Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

IdézAngliában ez egy normál lakás bekötés  100A bejövő egy fázison.

Itt Svédországban minden házba és nagyobb lakásba 3 fázis van bekötve. 3x20A a standard, nekem 3x25A van, de az elég annak ellenére is hogy minden elektromos, a fűtés is, és még a két autónkat is tölteni kell naponta. Fázisokat a házakban/lakásokban osztják el hogy egyenletes legyen a terhelés. Ilyen körbekötés nálunk nincs, nem szabad, na meg nem is kell.

000000000

Okos gondolatok a hibaforrások mentén.[#eljen]
Nyilván amit tudunk is, és nagyhatású, azt érdemes először kijavítani.

Abban is biztosak lehetünk, hogy a tengelyeket hajtó léptetőmotor az egyik legnagyobb hibaforrás, és egy adott ponton túl nem is lehet javítani a mozgásdinamikai képességein.
Aztán van itt egy nagy hajtástechnikai bibi még, amivel alig foglalkoztok ebben a topikban, nevezetesen az egy motor fordulatra eső elmozdulás. Mozgó tömegek esetén az nem úgy van ám, hogy a hasamra ütök, és rápakolok egy akármilyen szíjtárcsát a motor tengelyére, és örülök, hogy húúúú de gyors lett, tud a gépem 200-300 mm/s-el is mozogni egy kis vacak nema17-es motor kapcsán is.[#vigyor2] Na de mi ennek az ára? Hogy alakulhat ennek következtében az optimális gyorsulási képesség, ami ugye a CNC hajtások egyik legfontosabb minőségi jellemzője. Ha megnézzük egy ilyen szokásos 3D X, Y hajtás optimum gyorsulási adatait, hatalmas veszélyeket mutat a függvény, mert igen nagy meredekségű szakaszai vannak. És ugye tudjuk, ahol a függvény első deriváltja nagy, ott a legkisebb változás az nagyhatású eredményt okoz.

Persze már látom előre a sajnos itt trendi szokásos ellenreakciókat is egyesek részéről, mit pofázik itt megint ez az okoskodó mérnök. Sajnálom emberek, de az nem megy, hogy a hobbysta nem vesz tudomást a műszaki tényekről, nem is érdekli, de a vágyai, igényei  hatalmasak a jobb minőségű gyártás kapcsán. És persze ráadásul mindezt pár forintból, olcsón szeretné megvalósítani sacc alapú gépépítés mentén, tisztelet persze a kivételnek. Ideje lenne már azon is elgondolkozni, hogy amit a vezérlő program kapcsán a monitoron, kijelzőn látunk mozgási adatokat, annak sokszor alig van köze a valósághoz. És aki ezekben a virtualitásokban hisz a gyakorlatban, az teljesen rosszul gondolkozik, mert hit alapon éli a műszaki életet, ami pedig a valóságban az egyértelmű összefüggések, elméletek alapján, a műszaki tények mentén működik ha tetszik ez nekünk, ha nem.[#felkialtas]

2vkx6unz

Azért megnézem azt a szorítót amivel egy lm6luu csapágyat meg tudsz úgy szorítani, hogy az ne lógjon semmilyen irányban, mindezt egy műanyag házban.

Sajnos a kínaiak eladnak mindent még azt is ami selejt. Mg nagyobb tűréssel dolgoznak.
Van Csepelen egy bolt ahol lehet válogatni az vezetőkből és van jobb csapágy is igaz több mint tízszeres áron...

keri

Pedig így van. Műanyag befogót vissza kellett lazítanom.
De alu házat is fel kellett bővítenem, hogy szépen fusson, ne szoruljon.
Általam nem mérhetően kicsi mértékű eltérésekről van szó, azt meg könnyű összehozni.

Nyilván egy határon belül, de van rugalmassága a háznak. Ha túl nagy a játék, nyilván nem lehet, de szerelésnél figyelembe kell venni ezt a rugalmasságot is, ha túl nagy a játék akkor meg lehet bele tenni nagyobb golyót, ha sikerül találni, de persze ezeknél az olcsóknál egyszerűbb másikat venni.

Persze, vehetsz drága csapágyat is. Az a legjobb. Nyilván annak eleve pontosabb lesz az illesztése, finomabba a futása, jobb a terhelhetősége, és az anyagminősége, de annál is figyelembe kell venni a befogás szorítását.

Majd egyszer próbáld ki.

keri

Szerintem nem ellenkezik senki, bár volt egy röpke gondolatom hogy ezt szeretnéd [#vigyor]

Rabb Ferenc

Csak neked, csak most megmértem. Nyomógombról kézi léptetéssel végigjártam a "Z" tengelyen egy 10mm-es szakaszt 0.1mm-es lépésekkel. PONTOS!

A lépésenkénti legnagyobb ingadozás +/- 0.009375mm (Számolt érték a legnagyobb eltérésekből, még mielőtt valaki megkérdezné, hogy mi a viharral mértem ezt az értéket)

Szóval van még mit keresni csíkozásügyileg...

2vkx6unz

Mellékelem min kellene megoldani a szorítást és várom a javaslatokat. Látszik a csapágy is és a műanyag ház is.
Az nem opció, hogy csináljam meg fémből és abban legyen egy szorítócsavar.

keri

Persze pontosságnak nem rossz de optikailag ez már látszik.
Gondold el.
300-100mikron rétegvastagságközött használom én.
9mikron az 3-10%-os eltérés a rétegvastagságtól.

...na mindjárt én is mérek egyet indikátor órával, bár nekem nincs ilyen pontos [#vigyor]

keri

Na a 8mm-es 4bekezdéses kínai trapéz nekem is +/-0.01mm hibát produkál. Úgy tűnik a linearitása sem az igaz, de nyilván van gondja a viszaállási pontossággal is.

A 2mm-es nem kínai trapéz orsóm egy kottyanás mentes műanyag anyával viszont halál pontosan visszaáll, valamint teljesen lineáris azon a 10mm-en amit az indikátor óra  átfog, csak nem 2mm-re, hanem kicsivel hosszabb a forulatonkénti emelkedés.

Rabb Ferenc

Cseréld ki a tengelyeket, mert azok durván méret alattiak. Legalábbis az enyém az volt. Régi A3-as printerekből menthető ki a jó minőségű tengely, de azt is igazítani kell.

[#t9p18994#]

svejk

[#eljen][#worship]
egyet kipipálhattok

2vkx6unz

Mikorméterrel mérve 6mm +-0,01 Szóval az rendben lenne.

Tervben van hogy veszek abból is és csapágyból is jobbat.

Jordan Gabor

Lenne egy ezzel kapcsolatos kérdésem. Ebay-en hogy kell keresni, hogy 2mm-es fordulatonkénti emelkedésűt kapjak?
Ez most jött meg : https://www.ebay.com/itm/Trapezoidal-Lead-Screw-Acme-Rod-Anti-rebound-Replacement-T8x2-Practical/153609338065?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&var=453630315515&_trksid=p2057872.m2749.l2649

T8x2, azt hittem az 8mm átmérőt és 2mm emelkedést jelent. Nem, 8mm-t emelkedik.

Én néztem be szerintetek vagy az eladó?

Köszönöm,
JG

2vkx6unz

Nyomtatóhoz ez pont jó. Amúgy szerintem ennek 2mm emelkedésűnek kellene lennie és nem 8mm-nek.

A kérdéses linken az látszik, hogy 8mm átmérő 4 bekezdéses és a menetek közötti távolság 2mm vagyis pont kijön a 8mm emelkedés.
Olyan kellene neked ami 8mm átmérő, 2mm a menetek közti távolság és 1 bekezdéses.

Sok esetben szerintem az eladó nincs pontosan tisztában mit is árul és mi a szabatos megfogalmazása... De a fentieket le tudja mérni, számolni... a menetemelkedés fogalmát meg nem ismeri.

morvfer7

Máskor használd a fórum URL+ gombját, ahol be tudsz illeszteni linket és nem 2 sor hosszan.

Kérdésedre válaszolva a kulcsszó: Lead 8mm