Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

szf

Eh... lelőtted már a poént.[#wilting]
Gratulálok a szerzeményhez!

PSoft

Szalai György

Bocsánat, kiestem a szinkronból.
Mi gondolattal társítódik az időmérő, a kardánvégű laposmenetes orsókhoz?

PSoft

Roppant egyszerű az összefüggés.

Az időmérőnek, tervezek 3D nyomtatni egy "lakást".
Szerintem addigra már, a kardánvégű laposmenetes fogja emelgetni a hidat, a mostani szabadvégű, kicsit kóválygós metrikus helyett.

Reményeim szerint, az orsócserétől szebbek, kerekebbek, vagy szemrevalóbbak lesznek pld. egy ilyen néninek az idomai is.[#smile]

xt79ipd3

Ha meglesz az upgrade, nyomtasd ki ezt újból. Fotók alapján mi is látnánk az "előtte-utána" különbséget.

PSoft

Az a baj...

Ha most tükröt kellene nyomtatnom, az is "erodálódott hommokkő képződményekről mintázott" lenne.
Épp a jelenlegi, "vasbaöntött tudás" miatt.
Az orsócsere, talán kiszélesíti kicsit a palettát.

Te még emlékszel...
Ha krumplileves, akkor az legyen, ne bableves...[#vigyor2]

robroy007

Sziasztok!

Vérnyúl kollégáról nincs valakinek valami infója?

üdv Robi

PSoft

Ma délután egy alkatrész nyomtatása közben, elkezdett látványosan romlani a nyomtatás minősége.[#nemtudom]
Pár "rutin" szemmozdulat eredményeként...meglett a hiba okozója.[#smile]
Hullámosan/billegősen jár az "X" tengely szíja.
No de...miért?

Hát...ezért![#ijedt]

8v6sh6t3c

Sziasztok!

Volt egy kis időm kalibrálni a nyomtatót. Mikor azt hittem, hogy minden tengely szépen be van állítva, nyomtattam párat. Pontosabban egy kockát és egy hengert.
Na már most mint kiderült, mégsem sikerült elég jól beállítani a léptetést.
Az első képen a mért értékek láthatók. Kérdésem, hogy mire kellene korrigálnom a step/mm értéket, hogy legalább megközelítse a kívánt méreteket?
Jelenlegi beállítások:
X= 79,85
Y= 79,92
Z= 399,6

A második képen a látszik, hogy a henger alakja elég fura let...

Szívesen fogadok mindenféle tapasztalatot, ötletet. Már nem nagyon tudom mivel próbálkozzak.

8v6sh6t3c

Ui: A henger külső átmérője 20 mm, belső 15 mm, magasság 10 mm (elvileg ekkora lenne, ha jól menne minden).

xsugix

Egy példa a sok közül:
Az általam épített nyomtatónál ezt úgy csináltam, hogy Pronterface-ből közvetlenül mozgattam a tengelyeket szélső értékekre, tolómérővel mérve azokat. Nekem 220X220X200 a munkaterület, így ezekre az értékekre. Illetve többet is tud, de ennyi az asztal. A derékszögességet is így ellenőriztem, átlókat mérve (X-Y-nál rétegelt lemezt fogattam fel, fúvóka helyén egy tüske, amivel megszúrtam a sarkokban). Ha ezek megvannak, vissza tudod számolni a lépésszámot, pontosabban is, mint amennyire szükséges.

Szalai György

Na, de a szíjcsere tüneti kezelés.
Mi a betegség oka?

B.Zoltán

Hol állítgatod a step/mm értékeket?

PSoft

Jó,jóóó...
Azzal, nem dicsekedtem el.[#kuss]
De ha már így firtatod, mindjárt mutatok egy képet az "okozóról" is.[#vigyor2]