Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Ezt ajánlották abs helyet (kevesebb vetemedik) petg de hasonló tulajds...

B.Zoltán

ABS-el én egész jól tudok nyomtatni.

Ez a Spectrum PLA a világ legsz.rabb anyaga, valószínűleg kifogom dobni mégis csak.
Vagy a Ferinek küldök én is belőle.

PSoft

Mikor indult nálam ez a nyomtató "őrület"...
ABS-el kezdtem, épp az volt kéznél...de nem is baj.[#smile]
Sok bajom, nem volt vele.

Ezt a Spectrum-os PLA-t "ajándékba" kaptam, majd egész guriga volt.[#kacsint]
Én is félretettem, nem sok van már a dobon, -odaadom Ferinek ma, ha jön [#vigyor]- használgattam azért erre-arra.

Legutóbb Herz-es fekete PLA-t vettem, 3kg-os dobon.
Így viszont macerás/kezelhetetlen, át kell tekernem kis dobokra.

000000000

Hütés nékül sem tapad pla (réteg)?

PSoft

Ezt írta Zoli lentebb:

IdézHűtés nélkül, 120% flow 0,25 réteg vastagságnál, már sima a nyomtatás felülete, és használhatóan összetapadtak a rétegek.

B.Zoltán

Lehet, hogy megtaláltam a hiba okát.

Az a nyomorék egyenetlenség, ami a szálban van, az okozta a egész baromságot úgy néz ki.
Csináltam, vagy 15 próbát, volt amikor jó lett, no megvan a megoldás, aztán később  mégis rossz lett az a beállítás is.
Amikor, már 170% kal több anyagnál is hiányos lett, gyanús lett az extruder.
Nekem meg van csinálva, hogy a TPU-t is vigye, ezért kb. 1cm szakasz van csak szabadon, és itt képes befeszülni azoktól a hirtelen törésektől, meg pattanás szerű dudoroktól, ami van a szálon.

Érdekes soha nem volt gondom a továbbítással, csak ennél az anyagnál.
De most se hallottam kattogni, hogy nem viszi, de ezek szerint meg-meg csúszott.
Ha az ember végig húzza a kezét a szálon, olyan mint az ökörhugyozás, hogy lehet ilyet gyártani?
Mindenesetre jól megszívatott.

Az ender nyomtató viszi rendesen, de most csinálok igazi nyomtatást, és kiderül minden, hogy jó volt a diagnózis vagy ez is téves.

B.Zoltán

Mint írtam, de lehet, hogy csak a szálnak volt köszönhető éppen, mert később már ez a beállítás se volt nyerő.

Azon gondolkodtam éjjel 2 órakor, hogy csak nem lehet PLA-t olyan rosszat gyártani, hogy ne lehessen vele nyomtani, mikor 50% gipszet belekeverve is nyomtatnak vele.

keri

Mondjuk ha buborékos az anyag mint ahogy írod, az lazán okozhatja. Elég silány minőség lehet.
Viszont van herz-es ABS-em, azt szívesen odaadnám neked, mert én meg azzal szívtam...mostanában inkább nem használom.[#vigyor]

000000000

Ha van eletromos sütöd még meg probálhatod vele csak javitani fog a minöségen én ugy vetem észre 70..80c 2..3 ora is elég de
a felsö meneteket szorosra kel feltekerni  mert elvetemedik (hullámos lesz) száll..

B.Zoltán

Néztem most is, nem vészesek azok a kis lukacskák, a szál  mérete inkább 2 századdal nagyobb az kompenzálja biztos.

Most úgy néz ki, hogy tényleg a továbbítás volt a probléma.
De ami katasztrofális, hogy nincs csak néha-néha 10cm egyenes szakasz benne, a többsége 2-5 cm-ként törésekkel tarkított.
Ezek nem nagyok, de gondolom a teflon csőbe is szorult miatta, azért gondoltam, hogy nem olvad meg rendesen, mert a többihez képest nehezebb volt nyomni.

Ami még új nekem, hogy a 20x20-as kocka, amit nyomtattam, az alja teteje pontos, de a 25%-os kitöltésnél 0,2mm zsugorodást mutat, amit szemmel is kiszúrtam, mert láthatóan hordó az oldalai.
Ilyen mértékű zsugorodásra nem emlékszem, múltkori kockákat méregetve is esetleg 5 század.

Viszont tökéletesen tapadnak a rétegek, szép a felület is, tehát lehet úgy nyomtatni, mint a többiekkel, de még lehet meglepetés.[#wilting]

B.Zoltán

Ha ez még tovább hullámosítanám, akkor tényleg mehetne a kukába.
De tényleg a múltkor nagyon tört az egyik PLA, beraktam 65 fokos vízbe egy percre és igaz a felső menetek elgörbültek, de nem törik, és nem volt gond a nyomtatáskor sem, mint ezzel a Spectrummal most.

000000000

Pla viz a nagy ellensége atol kell pont ovni....[#taps]

8v6sh6t3c

Sziasztok!

Régóta tervezem, hogy belevágok a 3D nyomtatásba. Sok fórumot olvasgattam, köztük ezt is.
A következő kérdések merültek fel bennem:
- ha magam építeném meg, azt körülbelül mekkora költségből tudnám megoldani,
- kész gépről (amit nézegetek az egy CREALITY Ender vagy ennek a változatai), kezdő szinten, milyen véleményetek van?

PSoft

Mindenből lehet rosszt gyártani!
Én, biztos nem veszek még egy gurigával belőle, akárhogy is dicsérnék mások.(habár, ezt se úgy vettem):)

Most tekertem át a 3kg-os Herz-et, kilós dobokra.
Az üreset esztergatokmányba fogva, kézzel vezettem végig a szálat.
Sehol nem éreztem a 3 kilós dobon se hullámosságot, se "dudorokat".
Szép, íves, egyenletes a szál mindenhol.

A Spectrumot azért...nagy részbe elhasználtam.[#smile]
Jópár NEMA23-as adaptert kinyomtattam belőle a SmartStepperekhez.
Igazán, nekem a tapadással nem volt gondom, csak az esztétikával.
Hogy nem lettek olyan szépek...nem hiszem, hogy nagy probléma lenne.
Ennyi maradt a dobon, ez már a Ferié lesz![#vigyor2]

B.Zoltán

Arra célra teljesen megfelel, és én sem veszek valószínűleg belőle.
De most már biztos, hogy nem bírta vinni az ultimaker extrude rendesen.
Tapadással nincs már gond.
Nincs rá garancia, hogy legközelebb nem lesz ilyen girbegörbe.