Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Igen Sanyi, ez a beszéd. [#eljen]

Már a lézernél és egyéb tesztjeimnél is sajnos megkaptam egyesektől, hogy mit akarok én ilyen extrém ábrával, alkalmzással, amikor a gyakorlatban nincs is ilyen feladat.

Pedig az értelmes, hatékony tesztnek pont az a lényege, értelme ( ha nem teszik ez a hobbystának, akkor is), hogy olyan jellegű legyen, ami a vizsgálandó jelenséget, hibát a legjobban előhozza. Nem véletlenül találták ki már 100 évvel ezelőtt is pl. az egységugrás teszteket, ezért is mit kapok ugyebár egyesektől még most is a fórumon.

Na de a lényeg a lényeg: az egy vonalas, minél vékonyabb falú (~0.4 - 0.5 mm) falú, sík lapokkal határolt váza tesztnek van értelme, mert a síktől való eltérés itt a legegyértelműbb, itt mérhető, látható a legjobban. Majd ráértek szép idomokat nyomtatgatni akkor, ha már egy váza négyzetes oszloppal elégedettek vagytok.:)

A sebességnek nagy szerepe van a motorhajtásoknál, hiszen pl. a mozgásban betárolt energiák ettől négyzetesen függnek, és a rezonancia pontokra is nagy a hatása. Minden gép hűtési viszonya is más, így emiatt is javasolnék több féle nyomtatási sebességet is (pl. 20, 30, 40 mm/s teszteket), de az fontos, hogy ezt mindig közölje, tegye a teszt fotója mellé is az illető. Érdemes olyan fotót is mutatni ami felülnézetben mutatja a nyomatot, mert itt látható a fal belső felületén, és az utolsó felső él rétegénél is a hibajelenség, és ezekből is következtetések szűrhetők le a javulás érdekében.

000000000

Igen Zoltán, érdemes tesztelgetni [#eljen], és igen is már szemmel is sok minden megállapítható.
Az így kapott tapasztalatok alapján pedig a legjobbat ki lehet hozni majd az adott konfigurációból, gépből. Egyik fő haszna, tanulsága pont az ezeknek a teszteknek, hogy sajnos két digitális step lépés között is valami fog történni, hiszen a mozgás, a világ folytonos és analóg a CNC világában is.
Ebbe mindenkinek bele kellene nyugodni, mert ez tőlünk független tény, a vezérlők kijelzőinek állandó értéket mutagató mesevilágát pedig mindig érdemes összevetni a valósággal. Hiszen ha a képünkbe tolt adatok igazak lennének, nem lennének már szabad szemmel is jól detektálható, látható hibák. A komolyabb műszeres mérések pedig az emberi érzékelésnél jóval nagyobb felbontással képesek a CNC hajtások minden apró eltérését, hibáját kimutatni.

PSoft

Lehet azt a "vázát" a "klaszikus" módon is egy vonal falvastagsággal nyomtatni, ahol nem folyamatos a "Z" emelés, hanem rétegről rétegre "egységugrással" [#kacsint] emel a "Z".
Ha már akkor sem látszik a nyomat falán a "Z" lépése, szerintem akkor lesz tényleg jó a rendszer beállítása.

De egyenlőre, -mint ahogy javaslod- maradjunk a folyamatos emelésű "váza" módnál.

2vkx6unz

Sziasztok,

A tévedés jogát fenntartva egy kicsit számolgattam. Sajnos nem ismerem a vezérlők belső szoftveres kialakítását, de azt feltételezve, hogy 10mm/s beállított sebesség (X,Y) felett 0-ról rémpával gyorsít akkor 500mm/s2 gyorsítás mellett, 1,6mm kell a 40 mm/s sebességhez. Innentől állandósult sebességgel kellene haladnia az utolsó 1,6mm-ig.
Ez egy hosszú síklapokkal határolt tárgy esetében jó eredményt hoz, de olyan esetekben ahol a sok rövid szakaszból áll a kód ott (jelen esetben 3,2mm-nél rövidebbekből) sosem érné el a 40mm/s-ot a fej sebessége, drasztikusan megnőne nyomtatási idő.

Ha 3000mm/s2 a gyorsulás akkor már kevesebb mint 0,27mm kell ugyanehhez a sebességhez és itt már 0,6mm hossznál eléri a maximális sebességet.
Persze ha úgy gyorsít, hogy 20mm/s-ig amit a motor bír és csak utána rámpával akkor más a helyzet, de ebben az esetben sokkal több minden múlik a motoron, a motor meghajtón és a léptetési jeleken. Ehhez viszont ismerini kellene a megvalósított kódot vagy meg kellene mérni. Az a tippem, hogy nem rámpával gyorsít mert az nagyban növelné a nyomtatási időt. Mondjuk ezt lehet tesztelni a jerk 0-ra állításával, mivel ilyenkor végig rámpával kell gyorsítania.

Érdemes lenne egy teszt mintának az egyik oldalát egy oldalhossz/8 sugarú körívekkel egy hullámos felületre cserélni mert akkor mindjárt megtapasztalható lenne milyen nyomtatási sebességcsökkenéssel járna általános esetben az adott nyomtatóbeállítás.

Bár ezzel lehet, hogy egy kicsit előreszaladtam...

2vkx6unz

Az előző hozzászólásomban a számításokat felejtsétek el, leginkább törölni kellene....

PSoft

Akkor...fuss neki mégegyszer, számítások nélkül.[#kacsint]
(én, jelöltem)

guliver83

Nálam ilyen lett a második teszt.
Anyagot kell cserélni mert ez nagyon csillog stb egyébként a felülete nagyon jó a rétegek egyformák.

keri

Olyan jó nézni, ahogy az "ifjak" feltalálják mindig újra a spanyolviaszt [#nyes]

Rámpával gyorsít, a Jerk értékével indítva amit vezérlés szintjén, persze a mechanika csak próbálja követni, és ez okozza a tranzienseket a sarkoknál.
Ehhez képest a gyorsítás már sokkal lágyabb átmenet akármilyen magas az érték.
És igen, ha olyan a pálya ami nagyobb gyorsulást követelne meg a mozgásvektoron, az visszafogja a nyomtatás sebességét.
Slic3R-ben van a hilbertcurve, próbáld ki. Gyakorlatilag a Jerk sebességével fog nyomtatni.

A hullámos vonal semmit nem fog neked tesztelni, mivel ezek a vezérlők nem szakaszokban gondolkodnak hanem poligonokban, azaz előre beolvas több szakaszt és nem fog lassítani a szakasz végén ha be tudja venni a kanyart.

Én pontosan ezért tervezek mindent amit lehet iszonyat sok lekerekítéssel. Egyrészt jól néz ki másrészt javítja a nyomtatási időt, és a minőséget is, a sarkok mellőzésével.

keri

Nos, neked azért vannak más gondok is.

Elég egyenetlenül járnak az XY motorok.

cy3rt06r

Na végre felébredtem.
Igen én is pont erre gondoltam , de aztán nem akartam tovább
ragozni. A szakember azért megértette.

2vkx6unz

Azt meg tudod mondani, ha a Jerk értéke 20mm/s akkor erre a sebességere 0-ról mennyi idő alatt gyorsul fel? Mert ugye olyan nincs hogy T=0 időpillanatban 0m/s a sebesség és T>0 esetben ahol Dt>>0 meg már 20mm/s.

Ha egy nyomtató egy sarokhoz közeledve 40mm/s sebességről mennyire lassít le? A Jerk sebességig vagy marad 40mm/s?Esetleg jobban lelassít?

Mi történik ha egy egyenest jár be oda vissza? Akkor mondjuk X irányú sebessége 40mm/s-ról hirtelen az ellenkező irányúra kellene váltania így az abszolút sebesség különbségnek 80mm/s-nek kellene lennie a végponotokon. Ilyenkor mennyire lassít? Jerk/2-re?

keri

1. Step egy darabig nincs, aztán hirtelen 20mm/s nek megfelelő frekvencia. Ez Tibor egységugrásának lényege.
Kivezérel egy elvben végtelen gyorsulást, aztán megméri hogy a gyakorlatban a mechanika mennyire követi és hogy követi, és következtetéseket von le a mérés alapján a gép szerkezeti képességeire, minőségére.

2. Sarokhoz közelítve Jerk értékre lassít. Ahogy növeled az értéket úgy lesz egyre "kopogósabb" a sarkoknál az irányváltás, egészen addig amíg szinkront nem veszt a léptetőmotor.

3. Nem tudom pontosan, mert lehetséges több eljárás, de logikusan ha Jerk értéket 20-ra állítom akkor nem lehet deltaV két órajel között ennél nagyobb, tehát irányváltáskor vagy 10-re lassít, vagy előbb megáll 20-ról 1 óra jel alatt, és utána a következőre 20-al indul az ellenkező irányba.

Próbált ki. Állíts nagyon alacsony gyorsulási értéket, 20-as Jerk-et, és vált irányt 20mm/s sebességgről. A gyorsítási rámpát meg fogod hallani ha azzal vált irányt. Ha azonnal irányt vált, rámpa nélkül, akkor a második metódus működik.

000000000

Ezt a jerk-et sokat emlegeted, de igazából szerintem nem vagy tisztába a fogalmával, még a mértékegységét is rosszul haználjátok.

A jerk magyarul a gyorsulás deriváltja. Így a mértékegysége pl. mm/s3.

Egyelőre felejtsétek el a kezdeti gyorsulást is, a jerket végképp. Vigyázó szemeinket, gondolatainkat most még csak az állandósult szakaszon jelentkező hibákra koncentráljuk, épp elég bajunk van már itt is.
Ugyebár azt itt mindenki tudja álmából felriasztva is [#nyes], hogy az állandó (constans) függvény deriváltja nulla. Azaz az állandósult sebesség szakaszon a gyorsulás nulla. A probléma az, hogy amit állandónak hisztek (sebesség, fordulatszám), az nem az a CNC valóságban. Így sajnos a műszaki törvények miatt mégis csak van gyorsulás ezen a szakaszon is, de ennek a gyorsulásnak semmi köze a szép csicsa motor tuning, meg motor axis setup ablakokhoz, mert ezekben az ablakokban azt hazudják nektek, hogy itt nulla a gyorsulás. A lónak a f...át! Elég már a hazugságokból!
A legnagyobb baj pont az, hogy ha a sebesség nem állandó a VALÓSÁGBAN, akkor ahhoz bizony gyorsulás is társul. Ahol pedig gyorsulás van, ott a mozgatott tömegek kapcsán erők lépnek fel, és a "tragédia" az, hogy ezek az erők sokkal nagyobbak is lehetnek, mint maga a nulla sebességről való felgyorsulási erő. Ezek eredőjeként meg minden mechanikai elem csak torzul, rugózik, mászkál össze-vissza a hajtás lánc végén, aminek láthatóak az eredményei szemmel is az elkészült munkadarabon.

Egyébként pedig a Robsy motor dinamikia mérések lényege pont az, hogy az állandósult szakaszon kimérjük a gyorsulást is, lásd kék színű függvény görbe. [#t9p25166#]

svejk

Bár én különösebben nem foglalkoztam ezekkel a beállításokkal, de én is azt hittem hogy az a jerk a start-stop frekihez tartozó sebesség,
Hmmm,,,

svejk

Lehet itt olvastam a fórumon?