Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Ezek után fogok bátrabban nagyobb értékeket adni én is.

szf

Mi lesz a jó megoldás?

svejk

Ezek a beállítások mire is vannnak hatással?

svejk

Valami bordázatot csinál?

PSoft

Sokmindenre.:)

Bármilyen jó is ez a technika, kiugró, de főleg levegőből induló részeket segítség nélkül nem képes felépíteni.
Csak úgy, hogy valahonnan indítva támasztékot épít alá, amit utána majd Te távolítasz el.

Ennek az aláépített támasznak a paramétereit állítod be a nyomtatandó tárgy, vagy a Te igényeid szerint.

000000000

Ez pla?
olyan matt a felülete...[#nemtudom]

B.Zoltán

Béla!
Mire jutottál a spectrum PLA-val?
Nekem katasztrofálisan sza...r.
Nem tapadnak a rétegek, még 235 fokra is felmentem, de ott se tapad egymásra.
Simán szétjön szálakra, rétegekre.
Most próbálom még ventilátor nélkül, esetleg.

PSoft

Mint írtam előbbre, nekem se nyerte meg a tetszésemet.
Hasonlókat tapasztaltam vele mint Te, csak nálam talán nem ennyire drasztikusan jött elő, mint ahogy írod.
Szép felületet, -akármit csináltam- nem tudtam vele elérni.
Hűtés nélkül nem próbáltam, odáig már...nem ért a türelmem.
Nekem, maga a szál is olyan volt a dobon, mint amikor ránézel egy fonott vesszőkosárra.
Girbegurba, hullámos a szál az egész tekercsen.
Nem mértem, de a nyomaton nem láttam, hogy túl nagy differenciák lennének az átmérőben.
Ugye, én eddig hozzá voltam szokva a Herz-es, stabil, jó minőséghez, az után próbálva, meglepően silány a spectrum-os.

B.Zoltán

Nekem is így van tekerve, a Gembird az szépen sorba.
Azon kívül, hogy hullámon eleve a szál miatta, még lehetne jó.
Nekem Silver stár színű, de ezek szerint nem ezen múlik, hogy rossz.
Nem folyik össze szépen, mint ahogyan szokott a többi PLA.
Nekem lehet, hogy sok alu port raktak bele, mert úgy nézne ki, mintha lefújtam volna ezüstlakkal, persze csak a színe.

PSoft

Igen, a szín/színezőanyag is okozhat problémát.
Azt talán nem írtam -de lehet jelentősége-...az enyém fekete.

B.Zoltán

Lehet, hogy nem kell eldobni ezt a spectrumot.

Hűtés nélkül, 120% flow 0,25 réteg vastagságnál, már sima a nyomtatás felülete, és használhatóan összetapadtak a rétegek.
Érdekes, hogy a mérete szinte tökéletes 1,75, max 0,02-vel vastagabb, és mégis elviseli a 120%-ot, más filamenteknél, már túrja a fej a nyomtatást ilyenkor.
Nagyítóval nézve a vágás felületét, mintha lukacsos lenne , mondjuk ez megmagyarázná azt a 20% többletet is akár.

B.Zoltán

Vettem fehér Petg-t is, az úgy néz ki, hogy jobban tetszik, mint a Devil Design Petg-je.
No ennek nem jönnek szét a rétegei.

szf

Igen PLA, fehér , Herz-es.

000000000

szf

Holnapra vágj nekem egy darabot. Én is akarok egy kicsit .....