Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

morvfer7

A leírásban szerepel, hogy 4 bekezdéses, de szerepel a 2mm soremelés is, ami ellentmondás, ilyenkor pedig vásárlás előtt szoktak kérdezni.

Rabb Ferenc

Ilyen linket keress amiben meg tudod adni a menetemelkedést és a menetek közötti távolságot is

Pitch size: 2mm
Lead size: 2mm

Rabb Ferenc

Szépséghibája a dolognak, hogy bár rendeltem az orsókhoz 2mm menettávú 2mm emelkedésű egy bekezdésű kottyanás mentesíthető anyát is - de mire ideért négy bekezdésű 8mm emelkedésű lett...

Szerencsére az orsóhoz - mint hozományhoz a menyasszony - járt egy-egy sima anya is. Így legalább azzal össze tudtam rakni.

szf

Kaptam ma egy ilyen fejet

PSoft

Igen, pont ez volt a célom![#nyes]
Kimondottan 'teccik ez a "hullámos valagú" fehérnép![#nyes]

Tegnap már nem voltam gép közelbe, most kezdek visszaolvasni...
Előlegbe is...köszönöm a sok és sokféle reakciót.

szf

Összehasonlítottam a régivel. Kompatibilisek egymással az alkatrészek.

zip0ji0se

Napok óta olvasom a trapézmenetes orsokról és lineáris csapágyakkal kapcsolatos tapasztalatokat. Ezek mindig vissza térő dolgok lesznek szerintem addig, amig nem egy a gyártója a két össze illő dolognak. Én már vettem olcsóbb, drágáb dolgot mindegyikből. Sok különbség nem volt köztük. Ugyan úgy kottyantak. Ezek akkor működnének faszányosan ha egymáshoz lennének illesztve. Nem mindegy, hogy a rendelkezésre álló tűrésmező melyik irányába gyártanak. Minél jobban közelítenek egymáshoz, annál pontosabb lesz.
A másik, csak érdekességnek. 3d kordinta mérőgépeknél a nagy nevü gyártok egyáltalán nem használnak menetes hajtásokat. Vagy szíj, vagy pedig előfeszítet vékony acél lemez gumigörgökkel. Nálunk a cégnél a referencia gép szíjhajtásu. Pontossága vetetszik az OMH-éval.

keri

Kinyomtatnám úgy hogy végig fogja.
Vagy tennék rá csavaros bilincset ha elfér.

Rabb Ferenc

Kizárt dolognak tartom, hogy több századot lehessen "zsugorítani" a csapágy perselyén. Az tengelyeim névleg 8mm-esek, de a 8.01-es tengely fut a csapágyakban igazán szépen.

Tengelyt viszont a nagyontávolkeleti 7.94-7.96 közötti méretben szállította. Egy hazai forgalmazóé 7.93mm volt. Megköszöntem nekik az infót...

keri

Annyit nem is.
Ezek szerint nekem szerencsém volt.

000000000

Egy komolyabb mérőgépet valószínúleg nem kétfázisú léptecs hajt, van rajta közvetlen útmérő, aminek a jelét a vezérlő programba visszacsatolt profi szervokör dolgozza fel, és ezek igen drága megoldások, röpködnek a millák rendesen.

Így nem a legjobb példát hoztad fel, mivel semmi köze a hobby CNC-hez, 3D nyomtatóhoz.

Abba se lennék biztos a helyedben, hogy egy precíziós köszörült golyósorsó pontatlanabb lenne, mint a szíjhajtás. Ha meg a terhelhetőségi, merevségi szempontok is fontosak, a szíj labdába se rúghat az orsóval szemben.

hduf42fua

Tiszteletem az urak!
Mint nagyon kezdő 3D nyomtatós ( AnetA8), olvasom a tengelyek és orsók holtjátékáról szóló diskurzusokat  mivel az Anettem csapágyai is jócskán lógnak én megpróbálok egy interjút Holes (Holes Kft) papával  eme csapágyak ZX 100-as anyagból való legyártására. Emlékeim szerint azzal holtjáték mentessé lehet tenni a trapézorsót és a siklócsapágyazásban sem utolsó. Szívesen várom az észrevételeiteket .
És még egy kérdés : Valaki a köreitekben készített vagy vett már szervó motoros 3D nyomtatót? Érdekelne a véleménye.
Miki bá

hduf42fua

Bocsánat ! Tiszteletem az uraknak !!!

keri

Bocs de látszik, hogy kezdő 3D nyomtatós vagy.[#vigyor]

Simán ki is lehet nyomtatni.
PLA PETG PA mind jó anyag.

Persze a ZX100 is kiválló a célra.

B.Zoltán

Én is próbálom ezt a hölgyet kinyomtatni, hogy teszteljem az Endert. Nézegetem lámpafénynél, de nem látok különösebb hullámosságot rajta. Menet közben nem tudtunk jobb fotót csinálni, de holnap, ha kész lesz a nyomtatás, és sikerül leszedni az asztalról, hogy nem törik el, csinálunk élesebb képet róla.