Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Megmértem neked.

Bekapcsolt állapot. 9W
Fejfűtés be         49W
Asztal+fej fűtés    287W
Motorok           10-15W
Nyomtatáskor  max kb 40W, ha megy az asztalfűtés + 250W

Nyomtatáskor már a fej és az asztalfűtés is csak szabályzottan megy, az átlag fogyasztás 100-120W körül lehet talán.
A legközelebbi nyomtatáskor megmérem az átlag fogyasztását PLA-nál.

B.Zoltán

Ha nagyon huzatos helyen, vagy ABS akarsz nyomtatni, nekem bevált, ha egy nagy műanyag zsákot ráhúzok a nyomtatóra.
Az asztal melege nem távozik olyan gyorsan el, az ABS+ egész jól nyomtatható, pláne, ha sarkain vannak rajzolva kb 15mm-es korongok.

Jordan Gabor

Nem huzatos a hely es ABS-t sem tervezek nyomtatni.
Ezek szerint en nem latnam hasznat a burkolatnak.
Nyomtatasi minoseget mondjuk szeretnem a leheto legjobbat kihozni, de ha elhanyagolhato a kulonbseg, akkor nem foglalkozok ezzel.

Milyen vezerlest erdemes venni manapsag? Az jo lenne, ha halkabb lenne mint az anet A8. Az Y most nagyon hangos. Az ikerszomszed napokig azt hitte galamobok telepedtek be valahova. Ment ejjel is a nyomtatas sokszor. Feltettem szivacslapra, sokat csendesedett, de ezen ha jol tudom a meghajtok is sokat szamitanak. Szoval milyen vezerlot erdemes rendelni mostansag? Lagjobb, ha a meghajtok kulon modulok, de nem ragaszkodom ehhez.

Koszonom,
JG

Jordan Gabor

Hello,
En csak sokkal dragabban lattam. Kuldesz egy linket kerlek?
Koszonom,
JG

keri

Pár hozzászólással korábban volt szó a TMC motor meghajtóról, az csendesebb, az alaplap mindegy, amelyik jobban tetszik mert mindegyik ugyan az csak a kinézete más, de az is volt említve.

http://powerbelt.hu
Persze itt is tudsz választani drágát, de teljesen felesleges ide az a minőség.
10-12mm-es köszörült tengely, alap LMxxUU golyós persellyel kiváló.

B.Zoltán

Sajnos a meghajtók terén nincs tapasztalatom.

Nekem az Ender kemény szivacs szerűségen van, így nem találom hangosnak, igaz én kertes házban lakom.
A 80-as években  panelba laktam, ott a kis Universal esztergám négy kis félig leengedett labdán volt, így még a szomszéd szobába sem hallatszott át.

Viszont én minden konnektort kitömtem, hogy ne halljam a szomszéd öregasszony horkolását se, mert ugye a panelokban átmenő dobozok voltak, vannak, akár még áramot is lehetett volna lopni a szomszédtól.

Az Enderbe és az Ultimakerben is A... vezérlők vannak, és mégis az Ender nyomtat látványosan szebben, alig látok valami kis enyhe hullámosságot helyenként.
Szerény véleményem nekem az, hogy fontosabb a jó mechanika és a jó beállítás, mondom ez úgy, hogy még nem szántam rá magamat egy 256 mikrolépéses vezérlőre.

000000000

Az az alap lépés osztás 16 és azt még interpolártja 256 osztásba a tmc...

B.Zoltán

OK! Ennyire azért ismerem, de azért kösz.

8v6sh6t3c

Köszönöm szépen!

000000000

A 3D nyomtatások kisebb-nagyobb hullámossága az egész hajtáslánc eredője, következménye.

Sajnos a léptetőmotoros fogazott szíjas hajtású 3D nyomtatók pont abban a fordulatszám tartományban működnek, ahol igencsak elkeserítőek a valós pozíció, sebesség, és gyorsulás adataik.
A "csodás" monitor ablakokban, kijelzőkben olvasható paraméterek állandósága NEM IGAZ, nem kell nekik hinni. Ezekrők többször írtam már a léptetőmotor topikban a 6255 bejegyzés környékén a Robsy motor dinamikai méréseim ismertetése, tanulságai kapcsán. Ezeken érdemes elgondolkozni, és a lehető legjobbat kihozni a hajtáslánc elemeinek optimálizáláa kapcsán.

keri

3D nyomtatóknak nem a gyorsulás vagy sebesség a problémájuk a pocsék hajtáslánc illesztés ellenére, hanem a rezonanciák, ami a rugalmas szíjhajtásból, és a pocsék vázból ered.
Ezért a túl nagy gyorsulások után látható ez a lecsengő rezonancia, illetve a motor járásából eredő rezonancia is meglátszik a felület minőségén, de az sokkal kisebb hiba mint amit a képen látsz, amit az egységugrás szerű indulás kisebb sebességre csökkentésével és a gyorsulás megfelelőre állításával gyakorlatilag teljesen ki lehet küszöbölni észrevehető időveszteség nélkül is.

PSoft

Egy ide, ehhez a témához is szorosan kapcsolódó összehasonlítás, vagy..."tanulmány".
Mennyire is pontos a mikrolépés...

000000000

Nem szégyen másnak sem....[#rolleyes]

8v6sh6t3c

Igen, igazad van, sajnos elsiklottam felette. :( Köszönöm mindenkinek a segítséget!

000000000

Szivesen..[#kacsint]