Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

PSoft

Régóta cserélni akarom a "Z" orsóimat.
Anno' M8-as rozsdamentes menetesszárból készültek...
Ma délután, farigcsáltam kicsit.[#smile]
A trapézorsók, [#4220@morvfer7] fórumtársunktól vannak.
[#t19p108330#]

Az orsóvégek -csapágyhelyek- külön készültek, csapolva, illesztve/ragasztva az eredeti trapézorsó végekbe.

guliver83

gabi

Rabb Ferenc

Az orsók felső végét csapágyazod, vagy az szabadon áll a levegőben?

Én felül csapágyaztam, de az orsó görbesége vitte magával a 12-es lineáris megvezetést. Amikor kivettem a csapágyakat jól láthatóan imbolygott a vége. Ez látszódott a nyomtatási felületen is. Csak így nem 1,25mm hanem 2mm volt a felület recézettsége...

PSoft

Itt láthatod a mostani "Z" hajtást.
[#t9p18444#]
Felül van összekötve a két orsó, felül hajt egy motor.
Alul, itt még rajta van az eredeti elképzelés két motorja, de csak az orsóvégek támasztása lett a feladata.
Ma már, nincs lent a két motor, az orsóvégek szabadon forognak a levegőben, ami nem valami faxa.

A most készült trapézorsók alsó végei is meg lesznek fogva, egy-egy csapágyházban.
Felül a hajtás ugyanúgy marad mint a lenti képeken, csak a bordáskerekek felett is lesz egy csapágy/csapágyház az orsóvégen, így a szíj nem "feszíti" annyira az orsókat.

szf

Ha eddig szépeket nyomtattál!
Akkor most milyen lesz?
Mintha fröccsöntötték volna? [#conf]

PSoft

Eddig se voltak olyan szépek![#kacsint]

Az akkori kapkodás eredményeként, mindegyik menetesszárnak van "némi ütése".[#falbav]
És ez bizony...látszik a nyomatok felületén.[#rinya]

Rabb Ferenc

Kíváncsi vagyok, hogy ennyi merev poziciójú, fix pontot hogy sikerül egyenesbe hozni. És mindehhez egy teljesen egyenes orsó is kell. Vagy inkább kettő :)

De te már megoldottál néhány ehhez hasonló feladatot...

Szóval akkor jöhet a fröccsöntött minőségű nyomtatás [#integet2]

PSoft

Rábeszéltetek!

Öntök is egy...laza fröccsöt![#pias]

zip0ji0se

Néztem a Z hajtásod valami hasonlóval küzdök Én is.Igaz, csak 2 ponton támasztom. Alul 2 db 5-s, felül 2 db 8-s csapágy van. Ami meg akasztott az a végtelenített fogazott szíj beszerzése. 1080 mm a kiterített hossz és 10 mm szélesben gondolkodok.Egyelőre GT2 tárcsák vannak fent. vannak fent. Milyen fajtát és honnét sikerült venni, szerezni. Már több órát eltöltöttem a gép előtt kereséssel, de semmi. Vagy hosszabb, vagy rövidebb, de gyártót sem találtam ahol rendelni lehetne.
Üdv:

PSoft

Én a "Z"-hez, tintás nyomtató(k) ból bontott szíjat/kerekeket használtam.(talán, MXL?)[#nemtudom]
Ha megnézed felül a két feszítőt, viszonylag tág lehetőséget enged a szíj hosszát illetőleg.

szf

Miért kell 10mm széles?

PSoft

Ezt én is kérdezni akartam, de...lemaradt.