Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

cy3rt06r

Szervusztok !
Próbálok az x tengelyen egy csillapítást. A vezetőrúdnak finoman nekifeszítek egy szivacsos szerkezetű rugalmas , de viszonylag kemény , zsírzott műanyagot. A próbajárat még hátra van. Lehet majd még az y tengelyen is megpróbálom.
Filcet akartam ,de az nagyon puha.
Az extruder "csillapítására" bowdenessel  fogok próbálkozni.
A motorvezérlőket sajnos nem tudom cserélni, esetleg a motor tápfeszt néhány V -al változtatom +/-.
Minden konstruktív hozzászólást köszönettel fogadok.

Üdvözlettel:
Madocsai Attila

TBS-TEAM

Miért kell csillapítanod az X tengelyt?
Fejsd ki részletesebben.
József

xhadp99yn

Én A4988 al kezdtem most tmc2208 van és semmi hangja csak a csapágyak nyekergését hallani meg a ventiket

cy3rt06r

A nyomtatási felületen láthato hulámosság csökkentésére gondolom. Egy próbát megér.

Üdv.:
MaDo

cy3rt06r

PSoft

Tegnap és ma délelőtt is, a következő problémába ütköztem.

Nyomtatás indul, minden ok...hosszú ideig.(1. kép)
Egy, másfél, két óra után, látszólag minden ok nélkül "megbolondul" az extruder hőfok szabályzása.
Csapkod, ingadozik a hőfok, le-fel.(2. kép)
Amikor annyira megszalad, "hőfok túllépés" hibával le is áll a nyomtatás.(3. kép)

Érdekes módon ha nincs közben olyan mérvű túllendülés, hogy letiltson, egy idő után megszűnnek a kilengések és visszaáll az extruder hőfok a beállított értékre...végig is megy a nyomtatás.(4. kép)

Ki, mit lát a probléma mögött, esetleg...megoldás lehet a termisztor cseréje?
(már...rákészültem):)

Opppááá...
A negyedik képet, már nem engedi a rendszer feltölteni...[#rinya]
Mééé nem volt jó úgy, ahogy eddig volt???[#nemtudom]

TBS-TEAM

Esetleg egy kép?
Milyen vezérlő?
Milyen 3D slicer program?
Beállítások?
József

TBS-TEAM

Nézd átt a fej fűtőköri kábelek csatlakozását.
A hőfokérzékelő kábelét és csatlakozását.
Valoszínű kilazult vagy kimelegedett.
József

RogerCo

Szia Béla,
Csatlakozó nincs közbe iktatva?
Engem hosszú ideig egy csatlakozó szopatott [#wow1]
A végén már egy LED-et forrasztottam a fűtőelemhez.
És kiderült volt olyan pozíciója az energialáncnak, amikor a csatlakozó nem vitte át a delejt. Kicseréltem, újra forrasztottam, azóta jó ;)
Roger

cy3rt06r

Lásd  [24329 ,  [24330 hozzászólást.

TBS-TEAM

Én a tápegység bevizsgálásával kezdeném.
A feszültség ingadozása vagy brummja csinálhat ilyet.
József

PSoft

PSoft

Első, gyors tippem, nekem is az energialáncban mozgó kábel/vezeték törése/szakadása.
Csatlakozó nincs közbeiktatva, egy-egy pár hagyományos sorkapocs van a kocsin az extruder mellett, a termisztornak és a fejfűtésnek is.
Azok viszont rendben vannak, és az alaplapi csatlakozások is.

Előbbre már jártam így, csak akkor az asztalfűtés vezetéke adta meg magát az alatta futó energialáncban.

Úgy látom, holnap drótcsere lesz a hídra menő energialáncban is.

RJancsi

Egész más de talán mégsem. Idén nyáron a napkollektorunk bolondult meg. Össze vissza kapcsolt a keringető szivattyú. Végül kiderült, hogy a hőmérő szenzor romlott el, egy bizonyos hőfoknál véletlenszerűen ugrált az ellenállása. Ami érdekes, hogy nem sima kontakthiba (szakadás) mert rossz, de a normál működés során mérhető, kocogtatásra változó  értékeket ad.

xmkwac9

Nekem is volt ilyen hőmérséklet ingadozás, hibaüzenettel leállás az fej hőmérséklet miatt. Nálam az extruder mellett van egy kis panel, ráforrasztva egy NYÁK-ba való sorkapocs és az volt kontakthibás. A sorkapocs egyébként olcsó Lomex-ből való volt és később más kapcsolásban is rosszul viselkedett... Volt, hogy azt hittem nem húztam meg eléggé a sorkapocs csavarját, megtört a kábel, elromlott az NTC. Mindent kicseréltem, végül csak a sorkapocs maradt. És persze az volt a bűnös.