Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

svejk

Rosszul gondolod.
Hidd el nekem nagyon is sokan olvassák az írásaidat, a találkozókon vagy itt a háttérben is mindig szóba kerülnek a dolgaid.

Az más kérdés, hogy egyes dolgaidon néha élcelődünk. :)

Szerintem nem életszerű az sem, hogy mindenki fogja a hóna alá a motyóját és időpontot kérve sorban álljanak a műhelyed előtt, majd egyenként tanácsokat kérjenek/fogadjanak el.

Talán ha felmutatnál pár referenciamunkát hogy ilyen volt, ilyen lett egy-egy nyomtató akkor talán, de alapjaiban itt a fórumon szeretnek kísérletezni az emberkék és maguk keresgélni a jó utat.
Kellően alátámasztott jó tanácsot persze általában elfogadunk.

svejk

Emlékszem anno egyszer még az elején Vbodi kitörölte a cuccait, mert nem nagyon volt hozzászólás és nem akart magamutogató lenn.

No lett is felháborodás, egyből tudott mindenki írni a topicba!

Szóval attól hogy hegy nem tapsolunk állandóan még követjük a dolgaidat.

000000000

Te kivétel vagy, mert igazi műszaki szakemberhez illően nagyon is érdekelne ez a bemérési dolog (pl. a lézeres teszteknél is kezdemményező voltál), már magánban is megbeszéltük ezt, csak sajnos a te 3D vezérlő típusodból "macerás" a step-dir jelekhez hozzáférni.

Egy lehetőség azonban a te gépedre is lenne a mechanikai hibák javítása után, és majdnem hogy ez az egyik legfontosabb mérési metodika. Nevezetesen a nyomtató fej végpontját mérjük be, mint a teljes CNC lánc utolsó pontját, ami az őt megelőző összes 5 fő CNC elem [#t9p25108#] eredő hibáját mutatja ki. Ebből aztán már tudunk következtetni, az 5 közül hol érdemes a legjobban keresgélni, bár ahogyan már írtam első körben mindig maga a léptető motor (vagy akár szervomotor) tengelye a legnagyobb hibaforrás, de ezt is írtam már.

keri

Na, itt látható az eredmény.
A több fallal rendelkező szerkezet sokkal simábbnak tűnik.

Viszont nem az, vagy nem lényegesen. Kés teszttel nem nagyon láttam hibát egyik felületén sem. Szépen látszanak a rétegek árkán átszűrődő fény de ennyi, a rétegek mechanikai szempontból tökéletesen szabályosak.
Viszont ha megcsiszolom, akkor látszik hogy ahol csík van az picit beljebb van. Nem tudom mekkora hiba ez, de a kés tesztel 0.01mm alatti hibákat is észre tudok venni.
Ez bőven a nyomtatótól elvárható hiba alatt van, de optikai fénytörét okoz, ez az 1-1 réteg, mert csak 1 réteg tér el, és töri a fényt.
Ahol több fal volt ott is megvan ez, bár kisebb értékben, illetve ott a fénytörés nem emeli ki a hibát.

Nekem rendszertelenül jelentkezik, nem függ össze semmivel. Talán a fűtés bekapcsolásának frekvenciájával véltem némi hasonlóságot felfedezni.

Nyomtattam egyett jóval lassabban is, annál is kevésbé látszik, illetve mintha sűrűbben jelenkezne, de kisebb mértékben, vagy csak homogénebbnek tűnik.

Tibor kedviért a függőleges hibákat is összemértem. Egy halvány csíkozódá van ami a léptető motor egész lépésével van egy méreten.

keri

A ki maradt betűkre meg két mentségem is van.
A rádiós billentyűzet néha nem továbbítja a lenyomott gombot, és diszlexiám van, így nem veszem észre [#vigyor]

000000000

"Szerintem nem életszerű az sem, hogy mindenki fogja a hóna alá a motyóját és időpontot kérve sorban álljanak a műhelyed előtt, majd egyenként tanácsokat kérjenek/fogadjanak el."

Erős túlzás a "mindenki" szó használat, hiszen nem hogy mindenki, de senki sem jelentkezett.

A másik, amit meg már ugyancsak írtam: lenne távdiagnosztikai lehetőség is, erre se nagy a tolongás.

A fő probléma inkább az, hogy kialakult itt a fórumon egy "téveszme", mert a hobbyta támadásnak, fikázásnak véli, ha szembesül egy számára kedvezőtlen műszaki ténnyel, valósággal, tisztelet a kivételnek. Besértődik ok nélkül ezen, és mivel nem ért annyira a dolgokhoz, utána csak vagdalkozik, személyeskedik a probléma felvetésre, és elmérgesedik a helyzet teljesen fölöslgesen. Értem én ezt is, de nagyon nem szerencsés viselkedés szerintem az ilyen.

Tudod, már az ókorban is az volt a gyarló szokás, hogy rossz hírt hozót "nem szerették". Normálisabb, szerencsésebb világban a műszaki (és minden más) valóság, tény elfedése, megmásítása, titkolása az manapság már nem szokás.

000000000

Köszönjük, hasznos, látványos tesztek.

"Nekem rendszertelenül jelentkezik, nem függ össze semmivel. Talán a fűtés bekapcsolásának frekvenciájával véltem némi hasonlóságot felfedezni."

Egy ötlet erre. Pl. az nem lehetséges, hogy az Arduinó véges és szerény műveleti kapacitása miatt amikor éppen az aktuális G kódok feldolgozásával is foglalkozik, és generálja a step jeleket, ha sokat kell a hőmérséklet PID szabályzással is törődnie, az a step jel minőségének a leromlását eredményezi?

Na pl. ez is pillanatok alatt kimérhető lenne a step jelek kielemzésével, bemérésvel. Máris okosabbak lennénk.

keri

Kell egy nyugodt nap a munkahelyemen, és akkor megmérem.

000000000

Ez jobban sikerült mint előző próbám.

B.Zoltán

Tegnap ígértem a csajszit. Kinyomtattam transzparensből is. Én szememmel már jónak tűnik, minimális hibák lehetnek rajta, de nekem ez már megfelel az Ultimaker után.
Nem vagyunk fotósok, nehéz jó képet csinálni róla, főleg nem természetes megvilágítással.

B.Zoltán

Ez lemaradt:
A szürkének a hasán a csíkozás az a nyomtató rossz beállításának eredménye, a másikon már korrigáltam.

PSoft

A "hupli csúcsok" távolságát, igazából nem tudom pontosan mérni.
Csak hozzávetőlegesen tudsz számolni, a hatszög laphossza ~9,5 mm.
A nyomtatási sebesség a szeletelő szerint 60 mm/s volt, amire még "toltam" manuálisan 40%-ot.(ez igaz volt mind a négy alakzatra)
Tudom, kicsit gyors volt, de épp akkor...türelmetlen is voltam.[#smile]
Meg régebben...nem is okozott az ekkora sebesség ilyen problémát.(a problémát, a "rétegződésre" értem)

PSoft

[#eljen]

Legközelebb akkor mutatok, ha(újra)...hasonlót tudok mint Te.[#kacsint]

izbeki

Nagyon szupi![#eljen]
Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

000000000

Ezek már igen jó minőségű, tetszetős nyomtatások, gratula. [#eljen]