Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Próbáltam már, az elején én is PC-n keresztül nyomtattam, de nem láttam értelmét, sokkal jobb SD-kártyáról mert szerintem az egyszerűbb. Na meg néha megszakadt a nyomtatás, mert az USB kommunikáció zavarva volt. Belefáradtam és ma inkább PC nélkül nyomtatok, csak akkor kötöm össze ha firmware csere van, vagy ha tesztelek valamit.

Nekem nincs Ender nyomtatóm, de semmi különbség nem lenne ha az lenne.

frkdv6dyr

Nállam megy három féleképen:

1: PC-ről rövid nyomtatásokra ezt használom, főleg ha utána még változtatni is kell. De már ezt is kiváltotta a harmadik. [#kacsint]

2: SD kártya, nagyon ritkán használom, lusta vagyok dugdosni, és korlátozott a lehetőségem a belenyúlásba menet közben. [#nemtudom]

3: OctoPrint nálam ez a favorit. PC-ről vagy telefonról is elérem, hálózatból vagy akár a városban sétálva miközben nyomtat. Mindössze kell egy Raspberry Pi, egy kamera (ha akarod látni mit csinál), egy USB wifi adapter és ennyi. Bármikor tudok menetközben hőmérsékletet változtatni vagy akár gkódot bevinni, látom hogyan dolgozik, és közben a nappaliban TV-t nézek vagy kint barkácsolok valamit.

Nem rábeszélni akarlak, de a kártya dugdosás kora már lejárt. Az állandó mechanikai igénybevétel meg tudjuk mennyire nem tesz jót a kínai alkatrészeknek [#eplus2]

keri

Najó, de mit lehet belenyúlni? [#nemtudom]
Kezdő beállításoknál dugom rá csak a laptopot, de azon felül jobbha nincs kapcsolat. Nekem mondjuk a laptopban is van kártya olvasó, így nem komplikált.
Az Oktoprintnek van még értelme mert hálózaton átküldöm de akkor sem nézegetem.
Na meg nekem valami pénzt akart kérni, akkor dobtam ki a fenébe [#rolleyes]

morvfer7

Nem is fontos dugdosni, ha összekötöd USB-n a Pc-vel, simán tudod a kártyán levő fileokat kezelni.
Ha nyomtatok, akkor itt vagyok a nyomtató mellett és nem a városban járok. Szerintem felelőtlenség ha Te így teszel, de nem szeretnék erről vitát nyitni. Soha ne legyen baj, de esélyt sem szabad adni, hogy lehessen.
Menet közben milyen gkódot viszel be?
Ami nyomtatás alatt van, ahhoz nem nyúlhatsz hozzá, amit pedig utána fogsz majd elindítani, ahhoz nincs szükség az ágyúval verébre kategóriára, amiket felsoroltál.
Persze, lehet, de ez is olyan pocsékolás dolog szerintem.
Mindenki arra költ sok pénzt feleslegesen, amire neki van szüksége.
Nekem is vannak ilyen "hóbortjaim" és gondolom másnak is, így nem vagy egyedül, ne aggódj. [#nyes]
"a kártya dugdosás kora már lejárt" - ez majd akkor lesz így, ha nem lehet kártyát kapni, jelenleg épp ellenkezőleg, már vannak külön kivezetések a nyomtató vezérlőkártyáról előre, hogy kényelmesebb legyen dugdosni.

RJancsi

Én sem merem egyedül hagyni a nyomtatót. Szerencsére még nem akart kigyulladni, de többször volt már, hogy a rossz csévélés miatt megfeszült a filament, de kézzel fellazítva észre sem vette a nyomtató.
Vagy nyomtatás közben a tárgy részlegesen felszakadt az asztaltól. Ha időben észrevettem pár csepp ragasztóval "visszagyógyítottam", roszabb esetben leállítottam a nyomtatást és nem gyártottam több órányi madárfészket.
Egyszer volt olyan is (valamitől meghülyült a szeletelő) hogy nyomtatás közben "koppanásig" elugrott a fej és ott erőlködött, hogy szeretne még tovább menni. Megnéztem a g kódot és valami irdatlan nagy szám volt a koordinátánál. Még egyszer lefuttattam a Cura-t és másodszor már minden jó volt pedig semmin sem változtattam.

frkdv6dyr

Bocsi, nem akartam mind a két hozzászólásra külön válaszolni, ezért írom egybe.

Nem vagyok én sem felelőtlen nyugi :) azt akartam csak példázni, hogy ezzel az eszközzel ddns segítségével hálózaton kívül közvetlen az interneten is figyelemmel tudod követni. Ettől még ez csak egy lehetőség. Az hogy közben nem közvetlen mellette űlök de otthon vagyok, és a telefonomon látom mit csinál, szerintem életképes.

Belenyúlni eddig egyszer kellett közvetlen a mozgásba miután a Z megakadt egy helyen. Azóta megjavítottam a mechanikát, de akkor jól jött a lehetőség, és ezzel is tanúltam valamit.

Az OctoPrint pont úgy működik mint a PC csatlakozás, itt is a raspberry Pi vezérli sorról sorra a nyomtatót USB-n és az adatot is ebbe a gépbe töltöd fel nyomtatás előtt. Itt is kitudsz külön könyvtárakat alakítani és oda töltögetni stb.

A kamera pedig nem csak arra van, hogy te nézzed telefonon vagy gépen egy másik szobából, hanem tudsz készíteni videót több féle elképzelés alapján. Minden Z változáskor egy kép, vagy x másodpercenként egy kép, stb.

Eddig nem vettem észre, hogy gond lenne az USB-vel, igaz nem nyomtattam még 8 óránál hosszabbat. Mondjuk azért kíváncsi vagyok mit tennétek egy tizen-huszon órás nyomtatáskor, mert tuti el mennétek aludni [#eplus2] akkor meg ki vigyáz a gépre? Füst érzékelő van a lakásban vagy négy, szóval ha baj van nagyon hamar hallani lehet még a szomszédban is.

Nyilván ezért is fizetni kell, már mint a raspberry Pi és a kamera is pénzbe kerül, de minden más ingyenes. Drágának meg nem mondanám.

Amit szeretnék most összerakni gépet, pl be se fér a lakásba (1m x 1m x 1,5m ez lesz az 5axis gép) kénytelen vagyok a garázsba tenni. Így vagy kint fagyoskodok télen, vagy távolról irányítom.

Szalai György

Köszönöm a lehetőséget. Megtisztelő.
Ahhoz két dolgot kéne beismernem: Hogy szükségem van a 3d nyomtatásra, és hogy nem tudok 3d rajzot készíteni.
Örülök, ha a 2d sikerül valahogy.

Szerintem ez a dugasz is egy olyan dolog, amit nem érdemes rögtön nyomtatni.
Aki kiszereli a sínt, az kiszedi a dugót is. Ha tudja, hogy eladható, akkor nem dobálja szerteszét.
A jó kis Din912 bkny csavarokat sem értem, hogy hová teszik ilyenkor. Annak is ott kéne lennie a sínek mellett.

PSoft

IdézSzerintem ez a dugasz is egy olyan dolog, amit nem érdemes rögtön nyomtatni.

Én se azonnal gondoltam...inkább a jövő -vagy utána- héten.[#vigyor]

A kiszerelt/bontott dugókkal, kettő baj is szokott lenni.
Ha megőrzöd őket mikor bontasz...
-amikor kellene, úgyse találod meg.(ugyanúgy mint az említett csavarokat)
De ha meg is lennének...
-roncsolás nélkül ritkán szedhetőek vissza azok a dugók.
Épp ezért...minek is lenne meg.

Aki "iparszerűen" épít, annak ott vannak méret/típus szerint marokszám a filléres új dugók.
Aki "iparszerűen" felújít, annak...megint csak.

Aki bont, az szinte sose magának bont, épp ezért...

A hobbysta gépépítő meg csak zsörtölődik, hogy...itten van a fasza sín, fasza lyuk, de hol a fasza dugó bele?! [#vigyor2]

000000000

IdézEddig nem vettem észre, hogy gond lenne az USB-vel, igaz nem nyomtattam még 8 óránál hosszabbat.

Próbáltál porszívót indítani ugyan azon a fázisra kötött foglalatból? Vagy fénycsöves lámpákat... CNC-t... Az USB az bizonytalan, ha megakad nem indul újra. Ha te bízol benne akkor rendben van. Én megtanultam a leckémet, és nem bízok USB-re ezeken a dolgokon (CNC és 3D printer), mert tudom könnyen problémát okozhat. Azért mentem USB-ről Ethernetre a CNC-vel is. Nem számít hogy hány órás a használat, idegesített ha újra kellett kezdeni az USB miatt.

keri

Nekem az egér szokott lefagyni a kompresszor indulástól [#nyes]

Bár azért én nem szoktam túlaggódni a dolgokat.
3D nyomtatás megszakadása nem a világ. Ha neki is megakad akkor megoldja a helyzetet, ha működik és neki jó hát egészségére.

3D nyomtatót is mindig magára hagyom.
Csak az indításnál figyelem hogy a kezdőréteg jó legyen, aztán kb tudom mikor kell visszamenni.
Van benne mindenféle védelem, ha gond van majd leold, vagy csinál egy nagy spagettit, de azért eléggé kiforrta magát a gép hogy ne legyen gondom.
Első pár hónapban én is néztem, mint a megszállott [#vigyor] , de ilyen 10-24 órás nyomtatásoknál ott egye meg a fene, akkor sem nézem.

PSoft

Lassan két éve nyomtatgatok ezt-azt.
De többnyire csak "haszontalan kacatokat"...[#nyes]

Így még eddig, egyszer sem kellett(volna) a kardomba dőlni mert...nem úgy lett ahogy terveztem.

A kezdetekkor kipróbáltam az SD-ről nyomtatást, ment is faszán.
De valahogy nekem mindig kézenfekvőbb volt a PC(laptop)-USB, aztán...hadd menjen.
Nos ez, azóta is így van.
Sosem állt meg a nyomtatásom az USB kommunikáció hibája/megszakadása miatt.
Illetve egyszer igen, de akkor...én voltam a balfasz.[#eplus2]
Van egy viszonylag nagy testű pen drive-m. Azt akartam begyömöszölni a laptop oldalába a nyomiga USB-je mellé.
Meglöktem, megállt, újra kezdtem...ennyi.

000000000

"Sosem állt meg a nyomtatásom az USB kommunikáció hibája/megszakadása miatt."

Mert nem kapcsoltál be párszor egy pillanat pákát se a nyomtatód közelében.:)

keri

Mondjuk komplett PC-t járatni üzemszerűen a nyomtatás miatt kicsit olyan...na szóval olyan béna megoldás [#rolleyes]

Raspberry PI-vel már jobb a helyzet. Az kíválló PC pótló minimális fogyasztással, mozgó alkatrész nélkül, rövid USB-vel összekötve. A gyantás nyomtató alapból csak így működik, az Atmel proci csak az alapvető mozgás vezérlést csinálja, meg a lámpa, és ventillátor vezérlést, hőfok mérést.

Hálózaton keresztül bárhonnan elérhető, vezérelhető, aztán amikor nem érdekel, el van magában.

PSoft

Ha már így szóba került a nyomtató használta fázisról "bejövő" zavar.(pillanat páka, porszívó, klasszikus fénycső, stb.)

Ha a nyomtató tápja mondjuk 3x400/12VDC (vagy 24VDC)lenne...
Vannak ilyen tápok, nekem is van.
Szóval...
Változtatna az valamit és milyen irányban a zavar érzékenységen?

Egyébként pillanat nincs(ott), de a kattogós Veller ott van a nyomiga mellett nem messze, ugyanazon a fázison. Ha kell használom, nyomtatás közben is.
De indítok 3f. vagy 1f. fogyasztókat is nyomtatás közben.
Eszterga, köszörű, elszívó, fúrógép, stb.
Sőt, kapcsolok fénycsöves világítást is, igaz...azok már jó ideje LED-esek.

PSoft

Jahhh...igaz!

Nem titok, sokan tudják, én ilyen...béna vagyok![#vigyor]

IdézHálózaton keresztül bárhonnan elérhető, vezérelhető, aztán amikor nem érdekel, el van magában.

Aztán...mi a tökömnek!???[#nyes]