Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Nekem soha nem volt ilyen problémám.
Igaz hogy volt olyan szálam ami törékenyebb volt, de nekem úgy tűnt inkább a hidegtől lesz ridegebb.
KBalázs régebben csinált ilyen tesztet.
Levákuumozta szilikagéllel, és egy páratartalom mérővel.
Valami 10%-os páratartalomban volt egy hétig, kivette és ugyan olyan törékeny volt a szál.

Sütőben inkább a melegítés tesz jót neki szerintem, nem a szárítás [#vigyor]

keri

Dehogy. Nekem ugyan olyan jók a több éves csomagolatlan szálak is.

Ez hogy törik inkább fajta függő.

Állítólag a nejlon ami nem szereti a vizet, mert habosodik tőle.

PSoft

Több évesek nekem ugyan nincsenek...
De van még abból a pár "extra" színből a gurigákon, amelyekkel...több mint egy éve indultam.
Ugyanúgy nyomtathatóak, mint friss/új korukban.

Nejlont, ma használtam.
Jött a piktor ember,és takartam vele a cuccokat.
Nem vettem észre, hogy...habosodott volna.[#nyes]

000000000

Csak belerakom nincs vákuumozva szilikát tasik van benne 1..2 db...

000000000

Az volt a cél sütöben de utána nem törik könnyen az már jó hisz nyomtatás nem ál meg ..amugy tapad nagyon egymáshoz (réteg) nincs vele gond...[#nyes]

B.Zoltán

Nyomtatási minőség javulása Spectrum PLA filamentnél:

szf

Végül mi lett a megoldás?

B.Zoltán

Az ender nyomtatóval lehet nyomtatni vele.
Ott rövidebb a tefloncső és az extrudernek is élesebb fogai vannak.
Persze eddig nem volt gondom semmilyen más márkával, ezért is szívatott ennyire meg.

A hullámossága miatt érezni, hogy nehezebben megy a szál az ultimakernél, és lehet a rugóerőt még növelhetném, de a ABS-nél már így is eléggé benyomja.

Csak kíváncsiságból, ha nálad van már a Béla filamentje, ha végig húzod az ujjaid között a szálat egyenes, vagy hullámosan kanyargós?

szf

Délután megnézem.

ebalint

Tényleg minden rosszban van valami jó!

[#csodalk]Köszi, hogy leírtad!

[#eljen]

ebalint

Az első ikon bénázás...

szf

Megvizsgáltam PSoft filamentjét.
Felületén és az átmérőjén nem találtam semmi különöset. De eléggé merev és kemény tapintása van (acéldrótos). Nem olyan szép a nyomtatási felülete X és Y irányból.

B.Zoltán

8v6sh6t3c

Megrendeltem egy Ender 3-at.
Milyen filamenttel érdemes elkezdeni a nyomtatást? PLA lesz az biztos, a minősége mennyire függ a gyártótól?

keri

Gratulálok! [#taps]
Függ a gyártótól, de azért többnyire mindenki hozza a színvonalat, ritka a silány PLA-ból, bár aliexpressről nem szoktam rendelni [#vigyor]

Én Herz-es PLA-t használok szinte kizárólag.

A PLA nyomtathatóságát és viselkedését az adalékok határozzák meg. Így a belekevert festék is.
Pl. volt áttetsző sötétzöld, azzal volt a legjobb a nyomtatás, a fehérrel csúnyább, az nagyon érzékeny a beállításokra, és persze minden szín és márka mást szeret.

Kezdésnek javaslok egy Herz-es színkifutottat, ez próbálgatni, tökéletes, mert kevés a festék benne, ezért optimálisan viselkedik, de legalább ronda [#nyes].
És ha rendelsz mellé egy-egy tekercs feketét és fehéret, az is el fog fogyni.

Ha személyesen mész érte, akkor lehet válogatni hogy milyen szín kifutású legyen a tekercs, ha postán rendeled akkor véletlen szerűen raknak bele.