Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Ender 3-mat nyugodtan megveheted, nekem csak jó véleményem van róla.
A Cseh szállítás még a múltkor 50 ezer körül volt, ÁFA és vámmentesen és 1 héten belül itt van.

B.Zoltán

Gyártáskor is vízben úszik, annyi nem árt neki.
Szerintem pont attól lesz újra hajlékony,  meg persze a 65 fok.
Egy 20-30mp időre víz éri utána megszárad, van amit egy évvel ezelőtt próbáltam így kezelni, azóta sem látok károsodás rajta, ugyan úgy nyomtatható.
De ezt mindenki maga döntse el, hogy mit csinál a PLA-val ha törik, mint a ropi, mert már ilyenkor nyomtatni nem lehet vele.

8v6sh6t3c

És honnan érdemes rendelni? Ali?

8v6sh6t3c

Valamint még annyi, hogy mi a különbség az Ender-3 és az Ender-3X között? (a 0,50$-on kívül)

B.Zoltán

Ali-ról érdemes, hogy mi a különbség, általában módosítanak rajta pl. megcserélték a tápegység helyzetét, hogy ne hulljon bele a szemét, de ezt könnyen ki lehet védeni ezért nem érdemes többet fizetni.
Persze érdemes utána olvasni, ebben nem vagyok annyira már képben.
Nekem az alap ender3 van teljesen meg vagyok elégedve vele.

Ender 3

Vagy ez

000000000

van itt 2kg kinai pla gyári vákumbol bontotam fel frankon hajlot a szál levegön hagytam a  3..4 nap után ropy let belőle betetem a sütöbe 70....80c hagytam 3..4h utána jó lett de most is vissza kel raknom vákum csamagba hogy ne érje pára ez ilyen ugy látszik(kinai) várom hogy elfogyon én is....

ilyenbe tárolom most öket...:(

000000000

Nyomtatáskor is ilyenbe van kevesebb pára juson be hozzá vicc az egész...[#eplus2]

PSoft

Nem ismerem ezt a problémát, pedig...
Sosem csomagoltam újra a bontott gurigákat.

Most is van a műhelyben a gép környezetében 3-4 bontott tekercs.
Normál, átlagos alagsori műhely, udvarra nyíló garázsajtó méretű ajtóval, ami általában nyitva van, ha ott vagyok.
Az ajtótól, kb. két méterre dolgozik a gép.
Egyszer sem tapasztaltam, hogy "ropi" lett volna a filamentből a műhely, vagy sok esetben inkább az "udvari" levegő hatására, akármennyit is van a tekercs  csomagolás nélkül.

000000000

Ez látom is szinte mindenhol szabadon a guriga kutya bajuk..
Használhatosághoz igy tutam csak megmenteni (dédelgetni) kell ne legyen ropi...[#rolleyes]

B.Zoltán

Eddig én is csomagoltam vissza őket, de egy fél éve, vagy már több, ott vannak csomagolatlanul.
Remélem nem lesz belőle baj.

B.Zoltán

A ropiból, ha belemártod kb 3mp-re 65 fokos vízbe már utána nem törik, majd próbáld ki.
Amikor könnyen hajlik a vízben az a jó hőfok, az méréseim szerint 65 körüli.

PSoft

Aki egy gurigával el van másfél-két évig, annak lehet gond lesz a vége fele,hiszen...öregszik is a műanyag.

De nálad szerintem...nincs ilyen veszély.[#kacsint]

000000000

Kiprobálok egy pár cm amit irsz meleg vizel...
Akkor sütéskor egy pohár 20..25c vizbe raktam pár cm darabokat napokra ugyanolyan rideg volt utána is....[#nemtudom]

szf

Nem tudlak felhívni

B.Zoltán

Ilyen komoly vákuumos tasakot azért nem vennék, de amit adtak ehhez a spectrum filamenthez önzáró tasakot, abba szívesen beraknám.
ott lenne benne a szilikagél, majd megköti a maradék nedvességet.
Nagy önzárós zacskókat nem találok elérhető áron.