Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

PSoft

Kínai ezüst.
Épp az volt befűzve.

iv43r83d

szf

Vágtam egyet elől is...

PSoft

No de, miért a FAULT-ra(DRV 18-as láb) kötötted a DECAY-t?
A FAST DECAY-hoz +5V(+3.3V) kell.

A korrekt megoldás lenne, a DECAY(DRV 19-es láb)és a stick M2-es lábának az összekötése.
A sticket 1/32 mikrolépésre jumperolva, az M2-n ott lesz a +5V(+3.3V) ami kell a FAST DECAY-hoz.
Vagy, a DRV 15-ös láb és a DECAY összekötése. A 15-ös lábon állandóan ott a +5V(+3.3V).

Egyébként tényleg látványos a javulás, még ha egy kicsit hangosabb is.

keri

Egyik DIY oldalon láttam ezt a megoldást miközben azt próbáltam kitalálni hogy a láthatatlanul vékony lábakra hogy forrasszam rá a még vékonyabb rézdrótot, miközben két lábat azért még ki tudok közölni [#nyes]

A Fault lábon ott a villany, egészen addig amíg nincs lépéshiba, tehát tökéletesen megfelel a célnak.

keri

Amúgy nekem csendesebb lett ettől.
Minden egész lépésre jutott egy durva ugrás, ez most megszűnt.
Néztem szkópon, bár sokat nem láttam mert teli van tranzienssel az áramérzékelő ellenállás, de a burkológörbében szép kis fázishasítást olvastam ki.

keri

Amúgy még mindig elmelegszik 2-3 óra után lassú menetben. [#violent]
Pedig már az áram is a lehető legalacsonyabb szinten van, ha ennél lejjebb veszem lépést téveszt.

svejk

Ezt a bemenetet nem a mozgásvezérlőnek kellene kezelnie a sebesség függvényében?
Szabadon hagyva van a vegyes mód, amit talán pont arra az esetre találtak ki, ha a mozgásvezérlőnek nincs ilyen bemenete.

Anno még a TBxxxx IC-kel próbálgattam a hasonló bemenetet, kis sebességnél az egyik nagynál a másik üzemmód volt a jobb.

keri

Valószínű így van, de nem jól kezeli a mixed mód a motorjaimat.
Illetve ezeknek a bélyegeknek eleve ki sincsen vezetve ez a lába.
Így fastdecay móddal minden tartományban nagyságrendekkel jobban működik, szóval így marad.
Van még slowdecay üzemmód is amikor nem 5V-ra hanem a földre kell húzni ezt a lábat.
Gondolom ez a nagyobb indukciójú, régi motoroknál lenne előnyösebb.

Már megrendeltem a TMC vezérlőket, ami sokkal okosabb, de azért a kíváncsiság hat, hogy ezekből is kihozzam a legjobbat.

A komolyabb kínai DM meghajtókon van egy dip kapcsóló amivel automatikusan megkeresi a motorhoz optimális beállítást. Ezt csak egyszer kell használni egy új motornál.
Igazából ezekkel sem simább most a járása a motoroknak, mint így a fastdecay-ra állítva, szóval szerintem jó ez így.

PSoft

Valószínű, igazad van.
De...

Az átkötéssel szemmel láthatóan javult a helyzet.
Innentől pedig nálam is az a döntő, amit [#82@keri] írt.

IdézÍgy fastdecay móddal minden tartományban szemmel láthatóan jobban működik, szóval így marad.

xt79ipd3

Köszönöm!
Konyhanyelven: DC-DC konvertert kihagyni és a 12V-os ventilátorral akkora értékű ellenállást sorbakötni, hogy 24V-ról is probléma nélkül üzemeljen?

TBS-TEAM

Igen ahogy írtam kiszámolni az ellenállást sorba kötni a ventilátorral.

DC-DC konverter erre a feladatra nem alkalmas.
Kihagyni ebből a projektből.

[#nyes]
József

Messer

Csak PET-G -vel nyomtattam idáig. Nincs tapasztalatom PLA-val. Ezt viszont nem értem.
Kifejlesztettek egy lebomló műanyagot, amit 3D nyomtatáshoz adalékokkal gyártanak, hogy mégse bomoljon le? [#nemtudom][#conf][#csodalk]
Itt a fórumon, nem a képen lévő tapasztalatokról olvastam.

morvfer7

Ha találsz a neten egy képet, nem kell szentírásnak venned.
Ezt a képet meg főleg nem, valószínűleg aki készítette túl sokat szívott a zöldből, ami még rajta van.

Messer

[#vigyor] Lehet... Túl sokszor láttam már ehhez hasonlókat.
Itt olyanokat olvastam, hogy éveket kibír, akár közvetlen napsütésen, szabadban. Máshol meg azt, hogy hónapok alatt lebomlik.
Éles elmémmel [#smile] azt a következtetést vontam le, hogy ez csak különböző összetétellel magyarázható.