Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

morvfer7

Nagy igazság szerintem is!
A Z tengely alig mozog, ráadásul a súlya miatt stabilan áll, csak rétegenként egy mozgása van.
A másik kettő tengely pedig ilyen-olyan ékszíjjal van rángatva, más-más sebességgel.

Rabb Ferenc

Talán azért, mert ott sokkal látványosabb a hiba mint X-Y síkban. A változó mozgási sebesség miatti falvastagság ingadozás, rétegenként más-más helyen, nem annyira feltűnő mint a kiálló vízszintes rétegek.

Néha az esztétikai szempontok felülírják a műszaki érveket.

000000000

A műszaki érveket ha azok igazak, azokat semmi nem írja felül (mondjuk a hobbysta próbálkozik vele, de te nem vagy az). Ott tévedsz szerintem, hogy te kizárod az X, Y hajtások Z síkra gyakorolt hatását, pedig ez ugye nem így van, ha átgondolod az egész anyagáramlási rendszert. Aztán ott van az E tengely is, annak is komoly hibaképző hatása van.
Amit ugyanis végül látsz, az egy kész munkadarab, aminek a végső látványa egy bonyolult CNC hajtás hiba rengeteg eredő halmaza. Botorság lenne a legnagyobb hatást kifejtő elemeket kizárni az optikai csalfa látvány miatt.

2vkx6unz

Én csak a saját tapasztalatomból indultam ki. Mivel szigorúan 2mm volt a hibák közti távolság és ahol az egyik oldalon homorú volt a másik oldalon meg domború értelem szerűen a Z-vel kezdtem el foglalkozni. Amúgy a hiba léptéke 4-5tized mm (jó összehasonlítási alap a 0,2mm rétegvastagság). A Z irányú rétegek elég egyforma vastagok.

Mind X mind pedig Y irányban lötyög a fej a vezetőkön, ilyen a kínai cucc. Még nem volt időm normálisat vennei. Nyilván ez is okoz felületi hibát. Nyilván van az x, y irányban pozícionálásából és a felbontásból is eredő hiba is.

Ezen is tudok majd változtatni, mivel lehet módosítani az áttételt. A mikrolépések miatt 0,0125 mm az elméleti felbontás. A mechanikai pontatlanságok, lötyögés ennél sokkal nagyobb hibát visz a rendszerbe. Viszonylag könnyen meg tudom mechanikai áttétellel duplázni a felbontást de jelenleg ennek nem látom értelmét amíg lötyög a vezetéken a  lineáris csapágy.

Rabb Ferenc

Valamiért mégis mindenkinél kb ugyanaz a látvány, függetlenül az orsó menetemelkedésétől és a megvezetések minőségétől (M8/1.25; Tr8x2; Tr8x8) Kb két milliméterenként látványos és jól mérhető eltérés van a rétegvastagságok között "Z" irányban.

Ennyi különböző gép és beállítás mindig ugyanazt a hibás végeredményt produkálná?

svejk

No jó, de szerintem mindenkinek van köztetek százados órája ugyan dobja már fel valaki egyet a Z-re aztán hamar kiderül ez a vélt kerekítési dolog.

2vkx6unz

Nekem a rétegvastagságokkal nincs bajom azok mint írtam elég egyenletesek a korábbi fotókon az csalóka, hogy a ferde sík miatt és a mechanikai hiányosságok miatt a rétegek az X-Y síkban pontatlanok és ez optikailag becsapja  a nézőt.

Csináltam egy fotót milyen ugyanannak a munkadarabnak egy másik nézetből. Itt ahol van némi hullámosság az a support miatt van mivel ott alá volt támasztva, de a 210 fok valószínű túl meleg és belóg a saját súlya alatt.

Ilyenek a rétegek:

szf

A grafikus kijelzőmön elszeretném fordítani a kiírást 90 fokkal. Függőlegesen szeretném beépíteni.
Régebben megcsináltam de már nem emlékszem hogyan.
Esetleg valaki tudja , hogy kell?

000000000

A hobby CNC rendszer egy hosszú műszaki lánc, a hibát okozó fő elemek a következők:

1. CAM program G kód.
2. CNC vezérlő step-dir jel.
3. Motorvezérlő motorra adott jelhalmaza.
4. Motor tengely pozíciója.
5. Szerszám végpont pozíciója a mechanika végén.

Mind az 5 elem kisebb-nagyobb hibákkal jellemezhető, amiknek az eredője kiváló, elfogadható vagy hitvány minőségű végeredmény.

Hibakereső gondolatainkat ezek mentén érdemes átgondolni, nem kis műszaki "katyvasz" halmaz ez, van mit benne kutatni bőven.

Rabb Ferenc

Valóban egyenletes. Mekkora ennek a darabnak a rétegvastagsága?

frkdv6dyr

Kezdjük a kizárást azzal, hogy nézzük meg ugyan azt a gkódot más gépeken is. Psoft megosztod a nődet? [#zavart2] Így ha pl nálam is ugyan így nyomtatja ki, akkor a szeletelő is lehet egy hiba forrás.

Igazság szerint ennek a verziónak nem sok esélyét látom, de ez van a lista élén onnan kell elindulni.

2vkx6unz

Persze és a leggyenébb láncszem okozza a legnagyobb hibát.

Már ugye az STL is kompromisszumok mentén készül és minden íves felület háromszögekkel közelített. A szeletelő ami a G kódot előállítja szintén rengeteg kompromisszumot tartalmaz.

Nekem jelenleg a leggyengébb láncszem az X-Y tengelyen levő csapágy silány minősége miatti lógásból eredő a hotendnél mérhető 0,4mm körüli lötyögés.

Ez jelenleg mindent visz. Szóval amíg ez ilyen nem érdemes mással foglalkozni, mert nem lesz jelentős javulás vagy van is javulás elfedi a mechanika hibája. Ha egy mikrolépés pontossága avagy pontatlansága 50% akkor csak 0,00625 mm hibát okoz...

2vkx6unz

0,2mm a rétegvastagság. Ezt a Cure a "Draft" minőségnek hívja.

keri

Ja, a múltkor is azzal ugratta a népet, hogy a kör eltérő volt neki XY irányba, aztán kiderült hogy már a rajzon is úgy volt.[#hehe]
Lehet most is direkt hullámos nőt nyomtatott és röhög magába hogy mit össze törjük az agyunkat a problémáján [#vigyor]

keri

Golyós perselyed van?
Annak simán a befogó szorításának növelésével megszüntethető a játék. Persze ha gyorskötözővel van rögzítve akkor ez nem fog menni.
Kínai perselynél még a golyók minősége is elég silány szokott lenni. Érdemes lehet normális, nem kínait venni bele a helyi csapágyboltban, és persze egy kimosással újra zsírozással kezdeni.