Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Ne viccelj már velem István.
Elemezd ki a léptető motor villamos alapmodell alapegyenleteit. Nem hagyhatod ki a két fő esetet, miszerint van hasznos leadott P, vagy nincs álló motornál. Hiszen ha nincs hasznos P, nincs elektromotoros feszültség se.

svejk

Mindig vannak különleges esetek.

Én is fűtetlen asztallal kaptam a gépet.
Úgy is használtam (nitrolakkal), míg nem akadt egy nagyobb méretű (100-80 mm) munkadarab.
Itt már előjött a felpördülés, amit az asztal alá hevenyészetten felszerelt ellenállás fűtés megoldott.

Egy másik kolléga az ezüst színű PET-G-re panaszkodott, ott már az eleve 50 fokos asztalt 70 fokra fel kellett vinni, hogy ne pöndörödjön fel menet közben.

svejk

A málnás felé nem megyek! :)

Konyhanyelven:

Én csak azt tapasztaltam és mondom, hogy a léptetőmotor motor terhelése alig van hatással a tápegységből felvett áramra.

Szemben a motor -akár terhelés nélküli- fordulatszámával mely közel lineárisan arányos az tápból felvett árammal.
(természetesen az áram nem az origóból indul mint a fordulatszám)

wt8g4i4

Sziasztok, kellene egy kis segítség. Ha jól emlékszem nemrégiben valaki posztolt ide egy linket amin a 3D nyomtatás fajtái voltak részletesebben leírva. Kerestem de nem találom. Tud benne valaki segíteni hogy újra belinkeli ?

Köszönöm.

RJancsi

Sziasztok! Elég sokan használunk PLA filamentet. Itt található egy olvasmányos ugyanakkor tudományos tanulmány róla. Csak az első 10 oldal szól a PLA-ról, de javaslom a továbbiak elolvasását is.

000000000

"Én csak azt tapasztaltam és mondom, hogy a léptetőmotor motor terhelése alig van hatással a tápegységből felvett áramra."

Sajnosz ezt rosszul tudod, gondolod.
Ugyanis minden hajtástechnikai villamos motor úgy működik üzemi tartományában, hogy "megérzi" a mechanikai terhelést, és ez a tápegység oldalon is jelentkezik elektromos terhelésként az adott motor típus működési egyenleteinek megfelelően. Ez alól a léptető motor se lehet kivétel, hiszen az energia megmaradás törvénye rá is érvényes.

svejk

Akkor értelmezd az általad beidézett mondatot, de ne válaszolj...
Mert itt a málnás széle, tovább nem megyek, szia! :)

Jordan Gabor

Koszonom a valaszokat.
Sejtettem, hogy XY iranyban nem jo. Egyebkent elso cnc gepem egy stepcraft 300-as, amivel nyomtattam is anno, de iszonyat lassan.
Alakul a dolog, ilyeneket akarok, Z-nek 400, XY-ra pedig 300mm-eseket. Nem olcso, de remelem megeri. Az biztos, hogy egy Ender3 arat rakoltom most par alap alkatreszre, remelem be is hozza minosegben.
Koszonom,
UDV JG

keri

Nem az  hogy nem jó, csak nagyon megdrágítja ha rendesen akarod megcsinálni.

Másik, hogy ha nem létszükséglet a 300*300-as XY-t sem erőltetném, csak azért hogy legyen.
200*200-as az elterjedt, a tervek többsége is erre készül, A nagyobb ekkora munkatér telibe nyomtatása anyagköltség és időben is drasztikusan sok, szóval nem elterjedt a hobbi körökben az ilyen nagy méretű nyomtatások.

Persze ha konkrét célfeladat van amihez ekkora terület kell, az érthető, akkor nem szóltam, csak tipikus kezdő hiba szokott lenni, hogy a "nagyobb biztos jobb is" [#vigyor]

Pl. egyik kollégám modellvasutat akar nyomtatni. Azért akart 300-as méretet, mert hosszabb a mozdony 20centinél. Lebeszéltem róla, mert átlósan kényelmesen elfér az amit akar, felesleges ezért a nagyobb asztal és a vele járó problémák.

Jordan Gabor

Normál 200x200as asztalt akarok. Többek között azért, mert inkább rámegyek arra, hogy közelebb legyen a síkhoz, mint, hogy nagy legyen. Nem lenne haszontalan, kellett volna már nagyobb, de a mostani A8 asztalnak is a 2/3-át tudom használni, mert enyhén szólva messze van a síktól. Ráteszek egy egyenes valamit és látszik szépen :-(

Mellesleg asztallal kapcsolatban is lenne javaslatotok? Sokat szenvedek a nyomat leszedésével is (el is vágtam a kezem egyszer nem kicsit), amit láttam videókon mostanában, hogy van egy cserélhető lap ami lejön, az nagyon tetszik.

A 300-as csak hirtelen becslés volt, de Y irányban biztosan kell több mint 200. A kocsikat majdnem a sarkokhoz szeretném ahol a magasság állítás van. X irányban tényleg lehet rövidebb, csak a fej tartó szélességével kell több a 200nál.

Köszönöm,
JG

keri

Ja az korrekt így.
Az nem hátrány ha kicsit nagyobb utat tud bejárni mint az asztal mérete.

Én sima közönséges 3mm-es üveglapra nyomtatok. PLA, PETG kivállóan tapad rá.
ABS-re van egy külön hajlakkos üveglapom (macerás letakarítani a hajlakkot szóval nem teszem) és arra szintén jól tapad már.
Melegítésre kicsit görbül, meg a csipeszeknél hajlik, de elhanyagolható a síkbeli hiba.
0.1mm-es kezdőréteggel indítok ez a teljes felületen tűrésen belül szokott lenni, azaz legfeljebb néhány század az eltérés lehet.

A leszedés. Ha kihűlt az asztal akkor általában magától is lejön, de ha nem, akkor arra van izopropil alkohol és desztvíz 1:1-es keveréke egy ablakmosó spricniben. Azt ráfújom és pattan le azonnal, akár a meleg asztalról is.

Erőszakos eltávolításról leszoktam mert képes feltépni az üveg felületét, ha rendesen le van tapadva.

Aztán jók ezek a mágneses műanyag lapok is, vagy most újabban a bevonatos üveglap dívik, de az IKEA-ban olcsó a tükörlap.

Jordan Gabor

Köszönöm,
Egy ilyen csomag tükör lapot veszek és levágom méretre, kipróbálom, de nekem utóbb egy direkt nyomtatásra szánt felragasztott érdes műanyag lap nagyon bevált. Azóta nem jönnek fel a sarkok nagyobb tárgynál sem.

Más kérdésem is lenne még viszont. Beleakadtam a 32bites vezérlés kérdésbe és elbizonytalanodtam :-)

Az az igazság, én sok éve foglalkozom hobby szinten 16F, 18F Microchip controllerekkel és újabban ARM-okkal, de ATMega-val soha. A fejlesztőkörnyezet is csak azért van fent, hogy Merlin-t tudjak konfigolni és fordítani.

Ti használtok 32bites kontrollert? Ha igen, milyet és mi fut rajta?

Ugyanakkor az is eszembe jutott, én a mozgás vezérlésbe soha nem fogok belenyúlni és jó is ha független procin fut, az octoprint meg megoldja amit én azon felül akarok és még python kód is simán megy a hozzá csatolt RPI-n.

A lényeges kérdésem az lenne: ha csak az alap nyomtatási funkciót nézem (monitoring stb. mással megoldva), van előnye egy Cortex M3/M4 alapú vezérlésnek vagy felesleges?

Köszönöm,
JG

xmkwac9

Én próbáltam 32 bites vezérlőket, de még mindig 8 bitesekkel dolgozom, bővebben itt leírtam, hogy miért:
[#t9p23354#]

Jordan Gabor

Köszönöm,

ÜDV JG

000000000

dc42 RepRapFirmware sams4 alapot használok és nekem bevált nagyon kényelmes...[#taps]