Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Valamit nagyon nem értesz ezekből a mérésekből, hiszen pont az elméletben már állandó sebességű szakaszokon, ahol ugyebár a gyorsulásnak nullának kellene lennie, nos itt borul fel minden, és igen durva pillanatnyi csúcs gyorsulások vannak. És ha ez már a motor tengelyén is kimérhető, a mechanikai hajtás rugalmassági gondok tovább bonyolítják a jelenségeket, de a fő "bűnös" maga a léptetőmotor egyenetlen forgása az állandósult szakaszokban.
No meg olyan apróságot is célszerű kimérni, hogy maga a step jel mennyire korrekt, mert a hobby vezérlők igen durva dolgokat is produkálnak, és ha már az alapjel is rossz, hitvány minőségű, arról a szegény léptecs nem tehet.

keri

Tudod Tibor te soha nem változol.

Először a dinamikai viszonyokról, és hajtáslánc optimalizációról hadováltál okosnak tűnő szaknyelven, ami az örök mantrád, szóval már kívülről fújom, majd ugyan azt elismételted körül írva, amit én is mondtam, miközben még bunkón kioktatsz, hogy nincs igazam [#taps]
Vagy tanuld meg az emberi nyelvet, vagy húzz vissza a népedhez a Szírius csillagrendszerbe, nekem mindegy, de az biztos hogy mész vissza tiltásra ahol eddig is voltál, mert képtelen vagy kulturált szakmai eszmecserére.
És nyugodtan dühöngj, meg panaszkodj, nem fogom látni...ez a legjobb funkciója a fórumnak [#nyes]

000000000

Sajnálom, hogy továbbra se érted az "állandó" és a "változó" szavak jelentését, és hogy ezek a mérések miről szólnak egyáltalán.[#csodalk]
Ezt még tetézed azzal, hogy szakmaiság helyett duzzogsz, hazudozol, minősítgetsz, személyeskedsz. Ilyen az amikor valakinek nincs valódi válasza, érve a tényekkel szemben, és pótcselekszik. Égesd csak magadat tovább, engem nem zavar az ilyen "Robsy fóbiás" stílus, a csendes a Fórum olvasók objektív többsége meg helyén kezeli a szövegedet.

Nem akartam reagálni a méltatlan irományodra, de ezek azért reakcióként csak-csak kikívánkoztak belőlem lezárásképpen. [#integet2]

Jordan Gabor

Sziasztok,

Nagyon sajnálom, ha most ezen összeugrotok, de tudnotok kell, segítettetek sokat, ugyanis amíg nem arról vitáztok, hogy "szellő meglegyinti és csúnya lesz, vagy melegebb az alja az asztal miatt és ez torzít, szóval mivel ezek nem jelennek meg, nekem megvan az irány. Nem törekszem a burkolatra.

Egyébként elővettem egy régi témát, a cégnél sok a leeső ún. G10 anyag, ami egy üvegszálas kompozit anyag, elég jó rezgés elnyelő tulajdonságokkal. A hátrány, hogy kő nehéz, de ez itt nem gond.

Nem lep meg amit írtok rezgésekről, ugye pl. a szerszámgép vázak sem azért öntvények többnyire, mert el kell használni a sok vasat. Úgy tudom annó még a cocializmusba volt kisérletezés betonba öntött zártszelvény vázzal esztergához, de bebukott.

ÜDV JG

2vkx6unz

Szerintem a képen látható hullámosság nem a motorok rezgéséből adódik. Hasonló jellegű hibát tapasztaltam makerbot nyomtatóval. A hullámosság periódusa 2mm pont annyi mint a fogak periódusa. A hibát az okozz, hogy a megvezető görgők sima csapágyak voltak és nem fogazott kerekek ott is ahol a fogazott oldalon támaszkodott a szíj.   Lengésből eredő hiba 1-2 periódus alatt lecsillapodik annyira, hogy nem látod már a felületen mert nem tudod megkülönböztetni a többi hibától. Jellemzően ilyen hiba egy sarok nyomtatása után jelentkezik és nem egy hosszú oldal mentén.

Persze lehet a hiba másból is pl. a mikrolépések pontosságából vagy pontatlanságából is adódhat mert változik a sebessége a nyomtatófejnek és még az extrudált anyag mennyisége is változhat periodikusan hasonló okok miatt annak ellenére, hogy a G-kód szerint egy állandó sebességgel kellene haladnia állandó sebességű anyag  extrudálása mellett. Szóval amit Tibor ír az egy valós probléma, azt nem tudom egy nyomaton mennyire látszik meg az egyéb hibák miatt, ezt egy kellően merev gépen, különböző hajtásokkal lehetne tesztelni.
István gépével készült nyomatokon - amit visszacsatolt léptetők hajtanak - nem láttam ilyen jellegű hibákat. És azon a gépen a mechanika is nagyon rendben van.

Jordan Gabor

Ahha, szóval a TMC meghajtó bedugható egy normál 16 lábú mondjuk DRV8825 modul helyére ezek szerint. Nem tudom mi a modul neve, az ami olyan mint egy széles DIP24 IC tokot levágok DIP16-re és széles marad. Egyébként is ilyennel keresek vezérlőt.
Viszont ez a vezérlő kérdés nekem fontos lenne nagyon, nektek lehet evidens, nekem nem az. Anno az Anet A8 fórumán írkálták mire érdemes cserélni, de nem emlékszem. Olyat szeretnék, aminek jól kidebugolt a firmware-e, (gondolom most is a Marlin megy, azt húztam rá az A8-ra is)fejlesztik is még és sokan használják megelégedve. Nem a legújabbat akarom, de jobbat mint az Anet A8 alap vezérlője.
Közben böngésztem és eléggé a RAMPS 1.6 tűnik a jó választásnak. Mondjuk ebben a csomagban : https://www.ebay.com/itm/CNC-3D-Printer-Kit-RAMPS-1-6-Mega2560-DRV8825-12864-LCD-Controller-For-Arduino/174075957503?hash=item2887bc50ff:g:rrYAAOSw30JdspCp

Display az csak ízlés kérdése, a Marlin-t rá lehet konfigolni, vagy van olyan amivel könnyebb lesz a dolog, mert az a "default" ?

Köszönöm,
JG

Jordan Gabor

Rosszul fogalmaztam. Nem köszörűlt tengelyre gondoltam. Linear guide néven találok mindenfelé, abból is 10-12mm-esre gondoltam. Azt terveztem a Z tengely megvezetéseit direkben sok ponton felcsavarozom a G10 vázra, 4 kocsin utazna az X "gerendája", amin szintén lenne két linear guide amin utazna a fej. Az asztal is két liner guide-on csúszkálna, de az asztal tartója már nem G10 lenne ahogy a fej tartója sem, a tömeg miatt. Minél kisebb tömeget kelljen rángatni.
A köszörült tengellyel az a gondom, csak a végein tudom megfogni így az már önmagában nagyobb rugalmasságot ad, másrészt kell több nyomtatott vagy mart alkatrész azt befogni.

ÜDV JG

000000000

Én már az se értem egészen, miért kell melegíteni az alaplapot és így több száz wattot elpocsékolni a leragasztáshoz, rögzítéshez. Miért nem jó más módszer, pl. egy sima kétoldalas ragsztószalag, vagy egyéb "kencefice", amiket a neten is egyesek használnak. Ezek ráadásul sokkal erősebben is tapadhatnak nulla hőfejlesztés mellett.

Nevetséges ez a melegítéses rögzítés abból a szempontból is, hogy egy Hobby forgácsológép főorsó motorja is általában kevesebbet fogyaszt, ahol azért mégis csak röpködnek a fém forgácsok, itt meg csak egy majdnem nulla szilárdságú olvadt vékony műanyag szálról van csak szó, és közben nyomjuk a 100 W-okat a semmibe.

Na mindegy, bánom is én, ki mit csinál, utánoz.:)

Jordan Gabor

Bocs a sok kérdésért, de lenne mégegy.
Jól gondolom ugye, hogy az X-Y kell, hogy szíjas legyen, hacsak nem akarok vagy lassú gépet, vagy nagyon drága szervóhajtást?
Sima 8mm/fordulat orsó léptetőmotorral meghajtva nem játszik gondolom. Jól gondolom?

Köszönöm,
JG

xt79ipd3

Üdv!
Tegnap mértem meg az Ender 3 léptetőmotorok hőmérsékletét. A Z motor túl meleg szerintem: 50-51 fokos kívül. Ez még jó, vagy visszább kellene venni az áramát?

000000000

2 tipusu tmc van uart vagy spi...
Valahogy igy...

keri

Tibor már a fórum indulása óta mindenkivel összeugrik, párszor ki is lett innen dobva, de mindig visszamászik.
Csak naív voltam, mert az első hozzászólása normális volt és azt hittem lehet vele érdemben beszélni, de megint tévedtem.
Bunkó maradt.

keri

Polimer beton vázat viszont csinálnak.
Jók a tulajdonságai állítólag. Volt fórum tag is aki gyártott ilyet, de nem követtem.

keri

Valóban.
Ahogy írtam, a képen látható csillapodó hullámosság a hirtelen irányváltás okozta rezonancia.
Az állandó hullámosság, meg vagy amit te írsz az is lehet, de inkább a motor járásából eredő rezonancia ami nálam látható.

Persze elhanyagolható mértékű gondot nekem nem is okoz, de látható.
Ezt egy jó vezérlővel ki lehet küszöbölni.

keri

A Ramps jó, de macerás az a sok modul.
Pont előtted 2 hozzászólással volt linkelve, azért mondtam hogy olvass vissza ;)
De akkor
https://www.ebay.com/itm/3D-Printer-Control-Board-MKS-Gen-L-V1-0-Integrated-Ramps-1-4-Motherboard-FJP-ZPH/293233292942?hash=item444610f68e:g:S-gAAOSwBA1dAfcZ

Ez ugyan az mint a Ramps, csak értelmesebb kialakításban, megy rajta a Marlin, én is azt szeretem.
Ezt 24V-al is lehet hajtani alapból, és a csatlakozói is jobban bírják az áramot, mert nem dugaszolható hanem sima csavaros.

TMC vezérlőt még nem próbáltam, de elvileg beledugható, a Marlin támogatja.
Ha a csendesség és a sima járás elsődleges akkor azzal jársz a legjobban, csak ugye drágábbak is.