Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

frkdv6dyr

Igazad van, de azt te is beláthatod, hogy ha kiszűrnénk az ismétlődő kérdéseket és válaszokat az adott témában akkor harmadára csöken a bejegyzések száma minimum. Ezeket a másokat sokszor idegesítő kérdéseket lehetne megelőzni [#zavart2] de persze ez is csak egy feltevés, mert sokan ezt se olvasnák el, hanem autómatikusan feltennék a 120. alkalommal ugyan azt a kérdést.

Igazság szerint a nagy szakmai guruknak lenne ez testhez álló feladat. [#eplus2]

PSoft

IdézPersze most jöhettek az "olvasd el a fórumot" dumával, de szerintem nem sokan ugranak bele egy több mint 25 ezres téma átolvasásába.

Én bizony megtettem.[#guluszem1]
A lézeres "korszakom" indulása előtt is és a nyomtató építés előtt is.
Persze az előbbrejutás érdekében közben is kérdeztem, ha szükségét éreztem.

Létezik az az "adatbázis" most is, csak...kint a perifériákon.
Hogy elérhető legyen...
Merni és tudni kell kérdezni, bizalmat építeni és...megnyílnak azok az adatbázisok minden, a téma iránt érdeklődő előtt.

szf

keri

Mint írtam a net teli van tuti leírásokkal, videókkal.
Aki ezt képtelen megkeresni google segítségével (ahogy én is tettem) azon nem segít ha egy leírással több lesz.

Itt szívesen segítek bárkinek a tapasztalataimmal, mert szórakoztat a közösség, meg a trécselés, de nem fogok rengeteg időt és energiát fordítani arra, hogy a sültgalambot más szájába repítsem.

Ahogy Tibor is írta, az emberek elképesztő mód kényelmesek. Felajánlhatom  én bármilyen segítséget, nem kell attól tartanom hogy élnek is vele, mert szó szerint 20 év alatt SENKI nem élt vele, ha az volt a feltétel hogy jöjjön el.
Azt persze elvárnák hogy én menjek oda, még fizetnének is, de elég jól keresek, nem szorulok rá a pénzre, ellenben egy kis extra szabadidőért én is szivesen fizetnék [#vigyor]

De ha mondjok kiszámláznám a normál mérnöki óradíjat, meg a kiszállást szerintem akkor sem lenne őszinte a mosolya az illetőnek, mert abból valószínű kapna egy hibátlan profi nyomtatót is.

000000000

"Szóval én epedezve várom milyen méretben (Nema17-23-34) mit ajánlasz megvételre."

Keri elég tömören megírta, amit én is gondolok a várakozásod kapcsán, amikor ezt írta:
"De ez kb. lehetetlen.
Ahogy te magad írtad nincs két egyforma motor, meghajtó, eltérőek a gépek is."

Azt tudom csak tenni, hogy azokban az esetekeben, amikor valaki elégedetlen a CNC gépével, motorjával, vezérlőjével, vagy csak kíváncsi mennyire jó az hajtás dinamikailag, annak segítek a méréseimmel.
Mint már írtam hatalmas itt a fórumon a közöny, téves előitélet, és sajnos elenyésző százalékot érdekelnek a CNC műszaki összefüggések igazi, mélyebb tartalmú részleti, és az ebből fakadó minőségi kérdések. Minden el van intézve azzal, hogy működik, oszt jónapot.[#csodalk]
Arra meg végképp nem vállalkoznék, hogy úgy általában valamit ajánljak vagy ne megvételre, sokkal komplexebb kérdés ez, mint egy igen-nem. Majd ha egy konkrét kereskedő megbíz ezzel, akkor igen, de neki meg nem érdeke, mert ő mindent el akar adni.

Egyelőre a fórumon annak is örülök, ha egyre többen gondolkoznak majd el egy motorhajtás konkrét bemérési adatai kapcsán, amikről itt írogatok, hogy EGY DOLOG a vezérő képernyőn, kijelzőn látható adat (pl előtolási érték, pozíció koordináták, stb.) és MÁS DOLOG a valóság, a tény. Ez hobby CNC kategóriában mindenképpen így van, sőt még a profi CNC szerszámgépeknél is csak ott sokkal kisebbek ezek a hibák, de vannak természetesen.

frkdv6dyr

Egybe a két utolsóra válaszként [#csodalk]

A felvetéseim annak szóltak, hogy itt nagyon gyakran megy a szinte vérremenő vita "mérnök kontra kontár" azaz "értsd meg kontra jól van az úgy" témában. Mindössze kiakartam ugrasztani a nyulat a bokorból és a mérnök urak mérlegére billenteni a megbecsülés serpenyőjét azzal, hogy felvetettem pár lehetséges mindenki által elfogadható konkrét példákban kézenfogható "hmmm erre mán nincs kontra" alapot képezni.

Nagyon fontosnak tartom a szakmai megközelítést magam is sokat tanultam az évek alatt itt mivel én sem vagyok mérnök, de fájó Robsy kirohanásait hallgatni vagy (itt most nem nevezném meg) kolléga lenéző legyintését olvasni amit láthatóan totál tudatlanul tesz meg.

Másrészt viszont igen is kíváncsi lennék egy olyan motor-vezérlő-hajtás kialakításra amit ha utánépítek akkor biztosan van egy "valamilyen" alapom. Én Londonban élek, szóval nem sok esélyét látom a "hozd el a cuccot segítek" dolognak, még ingyen sem sajna, és félek nagyon sokan vidékiek is vannak ezzel így.

De van másik ötletem: mi lenne ha mondjuk a mindenki által már ismert Elder 3 lenne bemérve? Etalonnak, kiindulásnak már az is jó. Persze a Prusa i3 MK3s lenne az igazi, de nem tudom kinek van ilyen a sufniban.

guliver83

Nagyon szép lett!

Lehetséges, hogy csak én nem találom, de hol van az a beállítása az Ulimaker cura 4.3.0, hogy vázamód ?
Gondolom ez is azzal van nyomtatva.

xhadp99yn

Szia elvileg a speciális beállításokban van be kell pipálni
De ha 0% infilt állítasz akkor is ez az eredmény de a fal vastaksággal meg az alsó felső réteggel lehet játszani

frkdv6dyr

Végre ma kihozta az élet, hogy legyen egy olyan eset amikor van értelme a nyomtatás közben bevitt utasításnak. Korábban volt szó róla, hogy a kártyára kiírt gkód futtatása kártyáról a sokak által legjobb módszer, és nem látni semmi olyan pluszt az OctoPrint vagy közvetlen PC csatlakozásnak ami miatt megéri kockáztatni az USB portok legendás megbízhatatlanságát.

Ma a nyomtatás közben sikeresen felszedett egy kisebb support darabot a fej még az elején a második-harmadik sornál a kopottab bleutape miatt (ezután cserés lesz). Így ez a darab a fej oldalán volt feltapadva, és félő volt, hogy rossz helyen fog landolni. Volt már példa erre amikor az egyébként sem tökéletesen tapadó kicsi nyomtatott darabot lesodorta a fej mert a leeső "szösszenet"-be beleakadt gyorsmenetben.

Most kapott egy "G12 P1 S1 T3" utasítást menet közben, így a puffer kiürülése után (kb 2mp) ezt beolvasva kiment megtakarította a fejet, majd folytatta ott ahol abba hagyta.

guliver83

Köszönöm!
Így csináltam, de azt hittem van erre külön beállítás. [#eljen]

keri

Spiralize néven fut

keri

Azt lehet kártyáról nyomtatásnál is [#rolleyes]

PSoft

Van külön beállítás, a Repetier Cura-jában pld. itt balra fent:

Ilyenkor automatikusan csak egy fúvókányi(0.2-0.3-0.4 mm) a falvastagság, nincs kitöltés és az 1-2-x beállított alapréteg után, a "Z" spirálisan, folyamatosan emelkedik.

guliver83

Köszönöm!

Már megy is a nyomtatás első tesztje !

PSoft

IdézDe ha 0% infilt állítasz akkor is ez az eredmény

Nem egészen...

"Normál" nyomtatásnál, a "Z" ugrásszerűen emelkedik fix beállított értékekkel.(rétegvastagság)
Váza módnál, az alap réteg(ek) nyomtatása után a "Z" folyamatos emeléssel megy tovább, nincs "ugrás" a rétegek között.