Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Ugyan az a móka.
Ennél a feladatnál csak a kézi szálcserét spórolja meg az embernek a dupla fej, vagy automata szálcserélő.

A tarka béka az igazi kihívás, ahol gyakorlatilag nem lehetne kézzel megcsinálni a sűrű anyagcsere miatt. Oda kell a dupla fej.

Illetve amire én szeretném használni a dupla fejet, hogy az egyikbe 0.2-es fúvóka, másikba 0.5-ös, aztán a külső réteg mehet 0.2-vel, a megfelelő színre, a belső meg mehet gyorsan, hatékonyan, 0.5-össel olcsó színkifutott anyagból.

Illetve a külső kopó réteg POM anyagból, ami minden álló anyag, csak nyomtatni nem lehet az erős zsugorodása miatt, a belső meg valami erősből, amit lehet nyomtatni.

Esetleg rugalmas TPU betéteket is tudnék belenyomtatni egy tárgyba.

Arról nem is szólva,  hogy az alátámasztást is lehetne olyan anyagból nyomtatni ami könnyen elválik a tárgyamtól.

keri

Nem használok semmit.
Tiszta üvegre nyomtatok PLA és PETG-t
ABS-re hajlakk
Minden másra meg kinyomtatom az elő réteget PLA-val üvegre, ami nagyon jól tapad, és PLA-hoz meg tapad kb. minden.

RJancsi

A támaszokhoz találták ki a vízben oldódó filamentet. Jól nyomtatható, jól tapad és elég a kész tárgyat vízbe rakni, hogy a támaszok eltűnjenek róla.

keri

Ha már az értelmetlenségekről volt szó.
ELkészült végra az unoka öcsém karácsonyi ajándéka egy felhúzhatós kishajó, amit persze majd neki kell összerakni, mert nagy buherátor a kissrác.

Illetve az én játékom, a 3D nyomtatott RC repülő is kezd összeállni. Már csak a szárny rögzítést kell megoldani, mert gyárilag ragasztani kellene, de akkor nem fér be a kocsiba, szóval levehetőre kell csinálni.

000000000

Úgy néz ki különböző tapasztalataink vannak...

Próbáltam hidegebben de akkor nem ragadt jól az üvegre. Legalább is ez a PLA ami most van rajta. Az előző tekercs hidegebben is mehetett, de csak 5 fokkal, 65 fok az első réteg, 60 fok a többi. Én semmivel nem kezelem az üveglapot, csak tiszta csapvízzel, papírtörülközővel letörlöm nyomtatás előtt hogy minden por lejöjjön róla. Semmi ragasztót sem használok. Jól ragad a nyomtatás és ha lehűlt 40-45 fokra akkor lepattan magától.

PSoft

Jól belehúztál, hol van még Karácsony?[#nyes]

000000000

"...volt olyan hogy üveggel együtt jött"

Ezért nem használok soha ragasztót. Nem értem miért kell nektek, mert ha az üveg lap sima akkor rá ragad ragasztó nélkül is a meleg PLA.

RJancsi

A jó öreg befőttes gumi rögzítés nem jó? A nagy fesztávú vitorlázó modelleknél az volt divatban.

guliver83

Nekem is volt olyan PLA hogy a hideg asztalhoz is jól odatapadt.
Lehetséges hogy csak megszokás a ragasztás, mert amikor szinteztem az asztalt és csináltam teszt nyomtatásokat, nem használtam ragasztót, csak meleg vízzel papírtörlővel!

guliver83

Ugyan így egy fejet akarok vele felfűteni csak nagyobb hőfokra.
Csináltam egy saját fűtő betétet porcelán van kívül akkor ezzel a ,"""kaolinos vízüveggel""" ezzel én is be tudom ragasztani, hogy ne mozogjon?

PSoft

Ha valaki golyósorsókkal szeretné mozgatni minden tengelyét...itt a fasza cucc hozzá.:)
[#t19p115689#]

PSoft

Szétcsapsz egy rossz bojler fűtőbetétet...
Annak a porát megkevered vízüveggel és...mehet.:)

keri

Akkor jó lesz az.

Ahogy írtam a felszíni hőmérsékletet nem tudhatjuk szerintem pontosan. Biztos hogy van eltérés a szenzor és az üveglap felszíne között.

Hasonlóan csinálom én is. Néha elmosogatom mosogatógépben, 70 fokon. Az alaposabban zsírtalanít mint én.

keri

Jó van na. [#zavart2] Elkészült volna de szívatott az új nyomtató. Néha túlmelegedett és letiltott a motormeghajtó és eltolódott a réteg. Aztán véletlenül megmértem a hűtőbordát és 90 fokos volt. [#rolleyes] Rátettem egy bazi nagy ventillátort, most 24 fok a max amit el tud írni, így pedig végre neki mertem állni a hajótestet is kinyomtatni.

keri

Úgy emlékszem ABS-el szeret nyomtatni.