Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Minek ennyire elbonyolítani? Egy sima optokapu nem lenne jó megoldás? Pille könnyű, egyáltalán nem terheli (fékezi) a filamentet és nincs mozgó alkatrésze. Vagy ez a kütyü nem a szál elfogyását, hanem a felhasznált mennyiséget figyeli? [#conf]

wt8g4i4

A súlya nálam nem lényeges. Az extruder rugója sokkal jobban szorítja a filamentet mint ez ,így szerintem az ellenállása minimális lesz.
Ez csak azt a figyeli hogy van e filament vagy nincs.
Egyszerűbb volt megvenni nekem mint optokaput építeni, főleg hogy pár dodo volt bevezető ár miatt és direkt ehez a laphoz készült, így a firmware se lesz gond vele

tibs

Sok-sok éve az érdeklődésemre azt válaszolták hogy nem tudják beszerezni azt motormeghajtót
ami benne van és nem akarják újratervezni.

keri

Nekem van direkt fékezése a spulninak, hogy ne gubancolódjon, illetve a filement törlő is elég szorosra van állítva.
Egy ilyen szenzor nem okoz semmi gondot, hacsak nem gyenge az extruder motor. (nekem előbb elszakítja a szálat mint megakadjon [#vigyor] )

Amúgy szerintem is túlkomplikált, bár ha tényleg mennyiségi visszacsatolást valósít meg, azért az nem olyan rossz.

Én is csak egy sima filament kifutás jelzőt akarok...illetve ha egyszer neki állok akkor szálcserélő lesz ahhoz meg alapból kell az ilyesmi.

8v6sh6t3c

Sziasztok!

Sikerült viszonylag szépre nyomtatni a szódás flakont fejjel lefelé, köszönöm a tippeket.

Másik. Miért lehet az, hogy ha megrajzolok valamit, akkor azt a Cura kb. tized részére kicsinyíti, amikor megnyitom benne az stl-t? Elég zavaró tud lenni, és ha nem figyel oda az ember, akkor simán kinyomtatja kicsiben. Beállítási problémák lehetnek?

Ui: mi a tapasztalatotok a Cura 4.3-as verziójáról?

RJancsi

Még egyszer sem voltam olyan bátor, hogy felügyelet nélkül hagyjam a nyomtatót. De ha egyszer szál-elfogyás figyelőben gondolkodnék, az valószínűleg egy görgős mikrokapcsoló képében jelenne meg. Még annyi elektronika sem kell hozzá mint egy optokapuhoz.

RJancsi

Kb. vagy pontosan tized részére kicsinyíti? Nem lehet, hogy a CAD cm-ben a Cura meg mm-ben értelmezi a méreteket?

8v6sh6t3c

A 30x30x30-as kockát 3x3x3-asnak vette, ahol nem kerek értékek voltak, ott nem tudom pontosan megmondani, de lehet, hogy ott is pont tized része volt. A CAD tuti, hogy mm-be van állítva.

wt8g4i4

Ez így tuti, hogy beállítás kérdése

keri

Az úgy elég unalmas lehet [#vigyor]
Pedig nem most kezdted, vagy rosszul emlékszem?
Kezdőként én is órákon át nézegettem a nyomtatást, nagyon addiktív [#nyes]
De most már csak azt várom meg, hogy az első vonalak jók legyenek, aztán legközelebb akkor nézek rá, amikor várhatóan már kész van. A nyomtatóval tudom hogy nem lesz gond.

Igen, én is mikrokapcsoló, görgővel tervezem megoldani.

keri

AutoCAD-el nekem is volt ilyen, az arányokat, mértékegységeket ellenőrizd végig az STL exportnál.
Vagy lehet a nyomtatód mm/lépésszámát nem állítottad be jól, vagy csak saját terveknél csinálja?

keri

Na hogy legyen haszna is a nyomtatónak.
Ezt most nyomtattam, működő zipzár kocsi.
0.2mm-es fúvóka, 0.1mm réteg, PLA 200°C, 20mm/sec

8v6sh6t3c

Megnéztem, hiába volt maga a program mm-re állítva, exportálásnál cm volt az alapbeállítás. Köszi a tippet!

000000000

S3D model bevitelné rákérdez ha van eltérés unit közöt korekt funkció...

PSoft

No de ha unit "differencia" van, azt rögtön az elején észre lehet venni a modell betöltésénél.