Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Akkor a Breaker plate-nek mi a szerepe? A homogenizálás vagy a szűrés?

B.Zoltán

Nem kell a filament készítést túlbonyolítani, nekem a 3mm-ről 1,75-re extrudálás szépen sikerült ezért bizakodó vagyok, hogy talán ez is menni fog.
Lassan minden megvan hozzá, csak össze kellene pakolni.
Aztán majd közben kiderül, hogy minden oké-e.
A német illető is így kezdte, nekem a kis teljesítmény is megfelel az nem annyira macerás.
Ha már óránként megcsinál 60 métert az nekem elég.
Biztatásként egy videó.

PSoft

Én úgy gondolom, a homogenizálás a funkciója.

Ha színre válogatott "hulladékból" pelletből extrudálsz, akkor talán nincs akkora jelentősége, mint amikor a színezőanyagot te magad adagolod a rendszerbe.

Rabb Ferenc

A 3mm-ről 1,75-re extrudálásnak mi az értelme? Nagyjából azonos a kilónkénti áruk.

A többszöri átolvasztás általában nem tesz jót a műanyagoknak. Normális alkatrészeket csak tiszta granulátumból szabad készíteni. Kisebb minőségi igény esetén is csak max 20% újradarált granulátumot szabad hozzá keverni a "szűzhöz"

Biztosan találkoztál már olyan alkatrésszel amin hajszálrepedések tömege volt látható a felületén. Ezt vagy túlhevítették, vagy tisztán újradarált szemétből nyomták.

B.Zoltán

Nagyon olcsón jutottam hozzá.

Eredetileg a 3mm-es szállal szerettem volna nyomtatni, de olyan merev volt, hogy inkább átexrudáltam.
A PLA-nál semmi károsodást nem tapasztaltam, de tartottam tőle.
Az ABS az nagyon kényes volt, vissza kellett venni a hőmérsékletet egész, viszonylag alacsonyra, mert károsodott.
Nem lett szép a nyomtatás.
Az alacsonyabb hőmérsékleten , amit csináltam azzal nincs szintén látható probléma.

Az igazi az lenne, ha granulátumot lehetne venni olcsó.
Amúgy nem drága, az ABS is szinte legdrágábban 500Ft/kg-ért láttam, csak az ember nem akar 1 tonnát venni.

PSoft

Ezért(is) írtam a minap, amit írtam.:)
[#t9p20199#]

Mint ahogy Zoltán is írja, nem tonnás, hanem pár kilós tételekről beszélgetünk.

PSoft

Mire a "gyári szűz" granulátumból nálunk kész munkadarab lesz, az ugye már...a harmadik olvasztás.
Persze, ha a filament fázist ki tudnánk hagyni, akkor csak kettő.:)

B.Zoltán

Az én extrudálásom után már kimondhatjuk, hogy a rontott nyomatokat érdemes lesz talán újra hasznosítani.

PSoft

Szalai György

Csak egy csacska kérdés:
Nem lehetne a darálékból direktben nyomtatni, szálcsinálás nélkül?
Ha már úgyis olvadt az anyag.[#nemtudom]

kaqkk007

Psoft kb fél órája tett fel erről videót ...

mex

A csigaelmélet ábráján a forgásirány megfelelő?

svejk

mex

A granulátum a csiga és a csigaház közt mozogna előre. A csiga balmenetes, a forgásirány  az óramutató járásával ellentétes,szerintem hátrafelé termel.[#nemtudom]