Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Ez váza mód volt, egy vonal falvastagsággal, spirálisan 0,8-cal nyomtatva.
0,4-gyel is megnéztem a hölgyet, de olyan vékony, hogy nem tudtam volna leszedni az asztalról.
Ugyanis nem akarom alulról feszegetni a sérülés miatt.
Az ender lapja nagyon érzékeny arra.

B.Zoltán

Nem sok híja volt a tökéleteshez, érdemes volna próbára a motoráramát  levenni a legkisebbre, ami még megbízható.
Hátha az is segít csökkenteni a hullámokat, csak hangosan gondolkodom.

2vkx6unz

Akkor már értem miért van viszonylag nagy lekerekítési sugár a külső oldalon.
Milyen szeletelővel készült a kód?

B.Zoltán

Prusaslicer, ez korrektül csinálja a spirált.
Az 15.04 Cura, az beletett néha kiálló dudorokat a csajszinál.

PSoft

Lehet, most "elítéltek" páran...[#nemtudom]

Én, elég alpári módon szoktam beállítani a motoráramot.
Addig veszem vissza, míg pld. az "X" kocsit megfogva, vagy a kezemhez ütköztetve -hogy a Te szavaddal éljek- megbízhatónak nem érzem a tengely nyomatékát.
Nyilván ennél, egy műszeres beállítás sokkal pontosabb, számszerű eredményt adna...

No de tényleg...mi a megbízható?

PSoft

Ezt én is észrevettem a Cura-nál.
Mintha lenne(illetve van is) egy többé-kevésbé folyamatos "varrási vonal" a felületen.

cy3rt06r

Szervusztok !

Nekem a sebesség kevésbé ,de a  gyorsulás és a jerk drasztikus állítása (ami persze visszahat a sebességre)
erősen befolyásolja a felület minőségét , hullámosságát.
A mellékelt képeken a teljes alak paraméterei : v=40 mm/sec
jerk= 20 mm/sec accel.= 500 mm/s2 infill=0 mellek beleremegtek a nagy oldalgyorsulásba.
A második képen egy szelet a nőből paraméterei : v=40 mm/sec
jerk= 4 mm/sec accel.=100mm/s2 infill=0 mellek kisimultak.
A 3. képen a kocka az utóbbi paraméterekkel.
Talán ezzel hozzájárultam az adatbázishoz.

Üdv.:
MaDa

PSoft

Ezen talán jobban látszik a "többé-kevésbé folyamatos".
Határozott rendszer figyelhető meg benne.
Öt szabályosnak mondható réteget követ kettő, ahol látszik az "ugrás".
Persze ez a ritmus is változó, -konkrétan a váza esetén- függ az átmérőtől.

B.Zoltán

Igen erről beszéltem, cipzárt var a csajszira.

A fiam megfejtette a G-kódból, hogy ez egy algoritmus hiba.
Minden rétegnél berak egy kis külön szakaszt is, de van, hogy ilyenkor néha visszalép pár lépést, és így mivel az extruder folyamatosan nyomja az anyagot dudor keletkezik.

B.Zoltán

B.Zoltán

Jó, hogy beírtad!

Én is el kezdek szórakozni vele.
A csaj 20mm/s jerk=10 accel, talán levettem a minimumra (500), de alap esetben 1300-at használok.

Ezúton Robsynak is írom.
Most nyomtattam 32x32-es kockát seb=40 jerk=10 Accel=500,és mondja a fiam, hogy nem lát rajta sávokat.

Nagyítóval nézve látványosan szebb, mint a 20mm/s-el nyomtatott 16x16-os.
Nem túzok, de keresni kell, hogy valahogy látszódjon valami kis sávozás.

De hozzá kell tenni, hogy 4mm után látván, hogy kevés a hűtés szájjal rásegítettem és így kiegyenesedtek a sarkok.
Ha nincs kellő hűtés, akkor hajlik befelé.

A sarkok nagyon kicsit kidudorodnak, 0,1mm-el nagyobb a mérete a sarkokon.

Úgy néz ki, hogy még javítható a felület minősége, ez hihetetlen.
Nagyon érdemes megosztani a tapasztalatainkat, erre biztatok mindenkit.

keri

"mellek beleremegtek a nagy oldalgyorsulásba."
Na erre gyorsan rákattintottam [#nyes] de csalódnom kellet, mert valami ilyesmire számítottam inkább [#rolleyes]:

keri

Váza módban nem kéne.
Nekem nem csinálja.
Sima nyomtatásnál, a réteg váltás miatt csinálja.

keri

Szégyelld magad! [#hehe]

Én sokkal kifinomultabb módszerrel állítom az áramot.
Van egy elképesztően kifinomult spektrális mérő rendszerem, ami neurális hálózattal analizálja a rendszer zaját, ezzel tudom optimumra állítani.

Rövidebben. Fülre állítom. [#vigyor2]

Amikor legkisebb a zaja a rendszernek, de még nem téveszt lépést, akkor jó. Kicsivel persze inkább a zaj erősödésének határáig tekerem el, hogy legyen tartalék.
A beállításhoz egy nagy négyszög vonal mentén mozgatom a fejet, a kívánt gyorsulási értékekkel és sebességgel, illetve egy kör mentén így a teljes fordulatszám tartományban is hallom a rezonanciákat.

keri

Ja persze ti a régi Cura-t használjátok, bár ott sem emlékszem ilyenre, de a 15-ösnek még nem volt olyan jó az optimalizációja. Abban az időben a Simplify3D volt ebből a szempontból a legjobb, csak nehéz volt beállítani. Cura rondábban nyomtatott, de nem kellett az állítgatással kínlódni annyit.
Most 3-as verziótól felfelé szerintem a Cura optimalizáció a legjobb, és a beállításokkal sem kell küzdeni, viszont a lehetőség megvan.

A Slic3r-t mondjuk nem próbáltam jó ideje. A dinamikus rétegvastagság nekem nem akart működni ami érdekelt volna, de most már az is benne van a Cura-ban.