Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Én össze szoktam fonni konkrétan a vezetékeket [#nyes]
Illetve UTP-t használok, ami eleve sodort érpár, ha messzebbre kell vinni.
A nagyobb áramú motoroknál meg árnyékolt vezérlőkábelt használok.

Bár nekem nem zavar semmit, de régebbi vezérlőknél volt probléma hogy a motor vezetéke zavarta a digitális elektronikát, és ezekkel a trükkökkel teljesen meg tudtam szüntetni az ilyen jellegű gondokat. Azóta jobbak az elektronikák de a szokásom megmaradt. Ártani nem árt. [#vigyor]

Különben a kábelsodrás mellett, ferrit gyűrűt is tehetsz a kábelre, meg tehetsz pár nanofarádos kondenzátort is a vezérlő kimenetére, hogy a kapcsolóüzemű áramszabályzás tranzienseit elnyomjad.

000000000

cat6..7 utp villany szerelvényes boltokban is kapható már vagy számtech...
Utp help

Jordan Gabor

A padlásra az antenna hangoló kapac léptető motor meghajtása fali UTP kábelen megy, de szerintem a nyomtatóba ez felesleges. Az érpár hullámimpedanciája ide nem érdekes. Jó minőségű patch, sodrott belső érrel rendelkező kábelt sem annyira egyszerű beszerezni, szerintem jobb összesodorni a meglévő motor kábeleket, különösen ha azok idevaló kábelek, jó hajlékonyak és sok szálas belső érrel rendelkeznek.  
Viszont szerintem nem mind összefonva, csak összesodorni meghajtott tekercsenként.
ÜDV JG

xt79ipd3

Üdv!

Alsó-felső réteg nyomtatásakor a nozzle kihagy bizonyos részeket, amik "árnyékban vannak". Konkáv alakzatoknál például. Ezekhez utólag visszamegy és befejezi a réteget. Van a Curában olyan beállítás, hogy sorban nyomtassa ezeket a részeket és ne utólag menjen vissza befejezni őket? Csúnya, hogy különböző fényességűek lesznek ezek a részek, amiket percek múlva nyomtat. Köszönöm.

vjanos

El is tűnt hamar...
Most 70-ért van egy másik.

vjanos

Tudod, a van-tól nem kell félni :D

7a6h6vp4

Üdvözlet,
SLA nyomtatással kapcsolatban lenne néhány alapvető kérdésem.
(FDM-t elég sokat használtam)
Tud valaki segíteni ebben a témában?

- elhelyezés
- alátámasztás
- pontosság (mennyivel kell alá vagy felé méretezni az alkatrészt...

Üdvözlettel
   HG

keri

-középre. Olyan szögben, hogy lehetőleg ne nagyon legyen 45 fokos kihajlásnál nagyobb, mert a leválasztásnál hajlik. Ha van akkor oda kell alátámasztás bőséggel.
-ChiTuBox -ot használom most, elég jól megoldja automatikusan az alátámasztásokat, vagy a MeshMixer sem rossz, csak komplikáltabb.
-gépedtől függ, és az expozíciós idővel is növekszik a túlzott vastagodás. Precizitásban nem jobb mint az FDM, de jobb részletességet tud ha jól belövöd a dolgokat.
Hogy ezt hogy kell ne kérdezd, én sem tudom [#vigyor]

morvfer7

Napok óta csak ezt a témát tanulmányozom.
Holnap veszek is egy Raspberry PI 3 Model B.

Lassan el lehet kezdeni a nyomtatást is.

7a6h6vp4

Köszi,
a  legtöbb helyen nem ajánlják a párhuzamos élet vagy síkot az alap felülettel, de ha szögbe elemelem akkor nem tapad meg a bázis felületen, természetesen alátámasztással, a hozzá tartozó indító lappal.
A megvilágítással még nem állítottam,  8s világítás / 2 sec kikapcsolás kb. a lyukak és külső méret  0.2 ... 0.3mm szűkültek-híztak.

Még egy kérdés sajnos apró dolgokat kéne nyomtatni, amit az FDM nyomtató már nem képes kihagyni, átm 1mm vagy ez alatti lyukak, illetve kis méretű műanyag beugró rögzítők. Olyan gyantát keresnék, ami nem csontkeménységű  75D vagy efeletti, hanem kibír kb. 10..25% rugózást és nem törik el. Kikeményedés előtt a standard gyanta is bírja, majd átkeményedik akár normál fénynél is, és a legkisebb elmozdításra törik  

üdv

000000000

cat6 pvc árnyékolt van a nyomtatóban ha majd cserélni kell gumis lesz az jobb részben...
Azért irtam cat6..7 mert jobban megvan oldva az árnyékolási kombináció akkár érpárban is sodrot 4x2 ami pont jó mert nema17 kivezető keresztmetszetével megegyezik.....
Van gumi köpenyesben is de utpt kell az elemi szálas ftp az tömör (falba való)...
Csinálj egy probát majd kösd a vezérlőre egy motort  azal a vezetékkel amivel majd épiteni akarsz pl 1m nyit nyugalmi áram alatt markold meg a vezetéket és hallgasd a motor pwm frekijét ha változik (sistergés szerűen )  etöl akor zavart vitél be az a kábelben keresztül (tested kapacitása) és az ilyen kábel típus nem jó a célnak ... [#rolleyes]
De ebben is van cca verzió (Cat) figyelni kell rá...[#eplus2]

keri

Még jó mert a párhuzamos sík, az 90 fokosnak számít [#vigyor]
Lehet bátran használni az alátámasztást, valahogy így:

keri

Gyantákkal nincs tapasztalatom, én a gyárival játszok még mindig.
Talán innen az industrial változat jó lehet.
http://funtodo.net/our-3d-resin-blends.html
Mást még nem nézegettem, ezeknek elég jó ára volt azért raktam el a címet.

7a6h6vp4

Anycube-hez adott gyantával próbálkozom. 33% megtapadási átlaggal :-(
A linken szereplő tételek mind nagy keménységűek, a leírás szerint adatlapot nem találtam. Br ~30e/l áron már lehet kapni mindenféle tulajdonságú anyagot, de ahhoz egy kicsit drága, hogy nem jó és a polcon álljon.

Az alátámasztással nem spóroltam eddig se, de ha már az első levilágítás nem tapad meg akkor hiába az alátámasztás.

000000000

Egyébként az elöirt tárolási modba mennyi a gyanta tipust szavatosága [#conf]?