Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

[#nevetes1][#taps]
És a mágneses erő tartja a helyén a görgőket, nagyon modern [#vigyor]

keri

Különben tényleg tetszik ez a megoldás.
Extrudert linkelt a múltkor valaki ilyen megoldással.

Az acél barázdás görgők enyhén döntve forogtak a szál körül, és menetet mángorolt bele, nagyon pontos és nyomatékos továbbítást megvalósítva.

De ezt a görgős anyás megoldás is érdemes kicsit tovább gondolni és normálisan megtervezve használni, mert tök jó kottyanás mentes, precízen futó hajtást lehet csinálni olcsón.

Lehet az XY orsós hajtást így csinálom meg.

Ja és büszke vagyok magamra. 3-4 éve haverral elkezdtünk építeni neki egy nyomtatót. Persze olyan töketlen volt a srác hogy lényegében mindent nekem kellett csinálni, szóval félbe is maradt mert ő is rá unt. Most hogy elfelejtette hogy neki ilyen is van, a karácsonyi dili elöl levonultam a pincémbe, és befejeztem [#vigyor]
Sajnos elég primitív tervezés ez az X3D nyomtató de rájöttem hogy a doboz kialakítása a komplikált, a mechanikákat meg újra tervezem, és egész fasza nyomtató lesz belőle.

PSoft

IdézAz acél barázdás görgők enyhén döntve forogtak a szál körül, és menetet mángorolt bele, nagyon pontos és nyomatékos továbbítást megvalósítva.

Biztos, hogy extrudernél ez a jó megoldás?
Az lehet, hogy nagyon pontos, nyomatékos lesz a továbbítás, de...
Ha menetet/barázdákat mángorolsz a felületére, gondolom nyúlik is a filament, változik az átmérő, változik a keresztmetszet is.
Hogyan számol úgy a program belőle korrekt módon extrudálandó mennyiséget?[#nemtudom]

A görgős anyát, én is továbbgondolnám...
Bár nálam úgy tizenéve, ez a kezdetleges megoldás is nagyon jól működött a gravírgépemen.

Kár, hogy akkoriban nem volt még 3D nyomiga.
Mennyit segített volna  a technikai kivitelezésben.[#eplus2]

5kfiyrw95

Ma  végleg elkészült a kb egy évvel ezelőtt elkezdett munkám . Még van mit finomítani rajta ,de már teszi a dolgát. Egyenlőre ismerkedek a használatával

PSoft

keri

Emlékszem erre, jók voltak ezek, amikor még nem tellett golyós anyára, és házilag reszelgettük ezeket.
A 3D nyomtató tényleg isten áldása.
Gondolkodok hogy befejezem a marógépemet mert most már ki tudom nyomtatni a hiányzó alkatrészeket, aztán önmagán ki tudom marni már aluból [#nyes]

Viszont mostanában nem nagyon volt olyan amit ne tudtam volna nyomtatóval megoldani, ezért lehet nem is kell ilyesmi [#vigyor]

Az eszterga viszont praktikus még mindig. Bár sokkal ritkábban használom, de ha más nem a recés görgőket a száltovábbítóba azon csinálom.

keri

Amúgy jól megszívatott a rohadék Cura.
Megtörtént az utolsó simítás az új nyomtatón, lelkesen indítom a nyomtatást, és rossz.
Keveset ad. Majdnem 300% flow-al kezdett jó lenni.
3mm-es szálra állította vissza mindig hiába állítottam be, így meg kevés volt az anyag. És nem vettem észre.
kb. most sikerült beállítanom hogy jól nyomtasson.

Unokaöcsémnek nyomtatom ezt.
A hajótest nem fért rá a régi nyomtatómra, ezért gondoltam beüzemelem pik pakk a kolléga itt maradt vackát, mert ezt 25centis munkatérre terveztük, aztán el is ment 3 napom az élesztésével, és remélem jó lesz a nyomtatás mert akkor nem tudom karácsonyra odaadni.

keri

Na meg most már értem hogy miért panaszodnak mindig hogy hangos a nyomtató a DRV motormeghajtóval.
Tényleg az. És a fadobozom szépen fel is erősíti a hangot [#vigyor]
Lehetetlen ezt beállítani rendesen.
A rendes kínai CNC meghajtó meg a NEMA24-es motorok durván csendesebben járnak.

keri

Boldog Karácsonyt!

Nem lett jó a hajó [#rinya]
Eldugult a fej, pedig ugyan ez a fej, hibátlan a régi nyomtatón, bár ott nem az eredeti ventilátort használom.

Azt sem értem, hogy az extruder motor annyira egyenetlenül jár, hogy rücskös a felület mert a vonalszélesség hullámos.
Mint az 5 fázisú léptető, amikor kimarad egy fázis.
Már meghajtót is cseréltem.

Merre kell tekerni hogy csökkenjen az áram?
Lehet rá kéne tenni a szkópot, azt beállítani a DECAY-t is[#confused] Jobbnak kéne ennek lenni. Nyomtattam már békát ezzel a nyomtatóval békát, de akkor nem voltak ilyen hülyeségek.

PSoft

Hangos a DRV???[#nemtudom]
Akkor még nem hallottál 4988-at "zenélni".[#eplus2]
Amúgy, balra tekerd.

A DECAY-ról...
[#t9p24256#]

Thowra

Így én is jártam mikor új filamentet akartam hozzáadni.
A nyomtató beállításait is átállította.

keri

Kössz. Én is így gondoltam, de csinálnak ezek mindent, ami nem logikus, gondoltam jobb megkérdezni

Hangos. És a rétegelt lemez fadoboz is egész jó rezonátor hozzá. [#nyes]
Durva hogy felhallatszik a pincémből. A réginek meg csak akkor hallom a hangját ha ugyan abban a helységben vagyok vele.
Azért fura, mert a régiben is van egy DRV a Z meghajtásra, és az is fadobozos, csak ott más típusú Wantai Nema17-es motor van, és az szépen jár. Bár ott műanyag anya van, a bronz jobban zörög.

PSoft

Hangold hozzá a hajtást a faládához...csendesebb lesz.[#nyes]

keri

Vagy be lehetne hangolni zenei hangokra, és a nyomtatás sebességeit úgy beállítani hogy eljátssza a "Csendes éjt" [#nyes]

Na megnéztem mikroszkóppal a potit, így hogy tudom hogy van a szénpálya, sokkal könnyebb volt beállítani. Lényegesen csendesebb, de még mindig nem a kedvencem.

Na majd a TMC vezérlőkkel, ha megjönnek.

cy3rt06r

Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok minden Fórumtagnak !

MaDo