Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

zip0ji0se

Köszi a tanácsokat kipróbálom öket. Majd bogarászom a curát, hogy hogyan is kell beállítani, de hát ez a tanuló idő.

zip0ji0se

Végig olvasva az asztal fűtésről olvasott dolgokat és már nekem is egy idelye motoszkál az agyamban egy dolog. Mi van, akkor ha az asztal fűtést teljesen elvesszük a meghajtótól és egy független hőfokszabályzóról üzemeltetjük. Már vannak olcsobban olyanok, amik tudnak tól-ig dolgozni 100-150 fokig.
Nem vagyok villanyász, de a hozzá értők biztos tudnának olcsóbb megoldást. A vaterán vannak ilyen kütyük, de tudni kéne mi lenne jó.

PSoft

Ezen "ügyködök" én is.
Majd...írok róla, mi az elképzelésem.

B.Zoltán

A start G-kódban ott a lehetőség a lépés/távolság átprogramozására, amit adtam neked az elején.
De gondolom már az új Curát használod, abba meg nem írtad bele.
Az nem nagy hátrány, hogy a menübe nem rakták bele.
Az Ultimakernél is egy csomó dolog hiányzik, de így átírható.

; Motion settings
M92 X80.00 Y80.00 Z400 E93  ; Set Axis Steps-per-unit
M204 S1500  ; Accel
M204 T1500  ; Accel retract
M201 X3000 Y3000  ; Amax x, Amax y
M203 E80    ; Vmax e
M205 X10 Y10   ; X-Y max jerk (units/s)

TBS-TEAM

A fűtés leválasztása:

József

PSoft

Ez világos, de...
Ha visszaolvasol, ezzel a megoldással(is) ugyanaz a gond nálam, hogy ugyanúgy csíkozza a felületet az asztalfűtés ki/be kapcsolásának ütemében, mint amikor az alaplapi FET-ről megy a fűtés.

PSoft

A pillanatnyi egyetlen jó megoldás, megmondtam a szeletelőnek, hogy az első réteg lepakolása után kapcsolja ki az asztalfűtést.
Így a kikapcsolt, közben folyamatosan hűlő asztalon folytatódik a nyomtatás. Igazából, minden probléma nélkül.
Nincs csíkozás a felületen, nem hullámosak az élek, szép egyenletes a felület.

Az első réteg lepakolásánál még látszik, hogy nem egyenletes a rétegvastagság, változik az asztalfűtés kapcsolásának ütemében, de...
Ezt szépen eltakarja a következő réteg, ahol már az asztalfűtés...nem "focizik".

TBS-TEAM

Ezzel a külön táppal és SSR vezérléssel a 3D nyomtató alaplap fűtés kimenete csak az SSR led diódáját kapcsolgatja aminek a fogyasztása elhanyagolható nem lehet befolyással a végtermékre.
A vezérlő hibás ha egy led kapcsolgatása is változást hoz a kész terméken.
József

PSoft

Én is ezt mondanám, de...
Higgyél nekem, úgy van, ahogy írom.

Lentebb már írtam, mértem az SSR vezérlő áramát is, -mert valaki kérdezte- semmi extrém, a szokásos pár mA.

IdézA vezérlő hibás ha egy led kapcsolgatása is változást hoz a kész terméken.

Az is lehet, de...

Két ugyanolyan vezérlő is ezt a "jelenséget" produkálja.

Ha mégis a vezérlő a ludas, akkor én inkább típushibának mondanám.

Bencze András

És ha nem teszel semmit a fűtésvezérlés kimenetre? Akkor mit csinál?

TBS-TEAM

Vagy a software- ben keresendő a hiba forrása.
József

PSoft

Ha nincs terhelés az SSR-en, egyszerűen leválasztom az asztalfűtést róla, akkor ugye, nem fog a vezérlő asztalfűtés bemenetére kötött termisztor sose kapcsolni.
Így állandóan kint lesz az SSR-en a vezérlés.
De ha...
Szoftverből manuálisan ki-be kapcsolgatom a fűtés vezérlését, mintegy "elért hőfokot imitálva"...ugyanaz a jelenség.

Tehát, szerintem alaplapi fűtés vezérlés szinten van a hiba.

PSoft

De, nézzétek meg lentebb @szaffibetti második képét.
Nem tudom Ő milyen alaplapot használ, de én ugyanazt a hibát vélem felfedezni az Ő nyomatán is.
[#t9p25681#]
De szerintem ugyanezt a hibát látom másnál is, pld. itt az első képen.
[#t9p25496#]

zip0ji0se

Nekem biqu skr v1.3 van. Az asztal vezérlésem úgy van bekötve mint Tbs rajzán. Annyi különbség, hogy most 230- ról megy az asztal fűtés. Előtte külön tápról ment a fűtés de így volt kötve. Akkor is ilyen volt a felület. A lépcsők nagyság kb a menet fele és mindig a jobb oldalin látszik a legjobban. Az eltérés magasságban kb 0,1 mm.

B.Zoltán

Béla, jól értem hogyha nincs asztal fűtés, mert az első réteg után kikapcsolt, és kikapcsolod a fűtő feszültséget, de kézzel ki-be kapcsolgatod a programba akkor is csíkoz?

Következő próba ha nem volt még, első réteg után, kézzel a feszültséget kapcsolgatod programtól függetlenül, és figyeled a termisztort, de a program higgye azt, hogy hűl az asztal,de te nem engeded kihűlni.
Ha nem csíkoz, akkor tényleg a program.