is várom az infókat, tapasztalatokat, anyagokról, beszerzési forrásokról, esetleg konkrét leírásokról.
Üdv,
Laca

Szalai György

Vett-e valaki észre 3D nyomtatásból keletkező, savgőz képződésre utaló, korrózió nyomokat?