Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

dezsoe

Két-három hónapja még használtam. Egész jó NYÁKot lehet vele csinálni. Fióksín-menetesszár kombó. :)

frkdv6dyr

És még Unipolar motorok ha jó a szemem [#csodalk]

dezsoe

Úgy. Könnyű volt hozzá meghajtót tervezni. :)

RogerCo

Sziasztok !
Z tengely mozgatására mennyire hülye ötlet a szíj hajtás? Ugyan úgy mint pl. az X,Y tengelynél?
Építek majd egy kicsi (100x100x100mm) munkaterületű nyomtatót, többnyire nyomtatott alkatrészekből, és nem találok ilyen kis méretben golyós orsót.

Tudom..., ha nem kap tartóáramot a motor, le fog csúszni a Z. ezen kívül más hátránya ?

Köszi

keri

Láttam már ilyen megoldással gépet, de én pontatlannak gondolnám. Z-nél a rétegvastagság elég érzékeny.
Golyós orsóhoz képest elég nagy visszalépés lenne :)

Olcsó kínai trapézorsó nem jó? D8*P2-es orsót használok, ez nagyszerűen bevált.

guliver83

Én mindenképpen golyós orsót tennék!

000000000

Az attól függ milyen szíjat használsz és hogy hajtod. Én vettem kb. két évvel ezelőtt egy olcsó műanyag 3D printert, átalakítottam és azóta nagyon jó. Én szíjjal hajtom a Z tengelyt, de csak egy motorral, nagyon pontos, jól megy, meg vagyok elégedve vele.

Itt egy videó amit csináltam minden átalakításról. Mióta ezt a videót csináltam mást is átalakítottam, na meg új gépet kezdtem építeni, de ez annyira jó hogy az új gép építése megállt.

keri

De itt te orsókat mozgatsz a szíjjal, szerintem ő direktben az asztalt akarja szíjjal emelni.

000000000

Még egy dolog...

Szerintem nem érdemes 100x100x100 munkaterületű nyomtatót építeni mert ha duplázod a munkaterületet akkor csak kb. 1/3-al növekszik a teljes területe a költségek meg majdnem ugyan annyi, talán egy picivel (10-15%) több, mint a kis gépnek. 200x200 asztalt olcsón lehet venni, 100x100 melegíthető asztalt még nem láttam. Szerintem semmi előnye nincs túl kicsi gépet csinálni, még időt sem spórolsz vele.

A Z nem csúszik le mert nagyon könnyű. Még a CNC Z sem csúszik nekem le, bár kb. 15kg. igaz, az nem szíjjal van hajtva hanem direktbe.

Itt vannak adatai meg képek.

000000000

Direktben orsó nélkül...? Szerintem el sem indulna ha nincs orsó. [#nemtudom]

000000000

[#nyes] 200x200 terület az nem duplája 100x100 területnek, hanem négyszeres. [#kacsint]

RogerCo

Helló,

A méret az már fix :) Ez egy un. utazó 3D nyomtató lesz :D
Van egy "rendes" méretű 200x200 Készül a gyereknek is egy 200x200-as.
A kis lineárokat már évekkel ezelőtt megvettem valamelyik CNC talin. 170mm a teljes hossza a 9mm-es THK lineárnak, két-két kocsival.
Szóval ez nagyban behatárolja a mozgás tartományt. A hasznos elmozdulása 110mm.
Találtam 100x100mm-es 12V-os heatbed-et, azt veszem majd meg.
Tennék én rá golyós orsót, még abban a fázisban van, hogy képlékeny a dolog. Amit nem szeretnék: megvenni a 300mm-es orsót, és elvagdosni :(
És igen, az elképzelésem az lenne, hogy a Z-t egy motorral, két függőleges szíjjal mozgatni.
A súly amit mozgatnia kell a két lineár, egy NEMA17-es motor, plusz egy hotend. (bowdenes lesz).

RogerCo

RJancsi

Meredek gondolat, de tovább könnyíthetnél a "hídon", ha nem golyós orsóban, hanem egy felállított Corexy megoldásban gondolkodnál. Ha lézereknél bevált talán 3D-nél is működhet. Annál könnyebbet nehéz elképzelni.

keri

Miért ne menne? Ugyan úgy ahogy XY is.
Mondom, láttam ilyet. Főleg régebben amikor még nem volt a kínaiaknak olcsó orsója.