Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Milyen igaz, az a kazetta test volt valami gagyi anyag.

B.Zoltán

Annyira benne voltunk a menet nyomtatásba a múltkor, hogy csináltam az Universal orosz esztergához egy keresztszán anyát.

Az eredetit, ha beállítom, hogy ne legyen holtjátéka, két nap múlva már ugyan annyi szinte.
Most majdnem kottymentes, de hogy meddig, bár lehet utána állítani.
Furcsa, hogy a negyed fordulat helyett csak pár század a lötyögés.

Most PLA-ból van, de miből lenne jobb?
Bár, ha félévente lecserélem, még az is megéri.

Ezt az anyát a nyák maró miatt is próbáltam, ott nem mindegy, ha több tizedet lötyög majd.

000000000

Még gondolkodom a hordozó anyagon mit érdemes meg venni pla +szén lemondtam szálkezelés labilos a gépemhez (rideg törik kiss ivben de van petg is szénszálas az nem törik a szálanyag könyedén igy videokrol látván...
A menet közé tegyél be ceruza grafitot (por) talán fagyuval is lehet...köolaj származékot érdemes kerülni elbontó hatás!

PSoft

Mennyi idő után érvényesül a kőolaj származékok elbontó hatása PLA-nál?

Devecz Miklós

Itt egy táblázat, különböző műanyagokra:

Vegyszer állóság

B.Zoltán

Most már mindegy, mert én műszerolajjal beolajoztam, és olyan finoman megy.

Devecz Miklós

PSoft

Köszönöm, mindkettőt!

keri

Tapasztalatom szerint a PLA a legjobb. Grafitos zsírral, már évek óta megy a nyomtatóm Z tengelye.
A magas fordulatot nem bírja, mert felmelegszik és megolvad, de a Z tengelyen ez a veszély nem fenyegetett még.
ABS gyorsan elkopott.
PETG-t nem próbáltam még.
Van POM filamentem, az lenne a legjobb, de az iszonyat zsugorodik nyomtatás után, és nem is tapad semmihez.
Úgy tudtam nyomtatni, hogy az alapréteget PLA-val nyomtattam és arra már tapadt a POM...na ekkor szépen feltépte az üveget nyomtatás közben [#vigyor]
Amikor kockát nyomtattam vele, a végére gömb lett [#vigyor]

Arra gondoltam még hogy az anya testét bármiből nyomtatnám és duál extruderrel csak a kopó réteget nyomtatnám POM-al.

PSoft

Akkor bizony, a Te keresztszán anyád sem az örökkévalóságnak készült.[#rinya]
Mint ahogy az én "szentképeim" sem.[#vigyor2]

B.Zoltán

Beolajoztad Te is, különben nagyon jók.
Mitől ilyen bronz hatásúak?

Én jobban aggódom a  nyakrész tartóssága miatt az anyánál, mert az kapja a legnagyobb terhelést.

B.Zoltán

Itt a PLA-t jobbnak gondolom, a Petg puhább, lehet hogy korábban elkopna.

PSoft

Először, bronzkefe porát kevertem az olajba.(lánckenő olaj sray)
Később grafitot, attól a selymes grafitszürke fénye az amúgy fekete PLA-nak.
Még később, találtam az arzenálomban egy rezes kenőanyag spray-t, amit eddig sose használtam semmire.
No, attól kapja a bronzos "beütést" a felület.

szf

PSoft féle filamentből nyomtattam egy fedelet. Sajnos idő előtt elfogyott. Nem akart letapadni az első réteg, 80 fokra melegített asztalra sikerül végül.
Tettem fel képet az alátámasztásról is.

000000000

Nyomtas valamit és ted olajba (köolaj származék) rétegek ugyis jelzik majd tartoságot!
Lentebb irtam a gyantát min a szivacs ugy elszivta a pla ...[#fejvakaras]