Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

[#eljen] Ez tanulságos tapasztalat.

Most lemegyek és nyomtatok egy kúpot szimpla és 3 réteg falvastagsággal.
Van egy olyan feltevésem is, hogy a vékony fal az extruder nyomása alatt kihajlik oldalra és az okoz egy ilyen perriódikus hullámosságot.

Erre megoldás az extruder nyomás csökkentése, merevebb fal a vastagság, hűtés, hőmérséklet változtatásával, bár ellentmond ennek, hogy a geometriától is függenie kéne.

keri

Igen, ezt a tranzienst én is említettem, tehát egyetértek veled.
Ezt a jelenséget egyértelműen csökkenti, sőt megszünteti, ha kisebb gyorsulási, pontosabban Jerk értéket állítok be.
Valamint a merevebb szíj alkalmazása is csökkentette.

A nem csillapodó hullámok, pedig ahogy megállapítottad a léptető motor egyenetlen  pozícionálásából, ebből eredő rezonanciából, illetve a szíj fogazás okozta rezonanciából adódik össze.

A jelenség dinamikus és statius hibákból tevődik össze.
Lehet találni olyan sebességet ahol nem rezonál és ott ez a hullám is kisebb. Jellemzően egyébként a nagyon alacsony sebességen jön elő.

svejk

No egy kicsit pihenjetek és segítsetek oktondi létemnek, hogy is kellene ennek a kinyomtatásához hozzáfogni?

Jó ez az alapállás vagy fordítsak rajta, illetve a Cura-ban (15.14.6)  milyen opciókat kellene bejelölnöm? (alátámasztás stb..)

keri

Így ahogy van orientáció komplikált kinyomtatni, én a végére állítanám, ami az előnézeten a feléd látszik.
De ha a réteg irány miatt fontos így fektetve, úgy is lehet, csak többet kell kaparászni az alátámasztást.
Mindkét esetben így állítanám be az alátámasztást. Nekem újabb Cura van, de kb. te is be tudod állítani amit megjelöltem nyilakkal. Azok a fontosak.

keri

Amúgy mi a fene ez?
Amikor ilyen alakzatot látok mindig eszembe jut hogy "nem lehetne ezt jobban megtervezni?" [#vigyor]

keri

Ja és olyan 0.15-0.2mm rétegvastagság. 25-30% kitöltés, GRID mintázattal, 0.8-1.2 mm azaz 2-3 réteg fal,
Alsó felső rétegszámot is úgy alakítom hogy a fal vastagsághoz közel essen, és egész számú rétegre jöjjön ki.
PLA-nál 210-215fokon nyomtatom enyhe hűtéssel, ha erősnek kell lenni, ha szépnek akkor erős hűtéssel 205-210fok. Mindkét esetben 40mm/sec sebességgel, de ez nyomtató függő. Lehet 60-al is nyomtatni, 20 alá nem mennék.

000000000

Nagyon jó észrevétel. [#eljen]

Azonban a magyarázat is megvan. A mérőrendszerem által is bizonyított tény, mit is művel egy léptetőmotoros hajtás. Állandóan tranziens, hullámzó sebeséggel, fordulatszámmal forog a motor tengely, amiből rosszabb esetben az következik, hogy éppen pillanatnyilag visszafelé is forog, és nem előre, ahogyan azt sokan csak HISZIK, ha csak egy csicsa kijelző ablakot néztek.

Az hogy a +- eltérés csúcsok a kiadott step jeltől mekkorák, az minősít egy motorhajtást. Ezt a Robsy motordinamikai mérőrendszer azonnal kimutatja, és máris tudjuk, hogy egy adott hajtás elfogadható még vagy hitványnak nevezhető még hobby viszonylatban is. A problémát fokozza, hogy ha az állandósult szakaszon is már ez van, gondoljátok el, micsoda eltérések vannak, amikor gyorsulási-lassulási folyamatokat is mérünk, vagy egységugrás tesztnek vetjük alá a rendszert.

Ezekből pedig ugye az következik, hogy 3 ilyen egyenként is lengő, ingadozó tengely együttes eredő hibája az borzalmas hiba csúcsokat okozhat, ez látszik meg utána a 3D nyomatokon.

Itt van egy elég vacak léptető motorról készült mérési részlet eredmény diagram, ami szemléletesen mutatja a problémák okát. Jól megfigyelhető, hogy a lila kettős karikánál jelentkezik a negatív sebesség csúcs (piros görbe a sebesség függvényünk), azaz gőzerővel visszafelé forog a motor tengely.[#csodalk][#conf]

Egyébként meg azzal "vigasztallak" bennetket, hogy ez nem csak a 3D nyomtatóknál van így, hanem a világ összes CNC gépénél, csak nyilván minőségtől függően a +- delta pozíció, sebesség eltérés más és más, a legjobbaknál ezek pedig konvergálnak a nulla felé.

svejk

Whirlpool mosogatógép tálcatartó biz-baszja.

Valami 4000 Ft-ot kérnek érete a márkaszervízben, és törik mint a ropi.

Persze nem nekem kell, egy kollégámnak segítek vele.

Dakota25

A Keri által is javasolt pozícióban, sok supporttal....
Amúgy iskolapéldája annak, hogyan nem érdemes újrarajzolni egy létező alkatrészt 3D nyomtatáshoz. Szolgaian lemásolni egy más gyártási technológiához tervezett alkatrészt, figyelmen kívül hagyva a nyomtatás alapvető igényeit és korlátait. A legtöbb letölthető darab ilyen.
Sokkal kisebb szívás a funkciónak megfelelő, a lehetőségeket és korlátokat bekalkuláló saját darab megrajzolása, mint a letöltött vackok farigcsálása.

svejk

Pont ezt mondtam a srácnak, hogy sokkal egészségesebb lenne egy újat tervezni.
Pedig ért is a Creo-hoz...

Én ebben a Curában vajon miért nem látom ha kiválasztok támasztékokat? a szoknya megjeleneik de a támaszték nem. [#nemtudom]

svejk

No és milyen javaslatokat tudsz tenni ezeknek a már általad nagyon jól kimért hibák elkerülésére, minimalizására?

Ezekről nem nagyon olvashattunk még.

Dakota25

Ha "Layers"-nézetre kapcsolsz, akkor látod.

svejk

Ja, tényleg! :)
Már vagy fél éve nem nyomtattam. :(

000000000

Pl. egy minimális érdeklődés kellene, és akinek pl. Bp, vagy környékén van 3D nyomtatója, az jelentkezzen tesztmérésekre. De jó fórumos szokás szerint szinte mindenki passzív, lapít, közönyös, hiszen te is sokszor hangoztattad az irományaim kapcsán, hogy ez egy hobby fórum, és nem érdekeli a jó népet az a szakszöveg, amikről én itt szoktam írogatni.

Így aztán javaslat csak akkor tehető, ha van egy adott konfiguráciára konkrét mérési eredmény, és van olyan picit aktív ember, akit érdekel a 3D nyomtatójának a bemérése, tesztelése.

2vkx6unz

Ha mechanikai problémákat kiküszöböltem és elékészül a még hiányzó alkatrész akkor én beszállok a tesztelésbe, de pontatlan, lógó mechanikával nem látom még értelmét.

Utána "csak" vezérlőt kell cserélnem amin hozzá lehet férni a step dir jelekhez és már lehet is méricskélni.

Amint ezt az állapotot elértem ígérem jelentkezem.

Várhatóan utána meg elkezdem átépíteni ;)