Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

7a6h6vp4

Általában 1 évet írnak (vagyis jog szerint ez után már nincs miért izgulni a gyártónak), ez leginkább ipari alkalmazásokra vonatkozik, ahol a műszaki paraméterek ezen időn belül egyeznek az adatlappal.

Gyakorlatilag a legtöbb 2 komponensen műgyanta tárolási ideje, szinte korlátlan,mert míg nem találkozik a térhálósító összetevővel addig nem indul meg semmilyen reakció.

Ezeknél a térhálósodás UV-re indul a normál fénynél is kezdődhet (az daylight jelölésűek, normál fénynél is kikeményednek ) Garantált tulajdonságok fénytől elzárva 1 év, de valószínűleg ennél sokkal tovább tart használhatóságuk.

Azt persze nem tudható, hogy a különböző adalékok amivel a gyanta tulajdonságát módosítják, milyen hatással van a felhasználási időre.

kijy8hc3f

7 vagy 8 éve vettem, egy pecsét készitó gépet, ami szintén UV fénnyel szilárditotta meg a felhasznált anyagot, de már évek óta nem használtam. valamelyik nap akadt kezembe egy  ugyanilyen idős maradék fotópolimer ( fekete müanyag dobozban,  Folyékony fotópolimer JR 50, a Trodimp kft terméke) probaképpen csináltam egy bélyegzőt  kifogástalan minőségben készült el a nyomat.
Nekem még nincs de lehet beszerzek egy  ezen az elven müködő nyomtatót, esetéleg kiprobálom, hogy ez a tupusú vagy hasonló  anyag müködik e benne.
Utánna olvasva ezt az anyagot már nem találtam, de hasonlót ugy 12000 ft körül lehet beszerezni 11 litert, de nem tudom erre a célra alkalmas e, csak megemlitettem.

Jenő

Kidwick

Üdv!
3d nyomtatóhoz van olyan anyag amiből olaj és nyomásálló tömítést lehetne nyomtatni?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
Személyes átvétel Óbudán, Százhalombattán ill postázásuk előreutalás után megoldható. Vételi szándékot kérem privát üzenetben is jelezni!

000000000

Értem!
Ez milyen oldószeres (gyulékony éghető köolaj származékú oldoszer) vagy vizes bázisu  az uv gyanta szerinted ?

000000000

Van rugalmas anyag TPU néven fut de a rétegek kötési része gyenge láncszem amire keresed szerintem az olaj elöbb utobb feloldaná ezt a rész (difundálna)....[#rolleyes]

keri

Milyen felületre nyomtatsz?
Nekem sima alumínium lap, már meg is csiszoltam mert sérült, probléma mentes a tapadás.
Az első 2 rétegnek 50másodperc a beégetés ideje nálam, a többi 8-10másodperc. 50mikronos rétegnél, és fekete vagy fehér gyantánál.

keri

Ez nem oldószeres. Azok zsugorodnak.
Alkohol oldja, amíg nem keményedett ki, de csak takarításra használjuk, nem hígításra.

000000000

értem!
uv után kötéskor menyire ragad a felülethez pl anyira mind egy akril festék?[#wilting]
Nyák gyártáson gondolkodok ezel kapcsolatban...[#rolleyes]

keri

Levilágítás után olyan mint az ebonit (keménygumi)
Sérülékeny a felülete de magában nem ragad, csak még nem bevilágított gyanta ami rátapad a felültre, az ragacsos.
Hígabb méz állagú és ragadósságú, és ugyan úgy levakarhatatlan mint a méz [#vigyor]

Szóval amikor kiveszem a gépből csöpög róla a gyanta, bedobom alkoholba (96% etanol, vagy isopropil alkoholba)
Ez lemossa róla a maradékot.
Utána leszedem róla az alátámasztásokat, meg szikével elsimítom, meg is lehet csiszolni az alátámasztás helyét. Megint lemosom, és vagy így használom, vagy ha jól kell kinézni, akkor mókusecsettel pár csepp gyantát szétkenek a felületén. Beteszem az UV kamrába, aztán megvárom hogy a felesleges gyanta lecsepegjen, meg szétterüljön a felületén. Ez feltölti a rétegeket, meg a hibákat, szép fényes lesz, akkor rákapcsolom az UV-t pár órára és megkeményedik.

000000000

Köszi a leirást![#vigyor]

keri

Itt van erre egy példa.
Épp ma csináltam, mert felbuzdultam én is a kérdésre miatt [#vigyor]

50mikron a rétegvastagság, de ebből semmi nem látszik a lakkozásnak köszönhetően, de előtte is csak mikroszkóppal lehetett a rétegeket felfedezni, így ránézésre nem nagyon látszik.

Mellette a cipzár kocsi 150mikronos rétegvastagságú FDM-el, illetve 0.2mm-es nozzle-val, ami még mindig nagyon részletes és szép nyomtatásnak számít.
Amúgy nem ilyen ronda, csak direkt úgy világítottam meg hogy kiemeljem a felület hibáját, ami ugye az SLA munkadarabon nincs.

PSoft

[#eljen]

Majdnem olyan szép, mint az enyém![#vigyor]

PSoft

A kínai ezüst PLA.
Nagy átlagban kicsit alatta mérek a névlegesnek, de amúgy...ok!

B.Zoltán

Gratulálok!
A méretnél én is tapasztaltam, hogy alatta van, szerencsére mintha nem ingadozna a méret nagyon.
A nyomtatóba lehet neki adni 2% flow pluszt, ha szükséges.

keri

Valakinek van karbonszálas filamenttel?
Ezt néztem ki, de el tudom képzelni a kínaiakról hogy használhatatlan.