Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

pagabee

13,5V-ról (a 12V-os tápot feljebb állítottam). 1,6V @ 2,1A Nema23 és 4,8V @ 1,5A Nema17-es motorokat használok.
A lépéshibát úgy detektáltam, hogy mikroléptettem a motort és közben lehetett hallani valamint látni is, hogy néha nagyot "lép" a motor néha pedig nem is "lép". Az extrúdernél is hasonló volt a helyzet.
A fast decay hátrányának mondanám, hogy hangosabbak lettek a motorok, de valamit valamiért.

izbeki

Ki mit nyomtat karácsonyra?
Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

Jordan Gabor

Hello,
Már rendeltem ilyet: https://www.ebay.com/itm/Clone-Re-Arm-32-Bit-Mother-Board-Ramps-1-5-And-12864-Lcd-Display-With-Tmc22-J9J7/233302407472?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649
Valami klón TMC22xx van bennük.
Ha nem menne, van itthon A4xxx és DRV8825 is egy pár más projektből maradt.
ÜDV JG

Jordan Gabor

Akkor lehet a meghajtókat 24V-ról hajtani?
Azt tudom, hogy pl. a DRV8825 ic maga, az bőven tudja, sőt sokkal magasabb feszen is megy, de úgy tudtam a nyomtatók vezérlőboardja úgy van kialakítva, hogy 12V kell a meghajtóknak. Ezek szerint ezt benéztem.

Egyébként tudom, hogy a TMC meghajtók fet nyitott ellenállása nem túl jó, ha jól tudom a kis hűtést amit fel lehet ragasztani meg is kell fújni kicsit. Viszont legalább ezek a modulok IC hassal felfelé vannak, jobban lehet hűteni. Gondolom ezért, mert muszály.

24Vról ugyanazt a motort meghajtva kevesebb ideig lesz nyitva  a meghajtó fet, de az effektív motor áram ugyan annyi kell legyen ugyan ahhoz a nyomatékhoz szerintem.

ÜDV JG

PSoft

A 12V-os táp, nálam is feljebb van húzva.(~14-15V)
Kb. 1 hete cseréltem a Geeetech "eredeti" A4988 meghajtóit("X"-"Y" tengely) DRV8825-re.
Lényegesen csendesebb lett a hajtás és minőségi javulás is látható a nyomatokon.
Ma délután mégis csak megcsináltam a két meghajtón a Fast Decay átkötést.
Úgy van ahogy írod, kicsit "hangosabbak" lettek mint előtte, de nem zavaró az A4988-hoz viszonyítva.(a hang, azoknál sem zavart)[#smile]
Cserébe, -egy tesztet nézve- kicsit megint javult a felület minősége.

morvfer7

Már többször látom, hogy nem a fórum lehetőségeit használod a linkek beillesztésére.
Tiszteld meg annyival a segítőket, hogy a jövőben odafigyelsz erre.
Mikor írod az üzenetet ott van az URL beillesztésének a lehetősége.
Ha valamit nem értesz, ott van a SEGÍTSÉG is, de ha még így sem érthetős, akkor kérdezz és segítünk.

RJancsi

Hirtelen felindulásból két süti kiszúrót. Jól sikerültek, csak egy használható recept is kéne... A télapó pl. tök jól nézett ki mézeskalács tésztából, de sütés közben átalakult  Michelin babává. [#szomoru1]

RJancsi

A kép lemaradt...

izbeki

Szupi, jó az ötlet is!
Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

morvfer7

Ma osztotta meg valaki a facebookon a 2 nyomtató közötti különbséget.
Az első az sima szálas nyomtatóval készült, a második pedig UV Lcd-s nyumtatóval.
Érdemes elgondolkodni már rajta, egyre lejjebb megy az ára, Persze nem ajánlott most karácsony előtt, mert tuti jövő márciusra még 30-40%-ot esik.

morvfer7

De lehet már van fejlettemm technológia is.  [#nyes]

RJancsi

Valahol olvastam, hogy az UV gyantásoknak sokkal jobb a felbontása (részletgazdagabb tárgy készíthető), de nagyon szegényes a gyanta választék (színben és fajtában is) és ami kapható annak kicsi a mechanikai ellenállása. Szálakból pedig jó a kínálat színben és mechanikai tulajdonságokban is.

Jordan Gabor

O.K.
Kösz,
ÜDV JG

morvfer7

Már egyre több szín van a gyantából. Mivel a gyanta elég költséges, így inkább a kisebb tárgyakat érdemes ezzel csinálni, ott számít igazán a felbontás, a nagyobbakat olcsóbb a szálas nyomtatóval. Nekem egyre jobban tetszik, csak nem szeretném a fejem a falba verni, hogy megveszem és 3 hónap múlva ugyanaz már fél áron van. Most 1 iter gyantával együtt a Photon már 248 euró, EU raktárból, tehát semmi plusz költség és 1 hét alatt meg is jön. De az ünnepek előtt nem vennék.  [#nyes]

keri

Nekem van mindkettő.
Van amire jó, de csak azért hogy szép legyen a felülete az olyan nyomtatásoknak ahol nem számít, arra felesleges.
Szerintem nem mindenkinek érdemes a gyantást vennie, csak akinek specifikusan tényleg jobb.
Ékszerészek, fogászok, vagy ha maketteket nyomtatsz ott jól jön a felületi minőség.

Én precíz mechanikák nyomtatása miatt vettem, de amit 0.2-es fúvókával nyomtattam, na azt az UV gyantás nyomtató is épp hogy csak ki tudta nyögni.

Szóval akinek mechanikára kell, illetve nagyobb dolgokra annak nem ajánlom. Főleg hogy több a macera meg a trutyi a gyantás nyomtatóval. A költségeket nem számolva, mert ilyen kicsi dolgoknál nagyon kevés gyantát szoktam használni, elhanyagolható az ára.

Színek korlátlanul vannak, még jobb is mint a filamnet, mert van pigment készlet, aztán olyan színt keversz neki amilyet akarsz.