Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Kijelzőnek az az elterjedt amit az általad linkelt ramps mellé is adnak.
De a 4*20soros kijelzővel is jól működik, én most ezzel használom, mert a régebbi Marlin verzióknál picit stabilabb és gyorsabban ment ezzel, és még lusta voltam visrosszakni a grafikus kijelzőt.

keri

Ja, az valóban drága úgy.
Abból nincs olcsó, vagy ha találsz is, nem szabad megvenni [#vigyor]

Szerintem ez egy kicsit ágyúval verébre eset, de biztosan nagyon jó minőségű lesz úgy a nyomtató.

Szerintem jók ezek a köszörült tengelyek. Egy csomó macerát megspórolnak hogy csak a végeit kell befogni.

keri

A sima olcsó trapézorsónak túl nagy a játéka.
Z-re jó mert ott a gravitáció húzza, meg nem mozog sokat és főleg nem gyorsan. Persze mindent meg lehet oldani. Láttam az olcsó kínai 8*8-as orsóból is olyat amihez előfeszített anyát adtak, azzal lehet jó lenne, de erősebb motor kell szerintem a nagyobb súrlódás miatt.

A precíziós, vékony, nagy menetemelkedésű golyós orsó meg szintén iszonyat áron megy.

Szíj praktikus és olcsó.
Főleg TMC vezérlővel nem lesz gondod.
Az lehet tuningolni hogy szélesebb acél szálas szíjat használsz, az sokkal merevebb mint az alap amit a kínaiak adnak.
Illetve a lehető legrövidebb szíjat használod, azaz ne coreXY-os gépet csinálj, mert abba vagy 3* hosszabb a szíj és ezzel a rugalmassága is mint a sima szíjas mozgatásnál.

keri

Teljesen jó.
Sokkal feljebb ne menjen, de 60fokig nem kell pánikolni.
PLA alkatrészek esetleg elolvadnak [#vigyor]

keri

Bár belegondolva a Z tengelyen visszább veheted az áramot, a tartó áramtól melegszik, mert nincs nagy mozgás, szóval felesleges fűteni.

2vkx6unz

Azért az minimum furcsa hogy egy hosszú egyenes fal hullámos. Amikor az készül csak az egyik tengely mozog a másik kettő nem mozog mégis hullámos. A mozgásra merőleges tengely lengene? Miért? Mitől? Ha rugós előfeszítés van a meghajtó szíjakon akkor az vagy nagyon lágy vagy nagy a tömege, de szerintem akkor is sokkal hamarabb kellene csillapodnia. Szóval szerintem nem ez az ok. Szinte tutira veszem, hogy egy core-xy mechanikáról készült a kép és nem megfelelő görgőket használtak és/vagy valóban lehet még a motorok okozta hiba is, de ez is inkább a pozícionálásból, felbontásból ered és a corexy mechanika sajátja.

xt79ipd3

Köszönöm. A többi motor hőmérséklete 42 és 48 Celsius között mozog, másfél órás nyomtatás vége felé. Ez az egy melegebb, a kezem sem állta nagyon.

keri

Jogos az érvelésed, de ha csökkented a Jerk értéket és megszűnik, abban a hullámosságban nekem volt igazam.
Ha megmarad akkor neked [#vigyor]

Az én esetemben a merevebb szíj, és a kisebb Jerk érték szüntette meg.
Ha gyorsan mozog a fej, akkor elég hosszan elnyúlhat a rezgés.

Kocka nyomtatásnál szoktam nézni ezt, ahogy változtatom a sebességet, úgy változik a sarkok után a hullámhossz.

Egyébkén fura, mert nekem sincs fogaskerék a vezetőgörgőknél, de nincs ilyen hullámosság.

keri

Ha mozog akkor a motor indukciója miatt lecsökken az áram.
Ezért alacsony sebességen és álló helyzetben jobban melegszik a motor mintha gyorsabban üzemelne.
Ez a hőmérséklet még nem okoz gondot neki, de mivel szükségtelen ilyen erősen tartani ezért visszább veheted az áramot, meg ha lépést téveszt akkor a gyorsulást és a jerk-et is.

000000000

"Ha mozog akkor a motor indukciója miatt lecsökken az áram."
Ez egy téves, hibás állítás![#ejnye1]

A 3D nyomtatókban 3V körüli alapfeszültségű léptető motorokat használnak minimum 12V tápegységről. Így ha elkezd forogni, az árama is elkezd növekedni, hiszen ekkor már hasznos P-t is lead (álló helyzetben ugyebár a hasznos P az nulla).

svejk

A meleg asztal a nagyobb kiterjedésű tárgyaknál kell a dilatáció miatt.
Anélkül rögtön deformációk lépnek fel és ez miatt válik fel az asztalról a nyomat és lesz belőle kifli.
Persze ez is anyag, sőt színfüggő is a színadalék miatt.

000000000

Most látom, figyelmetlenségből kihagytam mondandóm egy részét elküldéskor. Tehát ezt akartam írni magyarázatként a 2. mondat első felében:

Így ha elkezd forogni, a tápegység árama is elkezd növekedni (a motor áram állandó marad az áramgenerátoros üzemmód és a feszültség tartalék miatt), ...."

svejk

A javítás helytálló, csak nem igazán az előző írásodban említett hasznos P miatt, hanem inkább a motor induktivitása és a vele kapcsolatos ellenelektromotoros feszültség miatt.

keri

Így már korrekt az érvelés.

Ez már jó vita alap, amíg nem kezdesz degradáló jelzőket használni.

Az áram felfutási idejével a tekercsen, nem számoltál.
Nem túl okosak ezek a motormeghajtók.

000000000

Érdekes, nekem nem válik le, sőt alig bírom a végén leszedni az asztalról az elkészült tárgyat.