Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

guliver83

Egy része lemaradt!
3d nyomtatással milyen asztal emelőt érdemes csinálni?
De már megvan a megoldás!

PSoft

zip0ji0se

Sziasztok!

Valahol volt már szó róla, hogy milyen orsó legyen és mért jobb az egyik és mért a másik, de nem találom. A z magasság állításhoz. Trapéz vagy metrikus a jobb. Mind kettő egy irányba, vagy egy balos egy jobbos. Mekkora az ideális átmérő és emelkedés. Én szívem szerint 10-nél vékonyabbat nem szeretnék. Mit az Oroszok. Legyen benne anyag.
A két emelő motort érdemes össze kötni, vagy nem . Láttam már mind kettőre megoldást, de nem világos a dolog.[#conf][#conf]

keri

A metrikus csavar nem emelésre való. Nem hatékony, nem pontos, és szinte mindig van ütése, valamint gyorsan kopik.
Én elég sok munkával de kiegyengettem, rozsdamentes orsót használtam, újra vágtam, políroztam hogy szépen fusson, így egész jó volt, viszont a leggagyibb kínai trapézmenetes is jobb eredményt produkál.

Tehát trapéz.

Itt nincs teher, tehát ezért felesleges a vastagabbat használni. A nagyobb átmérő, nagyobb súrlódást eredményez, nagyobb a perdületi nyomaték. Vékonyabb jobb.
Kivétel ha hosszú az emelés, mert akkor nagyobb fordulaton a centrifugális erőtől kihajlik a vékony. Egyedül ebben az esetben érdemes vastagabbat használni.
Viszont Z esetén nincs nagy fordulat, s nagy hossz. 200mm körüli emelés esetén bőséggel jó a kínai 8mm-es 4 bekezdéses.
Ráadásul ennek 8mm a fordulatonkénti emelése, így alacsony fordulaton is gyors lesz a mozgás.
Nekem 10mm-es orsóm van 2mm-es emelkedéssel 1 bekezdéssel. Ez elég lassú a kínai 8mm-eshez képes. A motor nem bír több fordulatot, mivel a léptetők alacsony fordulaton nyomatékosak.

Amúgy meg ebből a szempontból mindegy, mert nyomtatás közben elég jól működik bármelyik, csak az üresjárati mozgásnál lehet különbséget kimutatni.

Ha lehetőség van rá mindenképpen érdemes összekötni a több orsós emelőt. Spórolásból, egyszerűsítésből szokták azt csinálni hogy külön motorokat használnak. Ha össze van kötve 1 motor is elég, egyforma szíj távolságra az orsóktól.
Így az áttételezés is megoldható könnyedén, ami jótékonyan hat a pontosságra.

keri

Még annyit hogy ha spórolni akarsz akkor használj csak metrikus orsót, de ha spórolni akarsz akkor elég egy oldalon emelni az asztalt.
Vannak hibái, de egy ilyen rendszerű asztal emelés a legegyszerűbb megoldás.

Szalai György

Ollós emelők erre a célra nem jönnek képbe?
Ha már úgyis javarészt nyomtatjátok az alkatrészeket.
Egy orsó, és nem billeg.

Ferdepályás gondolom erre felesleges.

keri

Az ollós emelő akár még jó is lehet. [#eljen]
A ferde pályásnak nincs elég függőleges mozgás tere, az inkább a precíziós megoldásoknak jó.

zip0ji0se

Szia!

Köszi a választ, végig olvastam. Nem akarok spórolni, főleg mert nagy részét kapom a dolgoknak. Egy biztos az asztal csak y irányba mozog. A gép alapja egy fordított t betű, így azt nem mozgatom.
Az egy motoros megoldás eszembe sem jutott a z-hez, pedig az ősszel csináltam egy vastagoló gyalut. Ott is z-ben egyszerre mozognak az orsóim. Az orsók 10x2 lesznek egy bekezdéssel, mert az iparban ez van. Kb 550 mm hosszúak.
Van egy kisebb nema 23 motorom az szerintem elbír velük.
Szíj helyett az x tengelynek jó lehet az IGUS féle 5-6 bekezdéses orsó ha beszerezhető. Igaz az anyát hozzá arany árban adják, de ez igaz a trapézmentes anyákra is. Egynek az árából veszel legalább 2 m orsót.
Az áttételezésről egy kicsit bővebben lehetne, hogy miként befolyásolja a pontosságot.

xmkwac9

Volt-e valakinek olyan problémája, hogy az öntapadós szilikon fűtőlap alá levegő szorult, felvált és újra kellett ragasztani?
Nem tudom, hogy leszedjem-e az egész fűtőlapot az alu lemezről és megpróbáljam leszedni fűtőlapról az öntapadós ragasztót, majd teljesen újraragasztani. Van 300 fokig hőálló ragasztóm.
Ez egy nagy 500x500 mm-es fűtőlap és gondolom elég macerás eltávolítani a ragasztót. Van annak valami oldószere?

keri

Nem biztos hogy egyre gondolunk.
Milyen gépet építesz?

Nem nagyon szoktunk orsóval XY-ban mozgatni egy 3D nyomtatón.

Másik hogy 3D nyomtatóra nem szoktunk orsó anyát venni, főleg ha drága.
Inkább kinyomtatjuk [#vigyor]

zip0ji0se

Egy olyan vegyeset. Ha kell nyomtasson, ha kell, akkor tudjon lézerezni. Persze miután cseréltem egységet.
Ez a kiinduló alap. A vegyesség miatt ekkora, meg van egy szobràsznak tanuló lányom és ha elindul nála az b..., akkor nincs megállás.

000000000

hidaknál fűgeszték nálad támaszték lesz e?...

xhadp99yn

xhadp99yn

000000000

Papira épit..