Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

szf

Milyen régóta nyomtatsz? Mennyi filamentet használtál eddig fel?

8v6sh6t3c

Köszönöm a választ!

keri

Legutóbb én is leakadtam a HERZ áraitól.
Már lassan a szín kifutott annyi mint amiért a kínaiaktól meg lehet kapni a jó anyagot.
Vihetnék lejjebb.

Legutóbb a DevilDesig volt amit 4000forint körül vettem kilóját, és kifejezetten nem rosszabb mint a Herz, így lehet én is elpártolok tőlük.
Csak az a baj, hogy mindig hirtelen jövök rá hogy kifogyott és egyszerűbb elmenni Üllőre mint rendelgetni [#rolleyes]

Ráadásul a színeik sem túl szépek.
A piros nekem inkább narancs, a zöld és a kék túl sötét.
A sárga, fehér, fekete mondjuk jó, és a HERZ fehérrel a nyomtatás is szép.

Herz-ből csak a színkifutott ABS-el volt régen gondom, azóta is utálom az ABS anyagot [#vigyor] de ebből is a DevilDesig ABS+ visszaadta a hitemet.

keri

Majdnem mondtam valamit, de amit te írtál board-ot az is az MKS GEN-L
Szóval én is ezt javasolnám ha cserélni akarod, de amíg nem kell a plusz szolgáltatása szerintem nagyon nem kell piszkálni ezt a részt.

TMC is fasza dolog, de drága és nem létkérdés. Ráérsz vele, amikor már látod hogy mi a gyengéje az alap meghajtóknak. Azokkal is lehet szépen nyomtatni.

Nekem ennek a nyomtatónak a görgős megvezetései nem tetszenek.
Első dolgom az lenne, hogy megrendelek kínából egy marék LM10UU golyós perselyt, a powerbelt.hu-n vennék hozzá köszörült tengelyt, és kinyomtatnám az átalakításhoz való szerelvényeket.
Ja meg a függőleges orsók, alsó és felső végét is megcsapágyaznám egyúttal, az orsó és motor közé meg beraknék egy rendes tengelykapcsolót, mert az orsó kóválygása sem tesz jót a nyomtatás minőségének.

Illetve a függőleges keretet is kitámasztanám mert én nem hiszek abban, hogy ez így elég merev.

BL Touch alapvetően jó dolog....lenne ha pontosan működik, de a fejlett kínai ipar természetesen megoldotta hogy ez is rossz legyen [#nyes]
Szóval vagy a méregdrága eredetit érdemes megvenni, vagy csak a szerencsén múlik, mert a pontatlansággal pont elveszíti az értelmét hiszen nem tudsz pontosan kalibrálni.
Ha elég merev a gép, akkor alapból a végállás kapcsolókra sem rossz a pontosság, nem szokása nagyon elmászni.

Vannak nyomtatható változatok, de ezek is szánalmasan vacak tervek. RC szervóval lefordít egy mikrokapcsolót, de ez már elvileg sem lehet pontos.
Igazából az lenne erre a legjobb, ha terveznék egy jó fajta nyomtatható tapintót. A fejemben már viszonylag összeállt, de a lustaságom erősebb, mert a végállás kapcsolóra is jól működik [#vigyor]

d30xhrezp

Szia!
Nekem bontott kis 0.9 lépéses motorok vannak és nagyon csendesen megy DRV-vel.
Lehet érdemes lenne kipróbálni neked is.

keri

Persze ha van nem rossz az, nekem is van ilyen motorom, de plusz pénzt nem adnék érte.
A TMC meghajtó alkalmazása előnyösebb.
Interpolált 256mikrolépést tud, hiba visszacsatolás, adaptív áram beállítás. Ezért rezonancia mentes és sima járású.

Jordan Gabor

Sziasztok,
Anet A8-at nyüstölök már régóta, na nem nagyon intenzíven, de kb. 10kg anyag már átment és sok dolgot használok elégedetten amit azzal nyomtattam. A hétvégén megint berágtam a fejre, mert problémás néha cserélni az anyagot, gyakran kell szétszedjem. Tudom, hogy erre sokféle megoldás van, rendeltem és meg is jött jobb megoldás, de úgy döntöttem már régebben, hogy nem ezt javítgatom hanem egy másikat építek.

Lenne pár kérdésem. Ha a helyiség légmozgása alapvetően kicsi, érdemes-e, számít-e ha burkolt gépet építek PLA és PETG-re? Vagy PETG-re mindenképpen burkolt kell?

Arra gondoltam hulladék üvegszálas lapokból (10mm) marnék 5 oldallapot és abba építeném. A gondom most az, hogy a lineár csapgyak amit találtam, az nagyon drága.

Másik konkrét kérdésem, PLA alkatrészeket ha nyomtatok az új géphez, az ugye elegendő? Úgy értem semmiképpen nem kell úgy befűteni, hogy a PLA deformálódjon?

Köszönöm,
ÜDV JG

Jordan Gabor

... és még azt is kérdezném, most milyen vezérlést vennétek egy új géphez?
Kösz,
JG

keri

Ha fűthető munkateret akarsz, akkor oda nem ajánlott a PLA.
Nem nagyon kell a burkolt gép a PLA-ra és PETG-re.
Nagy méretű nyomtatásokra, vagy erősen zsugorodó anyagokra előnyös.

Mi a drága lineáris csapágy? 2000ft/darab max.

Miki2

Szervusztok!
Régebben olvastam itt a fórumon egy kollégáról, aki 3D nyomtatók értékesítésével is foglalkozik.
Sajnos nem találom a honlapját, és a nevére sem emlékszem.
Ha tudja valaki, kiről van szó, kérem segítsen.
Köszönöm.

keri

Miki2

8v6sh6t3c

Sziasztok!

Valaki mérte már a nyomtatója áramfogyasztását? Pontosabban az Ender 3 érdekelne, de egy körülbelüli érték is teljesen jó lenne.

000000000

Hálozat felől nehéz pontosan megmérni ha az érdekel a bedugos mérök ere lassú (pilanatnyi teljesitmények vannak csak pl az asztal/fej pid szabályzása miat! a táp 12..24v és a vezérlő közöti áram majdnem pontosabb mérést lehet számolni de az is pillanatnyi lesz csak!
Az indóló pid csak az asztalná ~980w (230v szilikon betét) ez 100% pwm vezérlés felfütés után 50.. 100w sem amikor a pid szabályoz!

000000000

Volt Mk2 verzio is akkor a nyomtató 250..300W körül mértem hálozati bedugos fogyasztómérőről..