Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

8v6sh6t3c

Nem terveztem onnan rendelni a PLA-t, ahogy nézem árban nem, vagy egyáltalán nincsen különbség az itthonihoz képest. A személyes átvétel nekem nem megoldás, úgyhogy rábízom a véletlenre, ha onnan rendelek.

Esetleg a Gembird-ről vélemény? Egészen jó áron találtam, tapasztalatszerzésnek nem akarok drágább anyagot venni.

8v6sh6t3c

Bár jobban megnézve amit te küldtél az is elég jó árban van. :)

szf

Támogatom keri hozzászólását.
Jó pár emberkésnek segítettem elindulni. Könnyen kezelhető anyag a PLA és stabil megbízható a Herz filament.  
De színesen jobban látszanak a hibák amiket korrigálni kell de a színkifutatott  anyag az meg olcsó.

000000000

1...2E + /kg megéri ha jobb pár álmatlan északét![#eplus2]

000000000

PLA könnyű kezelni igy könnyű vele tanulni is de elbomló kültéri napsütött megoldásokra nem ajánlót ara van tartósabb petg vagy abs de ezeknek majd idővel úgyis utána jársz alap anyag(tulajdonságok) ....[#kacsint]

8v6sh6t3c

Köszönöm mindenkinek! :)
Először tanulásként színkifutott PLA lesz, a későbbiek pedig majd igény szerint.

Virbo

Sziasztok,

Régóta akartam már kérdezni, hogy kocsiba ilyen-olyan bizbaszokra (telefontartó, műszer keret, stb) milyen anyag lenne ideális?

Van valakinek erről gyakorlati tapasztalata? Pl. Lefolyt a telefontartója a műszerfalról, vagy hasonlók. [#vigyor]

Devecz Miklós

B.Zoltán

Én is gratulálok a nyomtatóhoz, nem fogod megbánni.

Enderrel a Spectrummal is olyan szépen tud nyomtatni, de nem volt olyan márka, amivel gondom lett volna.
Az ABS is fog menni, majd ha a PLA-val már megszerezted a gyakorlatot.
A Petg az nem lesz nagy kihívás.
Ha meg lesz a nyomtató, egy-két tanácsot adok a nyomtatóval kapcsolatba, ha érdekel.

000000000

B.Zoltán

Csatlakozom a Miklós véleményéhez, ha csak teheted ABS+, azt már kellemesebb nyomtatni.

Most néztem a Spectrum Petg 75-80 foknál már nagyon hajlékony, a ABS+ 95-100 fokos vízben is elég jól tartja az alakját.
Kár, hogy a Petg csak majdnem váltja ki az ABS, pedig könnyebb nyomtatni vele, de a ragaszthatóság, felületkezelés, hőállóság terén alulmarad.

Az is lehet, hogy még az ABS is elfolyik az autóba, mert már hoztak hozzám olyan műsoros kazettát, ami elvolt ugyancsak "folyva".

000000000

Pla csináltam szenzorhoz házat nagy zuhancs után kiakadt a páratartalom mérö ugy fél napra viz nem volt belül de azt sejtem hogy az viz ádifundált a rétegek közöt igy belül 2k mügyantával kezeltem azota jó a dolog nincs téves mérés esö után sem...
lehet érdemes lekötni a felületet valami záró porozusalra törekedni (szintelen alapozó vagy mügyanta) jó ha 2k rendszerű ....[#rolleyes]

keri

ABS nem folyik el az autóban. Az autó is jórészt abból van [#nyes]

keri

Igen, ezt én is tapasztaltam hogy szivacsos a szerkezete.

B.Zoltán