Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Az már jó nyomtatható méret.

000000000

Neked elég jó géped van az eddigi munkáid fotója kapcsán.

Javasolnék az egységes 3D nyomtató vizuális minőségi tesztekhez egy olyan váza jellegű (ez hozza ki a legjobban a poziciónálási hibákat) négyzethasábot, aminek 16 mm a laptávja, és 8 mm magas. 40 mm/s legyen a nyomtatási sebesség. Nyomtatnál majd egy ilyet, és tennél fel róla képet?
Köszi!

000000000

Ja és éles sarkok legyenek az eredeti kindulási modellen, hogy itt is kijöjjenek a valós 3D gyártási képességek, lehetőségek.

B.Zoltán

OK! Most rajzolom.

B.Zoltán

Rendben, nem akartam lekerekíteni a sarkokat.

B.Zoltán

Megpróbáltam a 40mm/s-el, de ez már sok neki, mert kicsi a kerület, és nem hűl le szerintem.

Még visszatérek rá egy külső nagy ventilátorral meghűtve.
A másikat a nekem jól bevált külső 25mm/s nyomtattam, tolómérővel nem látom, hogy a sarkok feltartanák, gondolom ez fontos adat neked.

Sikerült úgy fényképezni, hogy ezek a sávok kijöjjenek, mert csak bizonyos fényszögben lehet jól látni.

A hölgyet felgyorsítottam 40mm/s-re, alul 5mm-ig lett csak 20mm/s-el nyomtatva. A hölgynél is érdemes visszavenni a 40-es tempóból, mert bár kevés helyen, de hibák keletkeznek, pl. a hasánál, nyakánál, és ahogy a képen is látható, a "pisilőjénél" [#vigyor0]

Nekem még nincs nagy gyakorlatom a váza nyomtatásban, szinte most csinálom először, biztos ennek is vannak még trükkjei.

guliver83

Nálam 40 es sebességnél ez a hiba csak a vállánál jelentkezett.

B.Zoltán

Valószínűleg erősebb a hűtésed, kellene kísérletezni vele nekem is.
Ez a hűtés koncentráltan a fúvóka alatti részt hűti csak.
Hidalásnál ez nagyon előnyös nekem, de lehet hogy más esetben jó lenne a nagyobb felületű hűtés.

000000000

Köszönjük a gyors próbát. [#eljen]

Alakul ez szépen, odáig kellene eljutni (pl. a motorhajtás sebesség ingadozás csökkentésével), hogy ezek az oldalfal "huplik" olyan kicsikké váljanak, amikor már nem, vagy alig láthatóak szabad szemmel. És ahogy PSoft is tapasztalta, ha átlátszó anyagból nyomtattok, még jobban látható ez a hibajelenség is. Távlatilag majd talán egy ilyen négyzetes oszlop váza modellt is érdemes megosztani, hogy egységes legyen a kindulási feltétel ennél a tesztnél mindenkinél, aki tesztelni szeretné a 3D nyomtatóját.

2vkx6unz

A minimális rétegidőt nem lehet állítani? Azzal el lehetne érni jobb minőséget, de akkor a sebesség csökkentése miatt pont nem azt kapjuk mint ami a teszt célja.

Tibor kérése a 40mm/s sebesség. Szóval minden mást lehet állítani, de a sebességet nem és azokat a paramétereket amik a sebességet befolyásolják. A gyorsulás értékére ugyan nem volt kérés, esetleg erre vonatkozóan is kellene paraméter...

Szóval leginkább a hűtéssel és a nyomtatófej hőmérsékletével lehet játszani...

Valószínű nem véletlenül kérte Tibor a 40mm/s sebességet.
Ráadásul itt minden réteg minden elemére kellene alkalmazni...

Persze ebből több probléma is adódni fog. Szóval először meg kellene adni a teszt összes paraméterét.
Mondjuk azt is el tudom képzelni, hogy a jó tapadás érdekében az első 3 réteg mehet lassabban és csak a 4. rétegtől kell a 40mm/s sebességet alkalmazni.
A Jerk értéke is érdekes lehet a tesztben mert az itt megadott sebességig nincs gyorsítás. Vagyis ha ezt is 40mm/s-ra állítjuk a szeletelőben akkor még érdekesebb lesz az eredmény.

000000000

"Szóval először meg kellene adni a teszt összes paraméterét." [#eljen]

A legfontosabbakat bizonyosan érdemes egységesíteni, mert így lehet a teszt eredményeket érdemben majd összehasonlítani.

A 40 mm:/s sebességet azért javasolnám, mert az esetek többségében olyan szíjhajtást alkalmaznak a 3D nyomtatókban, ahol 1 motor fodulatra 40 mm az elmozdulás, és ilyenkor a léptetőmotor elméleti fordulatszáma 1 1/s. Ezzel könnyű még fejben is számolni. De ha ez gond a hűtés miatt a váza típusú nyomtatáskor, akkor lejjebb kell menni pl. 30, vagy 25 mm/s sebességre.

A gyorsulásnak is szerepe van, gondolom a 4000 mm/s2 köröli érték a legtöbb nyomtatónak még nem gond.

keri

3000mm/s2 az alap gyorsulás.
Nagyon nincs is értelme átállítani nagyobbra, nem gyorsít semmit a nyomtatási időn.
Sokkal lassabbra sem érdemes állítani, mert a hosszabb gyorsítási szakasz is meglátszik az extrudálás minőségén.

A Jerk értékkel érdemes játszani. Ugye ez az a minimális sebesség amivel elindul nulláról

20mm/s az alap, de ezt egy gyengébb mechanika a sarkoknál tranziensekkel jutalmazza. 5mm/s már bármivel szép eredményt ad.

2vkx6unz

Ha jól látom akkor a falvastagság 3 vonal azaz 1,2mm
Ha jól sejtem akkor Tibor 1 azaz 0,4 mm széleset szeretne a tesztben.
Persze ez a Curában azzal is jár hogy spirálban nyomtat azaz a Z folyamatosan mozogni fog.

Ha jól tippelem akkor Tibor valami ilyen jellegű G-kódot vár min amit csatoltam.

B.Zoltán

Most éppen a szürke volt már benne.
Legközelebb kicserélem átlátszóra, de 40mm/s-nél már mattosodik nekem, és a hibákat kicsit befedi.

PSoft

Meg fogom próbálni a napokban az általad javasolt "fő" paraméterekkel.

Bosszant a dolog, mert volt már ez nálam is sokkal-sokkal jobb.
Nem tökéletes, csak jobb. Mert azért ezen a régebbi szürke nyomaton is látni a hibát, de közel sem annyira mint a napokban készült transzparens filamentnél.