Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

guliver83

Nem tudom mi a pici neked, de van 12 orsó 10 es is!

PSoft

Már, hogy ne volna!

Itt egy Seinmeyer igaz, csak kb. 50 mm a hasznos hossza, 5 mm körül van az orsó átmérője.

Ezen a mini gravírgépen elégnek bizonyultak, 45x45 mm a hasznos X-Y sík.

NickE

Tanulmányozom a Trinamic vezérlőket. Én eddig maradtam az A4988 és DRV8825-nél. Azt látom, hogy ezekkel a motor szépen halkan jár, alacsony a rezononcia, ami jó.

Azt már kevésbé értem, hogy miért jó az SPI vagy UART-on keresztüli meghajtás a hagyományos STEP/DIR-el szemben. Nekem kifejezetten bonyolultabbnak tűnik egyszerű léptető impulzus helyett SPI/UART kommunikáció használata. Persze nem kötelező ezt a módot választani.

000000000

Csak kíváncsiságból maszkoló lemez pla 0.25/Fv 0,6mm magas...[#rolleyes]

PSoft

0,2 a rétegvastagság, most egyenletes a fal, nincsenek "kilengések", mint a menetesszár orsóknál voltak.

szf

Hát igen megint hoztad az "elvárt" minőséget. Nagyon király.
Szerintem mindenki tudta, hogy jó lesz  [#taps]

szf

Egész nap szívtam a dual fejjel. (első kép) PLA-t nyomiztam.

Szálcserekor folyamatosan beleszakadt a teflonba (második, harmadik kép). Hidegen-melegen a szál könnyen csúszik.
Az átmenetnél szakad bele.

Fej hőfok 215. Szálcsere sebesség 40mm/s.  Már minden is változtattam, hőfok, szálcsere sebesség, filament.

szf

Ötleteket várok, hogy mi lehet a hiba.

PSoft

Tegnap, szinte egész nap ezzel baxakodtam, meg még ma délelőtt is pár órát.
Nem volt egyszerű kiépíteni sem a majdnem hogy "bennszülött" régi orsókat, sokat kellett hozzá visszabontani a gépből.
(ezért is húztam, halasztottam, már régóta)[#smile]
Kerekeket cseréltem, fúrtam, faragtam, esztergáltam, dörzsáraztam az új kerekek furatait, csapágyakat illesztettem, hézagoltam az orsókon, stb.

De úgy  gondolom, -és mostmár látom is- megérte a ráfordított munkát/időt.
Megint jobb lett egy kicsit a masina.[#kacsint]

PSoft

Gondolom, a "szinkron", vagy a kellő visszahúzás meg van, nem tolja bele a "pirosat a kékbe"?

A torok vége, miért olyan fekete?

szf

Szinkron rendben.
Azért fekete mert első alkalommal zárlatba ment a szilárdtestrelé azt elszaladt a hőfok 350-re. De utána nyomtattam és nem volt vele gond. Csak most, hogy visrosszaktam a fejet(2db csavar + csatlakozók) jött elő a hiba.

PSoft

Én, mindenképp az elszíneződött torok körül keresném a hibát.
Akár még arra is gondolva, hogy az "égett" teflon jobb hővezető lehet, mint a nem égett.
Ha így van, akkor az is lehet a hiba, vagy a "bennszakadás" okozója.
Gondolom, másik torok nincs, hogy cserélni tudnád?

szf

Nem gondolom, hogy az a hiba.
A nagyobb átmérőjű rész a vékony felé kúposodik. A kúp aljába szokott lenni a bent maradt filament. Amikor szétszedem van, hogy még magától kiesik pedig tűzforró az egész de olykor meg beleszorul teljes hosszában.  

Sajnos nincs még csere darab bár valaki már ígérte, hogy készít nekem......

PSoft

Ha lenne egy mintadarab...

svejk

Ugyanerről a munkadarabról van képed ami még a régi orsókkal készült?