Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

Jordan Gabor

jogos, elfelejettem.

Megtaláltam közben a leírásban, hogy "* Introduction: 4".

ÜDV JG

2vkx6unz

Tényleg elég jól néz ki. Mik a nyomtatás paraméterei? Hőmérséklet, sebesség, fúvóka, alapanyag stb.
Különösen érdekelne, hogy mennyit írt ki a szeletelő a nyomtatási időre és mennyi volt tényleges nyomtatási idő?

PSoft

[#eljen]
Egyenlőre csak szeretném, hogy az enyém újra hasonlót tudjon mint a Te Endered.

Látom, Te megtaláltad a csajszit.[#kacsint]
Aki esetleg nem, én innen szedtem le az .stl-t.

[#82@keri] javasolta még tegnap, hogy nyomtassak tesztként egy kúpot...
IdézNyomtass egy kúpot, ha a hiba egyenletes marad, akkor orsó, ha ritkul akkor extruder, vagy fűtés.

Megtörtént most az esti órákban, nem lettem vidámabb.
Mindegyik alakzat azonos paraméterekkel készült.(hőfokok, sebesség, rétegvastagság, stb.)
Most, a Prusa Slicer volt a szeletelő váza módban.
A nyomatok az asztal különböző pontjain készültek, Herz-es PLA-ból.
Tudom, ez a transzparens filament, meg a váza-mód sokkal jobban láttatja a hibákat, mint egy "mezei" másik nyomtatás, de...pont azért nyomtattam így.

A negyedik képen, ugyanez a csajszi egy régebbi nyomtatásban.
Azon is látni hibákat, de közel sem annyira szembetűnőek, mint a tegnap/ma  mutatottakon.

Azt hiszem...rákészülök a régi M8-as menetes orsóim visszaszerelésére.

B.Zoltán

0,4fuvóka, 0,2 réteg, 210 fok PLA 1:10 perc nyomtatási idő 118mm magas volt.
Régi Cura szeletelő, kicsit gyorsítottam rajta így rövidebb lett a kiírástól 1:26 volt.

PSoft

A másodiknak szánt kép persze...kimaradt a sorból.[#falbav]

B.Zoltán

Nem tudom, hogy a rétegvastagság neked milyen volt.
Még kinyomtatom transzparensből is, a melle alatt lett egy kis csíkozás elől, de ez a hűtés miatt lehet.
Az ultimaker nem tud így nyomtatni.
Az a 3 görgős förvedmény szerintem jól működik, abszolút kotty mentes most még.

Nekem a Z tengelynek van kis lötyögése az anyában, hogy az asztalt ne tudja feszegetni.
Szerintem rá fogsz jönni, hol van a bibi.

B.Zoltán

Azért kíváncsi leszek transzparenssel kinyomtatva is.
És megnézem az Ultimakerrel is, egy kis részét.

B.Zoltán

Nekem kb ilyen egy régi nyomtatásom az Ultimakerrel transzparenttel, mint az M8-assal neked.

Nem rossz az, amíg az ember nem lát jobbat, ha nem veszem meg az Endert, azt hittem hogy nem lehet jobbat nyomtatni.
No, de ezt a nyomtatót te csináltad, és azért le a kalappal, nem rossz az csak kis finomításra vágyik a kicsike.

PSoft

0,4-es fuvóka, 0,2 a rétegvastagság, 220 fokon nyomtam a PLA-t, 60 fokos asztalra.
Ha jó lenne, 220 fokon egyenletesen, üveg tisztaságúnak kellene lenni a nyomatnak ezzel a Herz-es PLA-val.

keri

[#eljen]Szép..mármint a nyomtatás. [#vigyor]

Szerintem függ az anyagtól is. Az az átlátszó anyag amivel PSoft kísérletezik, nekem is csinál ilyen optikai csalódás, főleg ha szimpla fallal nyomtatom, de a forma ettől még jó.
Ugyan azokkal a beállításokkal, ugyan azon a nyomtatón egy nem átlátszó anyaggal tökéletes a felület.

Én úgy látom (a saját nyomtatásomnál) hogy ez a hullámosság a rétegek közötti összeolvasdás mértéke jórészt. Van ahol átlátszóbb, van ahol mintha levegő lenne a rétegek között ezért matt.
Ezért is gondoltam a vagy a fej hőingadozására, vagy az extruder egyenetlenségére.

A léptető motor pozícionálási pontatlanságot elvetném itt, mert nincs szinkronban a hibával.

Extruderre az lesz a megoldásom hogy áttételezem. Titán extruder felépítése tetszik, azt rajzolgatom most.

Fej hőfokra, nagyon nincs ötletem. Hőszigetelés és PID értékek reszelgetése. Bár igazság szerint a fej fűtés kapcsolási frekvenciája is elég magas, így nincs szinkronban a hibával. A PID oszcillációval lehet szinkronban, illetve meg kéne nézni, hogy az extruder recés kerék egy fordulata mennyi magasságot jelent a nyomaton.

Persze hozzátartozik hogy ezt az átlátszó anyagot csak funkcionális tárgyak nyomtatására használom, ahol soha nem érdekelt a kinézet, ezért nem is nagyon foglalkoztatott a kérdés. Amit akarok azt hibátlanul nyomtatja.

000000000

Készítettem egy fotó részletet a hatszög tesztedről, ahol jól látható a hibajelenség. Ez alapján ennek minimális köze van a Z hajtásodhoz, így még ne cseréld le.

A függőleges piros vonalak (hupli csúcsok) távolsága mekkora? Úgy látom a bekeretezett résznél igencsak felborul az egyenletességük is, és egyfajta tranziens hullámba mennek át. Mekkora volt a nyomtatási sebességed?

000000000

"A léptető motor pozícionálási pontatlanságot elvetném itt, mert nincs szinkronban a hibával."

Az előbbi fotóm alapján máris megdőlni látszik ez a feltevésed.

keri

Nagyon személyesre vetted, pedig a kínaiak rosszrágását kritizáltam.
Hiába sikerült piacképes eredményt kihozniuk, és jó most, még hobbi szinten is szánalmas megoldás.

Az Ender3 jó vétel, de nálam ez a görgő csak addig maradna míg kinyomtatom az alkatrészeket a köszörült tengelyhes átalakításhoz.

keri

Mivel az általad jelölt vertikális probléma független és eltérő attól a horizontális egyeneltlenségtől, mint amiről én beszéltem, így megdönteni sem tudja.

De tudom hogy az asperger szindróma nem engedi hogy elismerd a tévedésed, ezért elfogadom a bocsánat kérésed a tévedésed miatt, kimondatlanul is.

Dakota25

Csak hogy bonyolítsam a helyzetet:
Deltánál ugyanebben a formában létezik a jelenség. Mivel se Z, se X, se Y, így ezek pozícionálási hibái önmagukban nem okozhatják a Z-re periodikus hibát.
Bárhol változtattam a gépen, változott a minta. Több, periodikus hiba interferenciájának tűnik.